Η Κως, το νησί του Ιπποκράτη, του πατέρα της ιατρικής, είναι νησί του Αιγαίου. Έχει πληθυσμό 30.947 κατοίκους (απογραφή 2001) και είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου σε έκταση μετά τη Ρόδο και την Κάρπαθο και το δεύτερο σε πληθυσμό μετά τη Ρόδο. Η επιφάνεια του νησιού είναι 290,3 τ.χλμ. με ακτογραμμή 112 χιλιομέτρων. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Κως, όπου είναι και το κύριο λιμάνι του νησιού. Απέχει από τον Πειραιά 200 ναυτικά μίλια.
Στην πόλη της Κω με τους φαρδείς δρόμους, τις μεγάλες πλατείες, πάρκα και δενδροστοιχίες, δεσπόζει το μεσαιωνικό κάστρο, ενώ η καρδιά της πόλης βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας με τα ογκώδη οικοδομήματα. Διαμέσου της εντυπωσιακής Λεωφόρου των Φοινίκων ο επισκέπτης φτάνει στην πλατεία Πλατάνου ή Λότζιας όπου βρίσκεται και ο διάσημος πλάτανος του Ιπποκράτη. Σειρά έχει η αρχαία πόλη της Κω, αληθινό αρχαιολογικό πάρκο, όπου ξεχωρίζουν, η αγορά, ο βωμός του Διονύσου, οι πολυτελείς ρωμαϊκές επαύλεις με τα πλούσια ψηφιδωτά δάπεδα, η Ρωμαϊκή Οικία (Casa Romana) και η Οικία της Ευρώπης με το περίφημο ομώνυμο ψηφιδωτό, καθώς και το Ρωμαϊκό Ωδείο. Κοντά στην πόλη (3.5 χλμ. ΝΔ) βρίσκεται ένα από τα σπουδαιότερα θεραπευτήρια της αρχαιότητας, το ονομαστό Ασκληπιείο της Κω. Στην Αντιμάχεια πρέπει κανείς να επισκεφτεί το άριστα σωζόμενο ενετικό κάστρο με τα επιβλητικά τείχη του, το μοναδικό προμαχώνα, τις οικίες και τις αποθήκες. Στο κέντρο του νησιού βρίσκεται το ομορφότερο χωριό του νησιού, η Ζια, χωμένο μέσα σε ένα πυκνό δάσος από κέδρους.
Τα τοπικά εδέσματα θα σας αφήσουν μια πραγματικά πολύ γλυκιά γεύση. Η Κως φημίζεται για τον τοπικό μπακλαβά και το γλυκό ντοματάκι της.
Το υψηλής ποιότητας, ιδιαίτερα γευστικό μέλι που παράγεται από τους μελισσοκόμους της Αντιμάχειας, είναι φημισμένο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και έξω από τα όρια της χώρας μας.
Το τυρί της πόσας είναι τοπική συνταγή, κατσικίσιο τυρί φυλαγμένο σε κόκκινο κρασί. Ο συνδυασμός των γεύσεων είναι απλώς εξαιρετικός! Κάντε μια στάση στα χωριά για να δροσιστείτε με παραδοσιακή κανελλάδα και δοκιμάστε τη Νισύρικη σουμάδα, φτιαγμένη από πικραμύγδαλο.
Αρκετές και ενδιαφέρουσες είναι οι τοπικές συνταγές της μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής που οι νοικοκυρές της Κω παρασκευάζουν συνήθως στις μεγάλες θρησκευτικές εορτές. Οι πλέον χαρακτηριστικές από αυτές είναι τα “πιτταρίδια” (λαζάνια που βράζουν στο ζωμό κρέατος), τα “βάρβαρα” (βρασμένο σιτάρι με ταχίνι, ζάχαρη, αμύγδαλα, καρύδια, σταφίδες, ρόδι, κανέλα, ανθόνερο, πορτοκαλόφυλλο και ορισμένα μπαχαρικά). Τα “κατιμέρια” στριφτή τηγανιτή τυρόπιτα με μυτζήθρα, που προσφέρονται με μέλι και κανέλλα. Τα “ξύσματα” (ψωμιά σιταρένια, ζυμωμένα με ξυσμένη μυζήθρα και μυρωδικά). Τα “αφρένα” ή εφτάζυμα” αρωματισμένα ψωμιά που το προζύμι τους γίνεται με τον αφρό βρασμένων ρεβιθιών και φύλλων δάφνης). Το “κουσάφι” (βρασμένη μαύρη σταφίδα με διάφορα μυρωδικά). Οι “λάζαροι” (ζύμωμα και πλάσιμο άσπρου σιταρένιου αλευριού σε ανθρώπινο σχήμα). Οι “κουφοί” είναι από σκέτο ζυμάρι ενώ οι “γεροί” που προσφέρονται τη Σαρακοστή έχουν γέμιση από σταφίδες και σουσάμι καβουρδισμένο ή αμύγδαλα κοπανισμένα και ζυμωμένα με ανθόνερο. Οι “Λαμπρόπιτες” (τυρόπιτες στρογγυλές και μεγάλες σε σχήμα βαθύ πιάτου παραγεμισμένου με “προσφά”, δηλαδή φρέσκια ανάλατη μυζήθρα, ζυμωμένη με άφθονα αυγά και λίγο προζύμι). Το “πλιγούρι” (σιτάρι αλεσμένο και μαγειρεμένο με χοιρινό κρέας).
Σας περιμένουμε!!!
(πηγές:www.visitgreece.gr, www.wikitravel.org, www.wikipedia.com, office.microsoft.com/en-us/images/, www.morguefile.com)