Μετά την ανεξαρτησία της Νέας Ισπανίας από την Ισπανία, αποφασίστηκε ότι η νέα χώρα θα πάρει το όνομά της από την πρωτεύουσά της, την Πόλη του Μεξικό, η οποία ιδρύθηκε το 1524 στη θέση της αρχαίας πρωτεύουσας των Αζτέκων Μέξικο-Τενοτστιτλάν. 

Η ονομασία αυτή προέρχεται από τη γλώσσα Νάουατλ αλλά η σημασία της δεν είναι γνωστή. Η προέλευσή της εικάζεται ότι είναι η λέξη Μέξτλι ή Μεχίτλι, η οποία αποδίδεται ως ιερή ονομασία για το θεό του πολέμου και πατριάρχη των Αζτέκων, τον Ουϊτζιλοπότστλι. Με βάση αυτή την προσέγγιση, η λέξη Μέξικο σημαίνει τον « χώρο που ζει ο Μεχίτλι». Μια εναλλακτική υπόθεση αναφέρει ότι η λέξη Μεξικό σημαίνει “το μέρος του κέντρου της Σελήνης” ή “το μέρος του κέντρου της λίμνης της Σελήνης” αναφερόμενη στην λίμνη Τεξκόκο.

Το όνομα της πόλης μεταφράστηκε στα ισπανική γλώσσα και με βάση τις ισπανικές φωνητικές αξίες ως “Μεξικό”. Η επίσημη ονομασία του κράτους άλλαξε μαζί με την μορφή του πολιτεύματος. Σε δύο περιπτώσεις (1821-1821 και 1863-1867), η χώρα ήταν γνωστή ως “Μεξικανική Αυτοκρατορία” (Imperio Mexicano Ιμπέριο Μεχικάνο). Και οι τρεις συνταγματικές αναθεωρήσεις (1824, 1857 και 1917, η ισχύουσα) χρησιμοποίησαν την ονομασία “Ηνωμένες Πολιτείες του Μεξικού” (Estados Unidos Mexicanos Ενστάδος Ουνίδος Μεχικάνος). Η ονομασία “Δημοκρατία του Μεξικού” είχε χρησιμοποιηθεί στην συνταγματική αναθεώρηση του 1836.

Υπήρχαν δύο πολιτιστικά κέντρα πριν από την ισπανική κατοχή, ένα στο βορρά, των Τολτέκων και ένα στο νότο, των Μάγια. Τα δύο βασίλεια διατηρούσαν μεταξύ τους καλές σχέσεις. Το βασίλειο όμως των Τολτέκων καταστράφηκε από τις επιδρομές των διάφορων φυλών από το βορρά και από τις δικές του εσωτερικές αντιθέσεις, γύρω στο 12ο – 13ο αιώνα. Την ίδια εποχή εμφανίζεται και η φυλή των Αζτέκων, που ανήκαν στην ίδια φυλή με τους Τολτέκους.

Στα 1519 αποβιβάστηκε στο Μεξικό ο Ερνάν Κορτές, που εκμεταλλευόμενος τις αντιθέσεις των φυλών κατάκτησε για λογαριασμό της Ισπανίας το μεγαλύτερο μέρος του Μεξικού, προσηλυτίζοντας τους Μεξικανούς δια πυρός και σιδήρου και με την Ιερά Εξέταση στο χριστιανισμό. Σύμφωνα με κάποια υποτυπώδη απογραφή που έγινε, ο πληθυσμός στα 1670 – 1690 δεν ξεπερνούσε το 1 εκατομμύριο περίπου από τα 8-9 που υπήρχαν πριν 100 χρόνια.

Το 1810 ένας μιγάς ιερέας, o Μιγκέλ Ιντάλγκο ι Κοστίγια (Miguel Hidalgo y Costilla) κήρυξε την επανάσταση εναντίον των Ισπανών, ενώ το 1821 ο τελευταίος Ισπανός διοικητής υπόγραψε το διάταγμα της ανεξαρτησίας του Μεξικού. Από το 1833 μέχρι το 1855 έγιναν διάφοροι πόλεμοι, κυρίως με τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα το Μεξικό να χάσει πολλά από τα εδάφη του. Το 1859 προσφέρθηκε στον Μαξιμιλιανό της Αυστρίας το στέμμα του Μεξικού, το οποίο όμως αρχικά αρνήθηκε. Τελικά το 1863 ύστερα απο πιέσεις του Ναπολέοντα Γ΄ δέχθηκε την πρόταση. Το 1864, ο γαλλικός στρατός καταλαμβάνει το Μεξικό για να απελευθερωθεί και πάλι 3 χρόνια αργότερα από το Χουάρες. Με την αποχώρηση του γαλλικού στρατού ο Μαξιμιλιανός τουφεκίστηκε στο Κερέταρο στις 19 Ιουνίου του 1867. Από τότε το Μεξικό εξακολουθεί να είναι ανεξάρτητο, παρόλο ότι πολλές φορές δέχτηκε διάφορες πιέσεις από τους γείτονές τους. Το Μεξικό ανέδειξε πολλούς λαϊκούς ηγέτες, όπως τον Μπενίτο Χουάρες, τον Πάντσο Βίγια, τον Εμιλιάνο Ζαπάτα και άλλους.

Άλλες σημαντικές πόλεις του Μεξικού:

Μοντερέι
Το Μοντερέι (ισπανικά: Monterrey) είναι η πρωτεύουσα της μεξικανικής πολιτείας Νουέβο Λεόν, η οποία βρίσκεται στο βορειοανατολικό Μεξικό. Σύμφωνα με την απογραφή του 2010, είναι η ένατη μεγαλύτερη πόλη στο Μεξικό, με πληθυσμό 1.130.960 ανθρώπους, ενώ η μητροπολιτική της περιοχή έχει 4.080.329 κατοικούς, γεγονός που την κατατάσσει τρίτη στο Μεξικό. Το Μοντερέι είναι το κύριο εμπορικό κέντρο στο βόρειο τμήμα της χώρας και είναι η βάση πολλών σημαντικών διεθνών εταιρειών. Είναι η δεύτερη πλουσιότερη πόλη του Μεξικού, και 63η πλουσιότερη παγκοσμίως, καθώς το 2008 το ΑΕΠ της πόλης είχε ύψος 102 δισεκατομμυρία δολαρία. Το Μοντερέι είναι μία από τις πιο αναπτυγμένες πόλεις του Μεξικού, με το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη χώρα. Αν και πλούσιο σε ιστορία και πολιτισμό, το Μοντερέι θεωρείται συχνά ως η πιο «αμερικανοποιημένη» πόλη του Μεξικού, περισσότερο και από τις πόλεις κατά μήκος των συνόρων Ηνωμένων Πολιτείων και Μεξικό.

Το Μοντερέι ως σημαντικό βιομηχανικό και επιχειρηματικό κέντρο φιλοξενεί αρκετές από τις εταιρείες του Μεξικού, αλλά αποτελεί σπίτι πολλών διεθνών εταιριών, όπως η Sony, Toshiba, Carrier, Whirlpool, Samsung, Toyota, Daewoo, Ericsson, Nokia, Dell, Boeing, LG, General Electric και άλλες. Το Μοντερέι βρίσκεται στο βορειοανατολικό Μεξικό, στους πρόποδες της Ανατολικής Σιέρρα Μάδρε, σε υψόμετρο 537 μέτρων, κοντά στη πόληΓκουανταλούπε. Η ιστορία του Μοντερέι ξεκινά το 1596, με την ίδρυσή του από τον Ντιέγκο ντε Μοντεμαγιόρ. Στα χρόνια μετά τη μεξικανική επανάσταση, το Μοντερέι έγινε ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο. Με την ίδρυση της Fundidora Μοντερέι, η πόλη γνώρισε βιομηχανική ανάπτυξη.

Λεόν
Το Λεόν (ισπανικά: León) ή επίσημα Λεόν ντε λος Αλντάμα (León de los Aldama) είναι μια πόλη στη μεξικανική πολιτεία Γουαναχουάτο. Είναι έδρα του δήμου του Λεόν. Η πόλη είχε το 2010 πληθυσμό 1.436.733, ενώ η μητοπολιτική περιοχή του Λεόν, που περιλαμβάνει και τη κοντινή πόλη Σιλάο, έχει συνολικά 1.609.504 κατοίκους, καθιστώντας την έβδομη μεγαλύτερη μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή του Μεξικού. Η πόλη είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.815 μέτρων.

Η οικονομία της πόλης βασίζεται στην επεξεργασία δερμάτων και τη κατασκευή προϊόντων από δέρμα, όπως υποδήματα, ζώνες και ζακέτες. Το 60% που κατασκευάζονται στο Μεξικό φτιάχνονται στο Λεόν. Επιπλέον, τα πολυτελή ξενοδοχεία και οι καλής ποιότητας υπηρεσείες έχουν μετατρέψει το Λεόν σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Μεξικού για διασκέδαση, αναψυχή και γαστρονομία.[1] Θεωρείται επίσης ως μια από τις περιβαλλοντικά φιλικές πόλεις του Μεξικό, καθώς έχει ένα εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Η περιοχή που είναι σήμερα κτισμένη η πόλη κατοικήτο πριν την άφιξη των Ισπανών από ιθαγενείς. Οι Ισπανοί αποίκησαν τη πόλη το 1576. Η πόλη καταστράφηκε από πλημμύρα το 1888, αλλά ανοικοδομήθηκε πλήρως.

Τιχουάνα
Η Τιχουάνα (ισπανικά: Tijuana) είναι η μεγαλύτερη πόλη της Μπάχα Καλιφόρνια, Μεξικό, και κέντρο της μητροπολιτικής περιοχής της Τιχουάνα, μέρος της διεθνούς μητροπολιτικής περιοχής Σαν Ντιέγκο-Τιχουάνα. H Τιχουάνα είναι ένα σημαντικό βιομηχανικό και οικονομικό κέντρο του Μεξικού,  και ως αποτέλεσμα ασκεί ισχυρή επιρροή στην οικονομία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την τέχνη και την πολιτική. Καθώς η πόλη έχει γίνει ένα σημαντικό κέντρο της χώρας, έτσι και η μητροπολιτική περιοχή αποτελεί μεγάλη βιομηχανική μητρόπολη στο βορειοδυτικό Μεξικό. Επί του παρόντος είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις στο Μεξικό.

Η Τιχουάνα βρίσκεται στην Χρυσή Ακτή της Μπάχα Καλιφόρνια (Γκολντ Κόουστ) και είναι έδρα και πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο του Δήμου της Τιχουάνα. Η πόλη είνα ένα κυρίαρχο κέντρο παραγωγής της βορειοαμερικανική ήπειρο, με εγκαταστάσεις πολλών πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς. Τη δεκαετία του 2000 η Τιχουάνα έγινε η πρωτεύουσα κατασκευής ιατρικών συσκευών στη Βόρεια Αμερική. Επίσης, η Τιχουάνα θεωρείται ως μια από τις νέες πολιτιστικές πρωτεύουσες του κόσμου. Η πόλη είναι η συνοριακή πόλη με τη μεγαλύτερη κίνηση στον κόσμο. Έχει περίπου 24 χιλιόμετρα κοινά σύνορα με το Σαν Ντιέγκο και υπολογίζεται ότι τη συνοριακή γραμμή διασχίζουν κάθε χρόνο 50 εκατομμύρια άνθρωποι, με αποτέλεσμα το τελώνιο Σαν Ισίντρο να είναι το πιο πολισύχναστο στο κόσμο.

Η ιστορία της Τιχουάνα αρχίζει με την άφιξη των Ισπανών εξερευνητών το 16ο αιώνα, οι οποίοι χαρτογράφησαν τις ακτές της Καλιφόρνια. Καθώς η αμερικανική κατάκτηση του βόρειου Μεξικού έκλεισε με τη συνθήκη του Γουαδελούπε Χιντάλγκο. Η νέα διεθνής θέση της Τιχουάνα στα σύνορα άλλαξε σε την οικονομική και πολιτική δομή της. Η πόλη ιδρύθηκε τις 11 Ιουλίου 1889, όταν άρχισε η αστική ανάπτυξη. Στα αγγλικά είναι συχνά γνωστή με τα αρχικά της, «TJ», και το παρατσούκλι πύλη στο Μεξικό. Η πόλη έχει αποτελεί τουριστικό κέντρο που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1880.

(πηγές:www.wikipedia.gr, www.wikitravel.com, www.morguefile.com, http://office.microsoft.com/en-us/images/)