Η Μύκονος, εξαιτίας της γνωστής έντονης νυχτερινής ζωής της, ταυτίζεται από πολλούς με το ελληνικό καλοκαίρι, τη διασκέδαση και την καλοπέραση!  Εξαιρώντας τα γνωστά, ακολούθως θα περιγράψουμε τα πολλά άγνωστα και μοναδικά της αξιοθέατα που στηρίζουν τη φήμη της.


Η Χώρα
αποτελεί ορμητήριο για να ανακαλύψει κανείς, (με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων ή άλλα μέσα) και τις υπόλοιπες ομορφιές της Μυκόνου, συμπεριλαμβανομένου τις καταγάλανες παραλίες της! Στις δυτικές ακτές της Μυκόνου, βρίσκονται οι παραθεριστικοί οικισμοί του Τούρλου και του Αγίου Στεφάνου, που εκτείνονται γύρω από τις ομώνυμες ακτές. Νότια της Χώρας βρίσκονται δύο από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες του νησιού, ο Ορνός και ο ‘Αγιος Ιωάννης, καθώς και ο οικισμός του Πλατύ Γιαλού και της Ψαρούς, από τις πιο δημοφιλείς του νησιού. Άλλες πανέμορφες παραλίες είναι το Παραντάις και Σούπερ Παραντάις (διάσημες για τα ξέφρενα πάρτι που διοργανώνονται!), η Παράγκα, το Αγράρι, ο ‘Αγιος Σώστης, τα Χουλάκια με τα μεγάλα βότσαλα και τους εντυπωσιακούς γρανιτικούς σχηματισμούς, η Ελιά, το Καλό Λιβάδι, ο Πάνορμος, η Αγία Άννα, ο Καλαφάτης, η Φτελιά και η Κάπαρη.

Ένας περίπατος στην πόλη θα σας δώσει την ευκαιρία να δείτε από κοντά τα κυριότερα αξιοθέατα και τα αξιόλογα μουσεία. Μην παραλείψετε:

  • Τη Μικρή Βενετία. Είναι η διάσημη συνοικία της Αλευκάντρας κι έχει χαρακτηριστεί Μικρή Βενετία γιατί τα σπίτια είναι κτισμένα πάνω στη θάλασσα.
  • Την κοσμοπολίτικη συνοικία Ματογιάννια, στην καρδιά της Χώρας.
  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο ιδρύθηκε το 1905 και φιλοξενεί ευρήματα από το γειτονικό νησί Ρήνεια. Το Αρχαιολογικό Μουσείο, που στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίσμα του 1902 και περιλαμβάνει συλλογή κεραμικής από τον ομαδικό τάφο της Ρηνείας, επιτύμβιες στήλες, έργα μικροτεχνίας, πήλινα ειδώλια, κοσμήματα και όπλα.
  • Το Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο ιδρύθηκε το 1962 με ενέργειες της Λαογραφικής Συλλογής Μυκόνου και πρωτοβουλίες καθώς και δωρεές του Καθ. Β. Κυριαζόπουλου. Στεγάζεται σε κτίριο του 18ου αιώνα και περιλαμβάνει συλλογές από μυκονιάτικα έπιπλα, μεταβυζαντινά γλυπτά και κεραμικά, μπρούτζινα και σιδερένια κλειδιά, λαϊκά όργανα κλπ.
  • Το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου, που στεγάζεται σε ένα παλιό, αναπαλαιωμένο κυκλαδίτικο αρχοντικό του 19ου αιώνα και διαθέτει κειμήλια από τη ναυτική ιστορία της Μυκόνου, όπως ιστορικά ναυτικά έγγραφα, παλαιούς χάρτες και χαρακτικές απεικονίσεις, ναυτικά όργανα, εργαλεία και εξαρτήματα καθώς και παλαιές άγκυρες.
  • Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, που βρίσκεται σε ένα ανακαινισμένο αρχοντικό του 1735 που ανήκε στην αρχοντική οικογένεια Μαυρογέννη στην πλατεία Αγίας Κυριακής. Διαθέτει περίπου 6000 τόμους βιβλίων, μία συλλογή αρχαίων νομισμάτων και παλαιών σφραγίδων που εκτίθενται μονίμως στον ίδιο χώρο.
  • Το Αγροτομουσείο-Μύλος Μπόνη, που στεγάζεται σε αναπαλαιωμένο μύλο.
  • Τη Δημοτική Πινακοθήκη, όπου εκτίθενται έργα Ελλήνων και ξένων εικαστικών.
  • Το υπαίθριο αμφιθέατρο.
  • Το μυκηναϊκό θολωτό τάφο (14ος – 13ος αι. π.Χ.), στη θέση «Βρύση».
  • Τα σοκάκια της συνοικίας Κάστρο.
  • Τους γραφικούς ανεμόμυλους, το «σήμα κατατεθέν» της Μυκόνου.Τον Τούρλο, με την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, το εκκλησάκι του Αϊ-Γιώργη του Σπηλιανού μέσα στο βράχο και την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, 2 χλμ. Β. 

Εκκλησίες και τα Μοναστήρια της Μυκόνου
Η Μύκονος έχει πολλές εκκλησίες και ξωκλήσια. Ο συνολικός τους αριθμός ξεπερνάει τις 600 σε όλο το νησί. Πιο εντυπωσιακή στην κατασκευή είναι η διάσημη και πολυφωτογραφημένη Παναγία η Παραπορτιανή, ένα σύμπλεγμα πέντε εκκλησιών. Τέσσερις εκκλησίες αποτελούν τη βάση του οικοδομήματος και η πέμπτη επικάθεται σαν τρούλος. Οι τέσσερις εκκλησίες της βάσης είναι ο Άγιος Ευστάθιος, οι Άγιοι Ανάργυροι, που είναι και η παλαιότερη όλων και λέγεται ότι κατασκευάστηκε στο τέλος του 14ου ή αρχές του 15ου αιώνα κι αποπερατώθηκε με τη σημερινή του μορφή τον 17ο αιώνα, ο Άγιος Σώζων και ο μικρός ναός της Αγίας Αναστασίας.

Μια άλλη σημαντική εκκλησία είναι η Παναγία Τουρλιανή, που κτίσθηκε το 1542 αιώνα από δύο ιερομόναχους της μονής της Εκατονταπυλιανής Πάρου, όπως αναφέρει και η επιγραφή της θαυματουργής εικόνας της ιδίας εποχής. Ανακατασκευάστηκε μαζί με το μοναστήρι το 1767.

Απέναντι από το Δημαρχείο της Χώρας βρίσκεται το παλαιό μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου της Καδένας, που επισκευάσθηκε για πρώτη φορά από τον Ρώσο πρόξενο της Μυκόνου κόμη Ιωάννη Βοϊνοβιτς. Ανακαινίσθηκε και ανακατασκευάστηκε σε νεοκλασική μορφή από το 1908 ως το 1912 οπότε πήρε τη σημερινή μορφή του που φαντάζει γραφικά με τον μπλε τρούλο του. Ενδιαφέρουσα είναι και η Καθολική Εκκλησία, γνωστή ως Ροζάριο (Our Lady of the Holy Rosary), που κτίστηκε το 1668.  Η Μύκονος έχει αρκετά πολύ παλαιά μοναστήρια, μεταξύ των οποίων τα εξής: Άγιος Παντελεήμων στο Μαράθι, ένα μοναστήρι-κάστρο, με τετράγωνο σχήμα, που ιδρύθηκε από τους αδελφούς μοναχούς Καμπουράκη και Γεράσιμο το 1665. Το μοναστήρι έχει ωραιότατες εικόνες στο ξυλόγλυπτο τέμπλο όπου προβάλλει ο Εσταυρωμένος, έργο του ντόπιου ζωγράφου Χριστόδουλου Καλλέργη. Μονή Παλαιοκάστρου, γυναικεία μονή του 18ου αιώνα που βρίσκεται στην πλαγιά του λόφου του Άϊ-Λιά του Βορνιώτη, με χαρακτηριστική μυκονιάτικη αρχιτεκτονική και εξαρτάται από την Παναγία την Τουρλιανή. Άγιος Γεώργιος Αμπελοκήπων, Μονή του 17ου αιώνα που βρίσκεται κάτω από τη μονή της Παναγίας Τουρλιανής.

 

(πηγές:www.visitgreece.gr, www.wikipedia.com, www.wikitravel.org, www.morgeufile.com)