Η προέλευση της Ταϊλάνδης είναι παραδοσιακά συνδεμένη με το βασίλειο του Σουκοτάι που ιδρύθηκε το 1238, μετά το οποίο το μεγαλύτερο βασίλειο του Αγιουθάια ιδρύθηκε στα μέσα του 14ου αιώνα. Ο Ταϊλανδικός πολιτισμός επηρεάστηκε πολύ και από την Κίνα και από την Ινδία. Η επαφή με τις διάφορες ευρωπαϊκές δυνάμεις άρχισε στο 16ο αιώνα αλλά, παρά τη συνεχή πίεση, η Ταϊλάνδη είναι η μοναδική νοτιοανατολική ασιατική χώρα που δεν κατακτήθηκε από κάποια Ευρωπαϊκή δύναμη, αλλά αντίθετα η δυτική επιρροή οδήγησε σε πολλές μεταρρυθμίσεις στο 19ο αιώνα και σημαντικές παραχωρήσεις στα βρετανικά εμπορικά ενδιαφέροντα (υπό αυτή την έννοια πολλοί ιστορικοί περιλαμβάνουν την Ταϊλάνδη στην “άτυπη Βρετανική Αυτοκρατορία”). Το επίσημο ημερολόγιο στην Ταϊλάνδη είναι βασισμένο στη Βουδιστική Περίοδο, η όποια είναι 543 έτη μπροστά από το δυτικό ημερολόγιο. Παραδείγματος χάριν, το έτος 2000 μ.Χ. είναι ίσο με το έτος 2543 Β.Π.


Η Μπανγκόκ είναι η πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης και μεγαλύτερη πόλη στην αριστερή όχθη του ποταμού Μενάμ, στις εκβολές του στον κόλπο του Σιάμ. Η Μπανγκόκ είναι γνωστή στα Ταϊλανδικά ως Krung Thep Μάχα Νακόν ή απλά Krung Thep  που σημαίνει “πόλη των αγγέλων”.  Η πόλη ήταν ένα μικρός εμπορικός σταθμός κοντά στις εκβολές του ποταμού Chao Phraya κατά τη διάρκεια της Βασίλειας Αγιουθάια τον 15ο αιώνα. Τελικά μεγάλωσε σε μέγεθος και έγινε η περιοχή των δύο πρωτευουσών: Thonburi το 1768 και Rattanakosin το 1782.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μπανγκόκ λόγω της στρατηγικής θέσης της στη Νοτιοανατολική Ασία , ενήργησε ως ουδέτερη ζώνη μεταξύ της γαλλικής και της βρετανικής αποικιακής αυτοκρατορίας και σήμερα έχει αποκτήσει τη φήμη ως μιας δυναμικής και σημαντικής πόλης, και το πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό κέντρο της Ταϊλάνδης. Τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 και λόγω της Ασιατικής εκρηκτικής αύξησης επενδύσεων, πολλές πολυεθνικές επιχειρήσεις διάλεξαν για  περιφερειακή έδρα τους την Μπανγκόκ και η πόλη έγινε μια περιφερειακή δύναμη στον τομέα των οικονομικών και των επιχειρήσεων. Η αύξηση της επιρροής της στην παγκόσμια πολιτική, τον πολιτισμό, τη μόδα και διασκέδαση υποστηρίζουν την ιδιότητά της ως παγκόσμια πόλη: το 2009, ήταν η δεύτερη πιο ακριβή πόλη στην Νοτιο-Ανατολική Ασία μετά τη Σιγκαπούρη.

Η Μπανγκόκ έχει επίσημο πληθυσμό 8.249.117 κατοίκους, ενώ η ευρύτερη περιοχή της Μπανγκόκ περιλαμβάνει 14.565.520 (απογραφή 2010) πληθυσμό. Η πρωτεύουσα είναι το κέντρο της μεγαλούπολης, που βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό αστικοποιημένη στο τρίγωνο της κεντρικής και ανατολικής Ταϊλάνδης, η οποία εκτείνεται από τη Nakhon Ratchasima, με την βαριά βιομηχανοποιημένη Ανατολική ακτή και συνορεύει με άλλες πέντε επαρχίες: Νονταμπούρι, Πατούμ Τάνι, Samut Prakan, Samut Sakhon και Nakhon Pathom

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιστορία της Μπανγκόκ χρονολογείται τουλάχιστον από τις αρχές του δέκατου πέμπτου αιώνα, όταν ήταν υπό την κυριαρχία της Αγιούταγια. Το όνομα της αφορούσε μόνο ένα μικρό χωριό στη δυτική πλευρά του ποταμού. Λόγω της στρατηγικής θέσης του κοντά στις εκβολές του ποταμού Chao Phraya, το χωριό σταδιακά αυξήθηκε και χρησίμευε ως ένα φυλάκιο των τελωνειακών, όπου έγινε και η πολιορκίας του 1688 κατά την οποία οι Γάλλοι  απελάθηκαν από το Σιάμ. Μετά την πτώση της Αγιούταγια στη Βιρμανία το 1767, ο βασιλιάς μετέφερε τη έδρα του σε αυτό το χωριό. Από τότε η Μπανγκόκ έχει υποστεί τεράστιες αλλαγές, αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα για να γίνει η κύρια πόλη της Ταϊλάνδης. Ήταν το κέντρο του εκσυγχρονισμού Σιάμ, στα τέλη του 19ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής των σιδηροδρομικών μεταφορών και υπηρεσιών κοινής ωφελείας. Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, η πόλη είχε υποβληθεί σε συμμαχικούς βομβαρδισμούς, και αργότερα απετέλεσε τη κεντρική πολιτική σκηνή της σύγχρονης Ταϊλάνδης, με μια σειρά διαμαρτυριών και πραξικοπήματα που ελάμβαναν  χώρα κατά καιρούς στους δρόμους της.

Η ετυμολογία του ονόματος Μπανγκόκ είναι ασαφής. Bang είναι το όνομα της Κεντρικής Ταϊλάνδης και μιας πόλης που βρίσκεται στην όχθη ενός ποταμού. Το όνομα μπορεί να έχει προέλθει από την Bang Κο (ko σημαίνει «νησί») μια αναφορά στο τοπίο της περιοχής, η οποία χαράχτηκε από τους ποταμούς και τα κανάλια. Μια άλλη θεωρία αναφέρει ότι έχει ονομαστεί από το Bang Makok , makok είναι το όνομα του Spondias pinnata, ένα φυτό που έχει καρπούς σαν της ελιάς. Επίσης, η Μπανγκόκ ήταν πιθανόν μια κοινή ονομασία, που στη συνέχεια υιοθετήθηκε ευρέως από τους ξένους επισκέπτες.

Το σημερινό όνομα της, Krung Thep Maha Nakhon, είναι μια συντόμευση του πλήρους ονόματος αναφοράς σε τελετουργικό όνομα που δόθηκε από το βασιλιά Mongkut: Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahintharayutthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Phiman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit.  Σύμφωνα με την λατινική απόδοση αυτής της γλώσσας, μπορεί πραγματικά να γραφτεί ως: Krung-dēvamahānagara amararatanakosindra mahindrāyudhyā mahātilakabhava navaratanarājadhānī purīramya uttamarājanivēsana mahāsthāna amaravimāna avatārasthitya shakrasdattiya vishnukarmaprasiddhi και μεταφράζεται με δυσκολία σε: “Η πόλη των αγγέλων, η μεγάλη πόλη, η αιώνια πόλη κόσμημα, η απόρθητη πόλη του Θεού Indra, η μεγάλη πρωτεύουσα του κόσμου προικισμένη με εννέα πολύτιμους λίθους, η ευτυχισμένη πόλη αφθονίας, με το τεράστιο βασιλικό παλάτι που μοιάζει με την ουράνια κατοικία όπου βασιλεύει ο μετενσαρκωμένος θεός, μια πόλη του Ίντρα χτισμένη από Vishnukarma “.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μαθητές διδάσκονται το πλήρες όνομα, αν και λίγοι μπορούν να εξηγήσουν τη σημασία της, διότι πολλές από τις λέξεις είναι απαρχαιωμένες και άγνωστες. Το πλήρες όνομα της πόλης είναι εισηγμένο από το Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες ως η μεγαλύτερη λέξη γεωγραφικού προσδιορισμού στον κόσμο.


Χρήσιμες Πληροφορίες:
ΔΙΑΦΟΡΑ ΩΡΑΣ.
Η Ελλάδα είναι –4 ώρες από την Μπανγκόκ (Αθήνα 12:00 – Μπανγκόκ 16:00) το καλοκαίρι και –5 ώρες το Χειμώνα. 
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ. Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι 220V. 
ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑΤΑ. Δεν είναι απαραίτητα, είναι όμως πάντα ευπρόσδεκτα.
ΝΕΡΟ. Το νερό στην Ταϊλάνδη δεν είναι ασφαλές, γι’ αυτό  αυστηρά μόνο εμφιαλωμένο. Μπορείτε να προμηθευτείτε εμφιαλωμένο νερό στο ξενοδοχείο, στα σούπερ – μάρκετ και στους χώρους ξενάγησης. Μην δοκιμάζετε φαγητά που μαγειρεύουν στο δρόμο, παρά μόνο φρούτα, τα οποία έχουν χοντρή φλούδα όπως μπανάνες, ραμπουτάν, μαγκοστίν κ.λ.π.
ΝΟΜΙΣΜΑ. Το συνάλλαγμα που συνιστάται να έχουμε μαζί μας είναι Δολάρια Αμερικής. Είναι πιο εύκολο για να τα ανταλλάξουμε και βεβαίως οι περισσότερες πιστωτικές κάρτες είναι αποδεκτές από τράπεζες, εστιατόρια, ξενοδοχεία και τουριστικά καταστήματα. Νόμισμα της χώρας είναι το Μπατ, το οποίο διαιρείται σε 100 Σατάνγκ. Μπορείτε να ανταλλάξουμε τα χρήματά μας σε τοπικό νόμισμα, στις τράπεζες ή στα εξουσιοδοτημένα ανταλλακτήρια (MONEY EXCHANGE), καθώς επίσης και στο ταμείο του ξενοδοχείου (CASHIER). Εχετε υπ’όψιν ότι τα ξενοδοχεία κρατούν προμήθεια. Η ισοτιμία των ξένων νομισμάτων σε σχέση με το Μπάτ είναι καθημερινά μεταβαλλόμενη.
ΓΛΩΣΣΑ και ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ. Επίσημη γλώσσα είναι η Ταϊλανδική, μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε τα Αγγλικά χωρίς κανένα πρόβλημα συνεννόησης. Πλειονότητα των κατοίκων της χώρας αποτελούν οι Βουδιστές και οι Ταοϊστές. Υπάρχουν ελάχιστοι Χριστιανοί, Ινδουιστές, Κομφουκιστές κ.α.  Χιλιάδες εντυπωσιακοί ναοί (wat = ναός) και παγώδες, καθώς και αγάλματα του Βούδα είναι διάσπαρτα σ’ όλη την χώρα. Οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν τη θρησκεία με μεγάλο σεβασμό και το ίδιο αναμένουν και από τους ξένους επισκέπτες. Η είσοδος στους κυρίως χώρους των ναών γίνεται χωρίς παπούτσια. Ο Μοναχισμός έχει μεγάλη παράδοση στην Ταϊλάνδη: Παντού θα δούμε μοναχούς, κυρίως σε ομάδες. Οι γυναίκες θα πρέπει να αποφύγουν να αγγίξουν έναν μοναχό γιατί αν αυτό συμβεί, ο μοναχός θα υποστεί μία περίπλοκη και μακρόχρονη διαδικασία κάθαρσης. Γενικά πρέπει στους ιερούς χώρους να δείχνουμε τον απαιτούμενο σεβασμό, όπως απαιτούμε και εμείς από τους επισκέπτες στον τόπο μας.
ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ. Μην έχετε συνεχώς τα διαβατήρια και τα χρήματα μαζί σας. Χρησιμοποιείτε άφοβα τις θυρίδες ασφαλείας που διαθέτουν τα ξενοδοχεία στα οποία διαμένετε. Κάποια ξενοδοχεία διαθέτουν θυρίδες στη ρεσεψιόν, ενώ άλλα στα δωμάτια. Προσοχή : Η απώλεια κλειδιού θυρίδας χρεώνεται ακριβά. Στην Ταυλάνδη οδηγούν στην αριστερή πλευρά του δρόμου. Τα ταξί χωρίζονται σ’ αυτά με ταξίμετρο που αναγράφουν Taxi – meter και στα παραδοσιακά τρίκυκλα (τουκ – τουκ) τριών ατόμων, στα οποία παζαρεύετε την τιμή. Ακόμη υπάρχουν τα μεγαλύτερα (μέχρι οκτώ άτομα) στην υπόλοιπη χώρα. Εύκολη και γρήγορη μετακίνηση προσφέρει το υπερσύγχρονο εναέριο μετρό (αποπεράτωση 1999).
Οι επισκέπτες στους ναούς, άνδρες και γυναίκες, πρέπει να είναι ευπρεπώς ντυμένοι (π.χ. όχι πέδιλα, σορτς ή φανελάκια). Με νόμο του κράτους, απαγορεύεται η ρύπανση των πόλεων. Τιμωρείται ακόμη και το «πέταμα της γόπας», με πρόστιμο 2000 έως 20000 Μπατ.
Οι Ταϊλανδοί θεωρούν ότι το κεφάλι είναι ιερό μέρος του σώματος. Μην αγγίζετε ποτέ το κεφάλι κάποιου, ούτε καν  των παιδιών. Τα πόδια θεωρούνται το κατώτερο μέρος του σώματος, θεωρείται αγένεια να τα τεντώνετε προς κάποιον άνθρωπο ή να τα απλώνετε  σ’ ένα τραπέζι, ή όταν πατήσετε κάποιον. Όταν κάθεστε στο πάτωμα, ιδιαίτερα  στους ναούς, είναι καλύτερα να γονατίζετε ή να έχετε τα πόδια σας στο πλάι.
Το παζάρι στις τιμές συνηθίζεται σε όλη την Ταϊλάνδη. Είναι σημαντικό όμως, να μην γίνετε πολύ σκληροί ή αγενείς. Γενικά, αποφύγετε να υψώσετε τον τόνο της φωνής σας ή να γίνετε ενοχλητικός – οι Ταϊλανδοί μαθαίνουν από τα παιδικά τους χρόνια να μιλούν σε χαμηλούς τόνους και να αποφεύγουν την άμεση αντιπαράθεση.  Προσοχή από κίνδυνους εξαπάτησης : Μια περίπτωση είναι να σας πλησιάσουν νεαροί άνδρες, κοπέλες, ακόμα και μικροί μαθητές και μαθήτριες, σε πολυσύχναστα μέρη προσπαθώντας να σας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, που ξεκινούν από το να σας δείξουν το δρόμο, να σας βρουν ταξί, ξενοδοχείο ή οτιδήποτε άλλο βάζει ο νους τους. ΜΗΝ παραπλανηθείτε γιατί το πιθανότερο είναι να εξαπατηθείτε ! 

Βγάζετε πάντα τα παπούτσια σας όταν εισέρχεστε σε οποιοδήποτε χώρο που έχει κάποιο ομοίωμα του Βούδα και μην πάρετε θάρρος αν κανείς δεν σας κάνει την παρατήρηση για το σορτς που φοράτε: Οι Ταϊλανδοί είναι ιδιαίτερα ντροπαλοί και θα αποφύγουν αν σας προσβάλλουν. Αν είστε γυναίκα ποτέ μην δίνετε το χέρι ή μην αγγίζετε μοναχούς και αν θέλετε να δώσετε ή να πάρετε κάποιο αντικείμενο, αφήστε το κάπου για να το πάρουν. Για την είσοδο σε μερικούς από τους μεγάλους ναούς πρέπει να πληρώσετε ένα μικρό ποσό σαν εισιτήριο, για τους υπόλοιπους, χωρίς να είναι υποχρεωτικό, είναι καλό να ρίξετε ένα μικρό ποσό στο κουτί που βρίσκεται συνήθως στην είσοδο του ναού.

Αν επισκεφτείτε μειονοτικά χωριά, σεβαστείτε τα τοπικά έθιμα και ιδιαίτερα: ορισμένες φυλές νιώθουν φόβο μπροστά στο φωτογραφικό φακό, ρωτήστε πριν φωτογραφήσετε.  Μην αγγίζετε ποτέ διάφορα σύμβολα, ομοιώματα κλπ. γιατί θεωρείται ότι τα μολύνετε.  Μη δίνετε τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια ή φάρμακα που πιθανώς θα αλλάξουν τις συνήθειες τους, την εμφάνισή τους ή τις πρακτικές αντιμετώπισης των ασθενειών τους. Αν θέλετε να βοηθήσετε απευθυνθείτε στον αρχηγό της κοινότητας ή κάνετε μια δωρεά στο σχολείο ή στο κοινοτικό ταμείο.

Παραδοσιακά, ο χαιρετισμός γίνεται ενώνοντας τις παλάμες και η ευγένεια επιβάλλει να κάνετε και εσείς το ίδιο. Συνηθισμένος είναι επίσης και ο δυτικός τρόπος χαιρετισμού με χειραψία. Αποφύγετε να μιλάτε δυνατά (θεωρείται αγένεια) και να ξέρετε ότι ο θυμός ή απώλεια της ψυχραιμίας σας προσβάλλει τους συνομιλητές σας.

(πηγές:www.wikitravel.org, www.wikipedia.com, www.morguefile.com)

 ΠΡΟΤΑΣΗ:   Ανακαλύπτοντας τη Μπανγκόκ!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης