Ανακαλύψτε κάθε όμορφη γωνιά της Κέρκυρας και περιπλανηθείτε:


• στην παλιά πόλη (το «Ξωπόλι», όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι, ανάμεσα στο παλαιό και το νέο φρούριο) με τα περιμετρικά τείχη, που δεν της επέτρεψαν να απλωθεί. Έχει μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική δόμηση, με ψηλά πολυώροφα σπίτια, στενά δρομάκια (καντούνια) με απλωμένες μπουγάδες και μικρές πλατείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• στα προάστια, το Μαντούκι βορειοδυτικά, το Σαρόκο ανάμεσα στους λόφους Αβράμη και Σωτήρος, και τη Γαρίτσα, που ξεκινά από την κολόνα του Ντούγκλα στη νότια παραλία.

• στην πλατεία Σπιανάδα, τη μεγαλύτερη και εντυπωσιακότερη της χώρας, όπου πραγματοποιούνται και οι περισσότερες εκδηλώσεις, όπως μουσικές συναυλίες, λιτανείες, παρελάσεις, καθώς και αγώνες κρίκετ (στο γκαζόν της πλατείας). Εδώ βρίσκεται και το Λιστόν, συγκρότημα κτηρίων γαλλικής αρχιτεκτονικής με τις χαρακτηριστικές τοξοστοιχίες, προορισμένο αποκλειστικά για τον περίπατο των αριστοκρατών της πόλης!

Το εντυπωσιακό παρελθόν της Κέρκυρας αποτυπώνεται ανάγλυφα στα σημαντικά αξιοθέατα της πόλης που αντικρίζει ο επισκέπτης όπου και να γυρίσει το βλέμμα του:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

(1) το Παλιό και το Νέο Φρούριο, σπάνια δείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής.

(2) το μεγαλοπρεπές Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου.

(3) σε πολυάριθμες και επιβλητικές εκκλησίες, μεταξύ αυτών ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, θρησκευτικό σημείο αναφοράς των Κερκυραίων, με το ψηλότερο καμπαναριό της πόλης, μαρμάρινο τέμπλο, τοιχογραφίες, κειμήλια και αναθήματα. Το σκήνωμα του Αγίου φυλάσσεται σε επιχρυσωμένη λάρνακα στολισμένη με πολύτιμους λίθους και το πρωί της Κυριακής των Βαΐων γίνεται η περιφορά του στην πόλη. Τη λιτανεία συνοδεύουν και οι 20 φιλαρμονικές της Κέρκυρας!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφιερώστε χρόνο για τα εξαίρετα μουσεία που διαθέτει η πόλη της Κέρκυρας, αρχής γενομένης από το:

Μουσείο Ασιατικής Τέχνης (στεγάζεται στο Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου) με τα 10.000 εκθέματα από τις χώρες της Άπω Ανατολής και τη συλλογή με τα γλυπτά της ελληνο-βουδιστικής τέχνης της Γκαντάρα.

• το Αρχαιολογικό Μουσείο με το εντυπωσιακών διαστάσεων αέτωμα της Γοργούς από το δωρικό ναό της Αρτέμιδος Γοργούς.

• το Βυζαντινό Μουσείο (στην εκκλησία της Παναγίας Αντιβουνιώτισσας).

• το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Χαρτονομισμάτων (στο κτήριο της Ιονικής Τράπεζας).

• το Μουσείο Διονύσιου Σολωμού.

Πέντε επιπλέον αξιοθέατα που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε:

(1) Το Μον Ρεπό. Μια επίσκεψη στο πανέμορφο κτήμα είναι απαραίτητη. Θαυμάστε τη θερινή κατοικία του Άγγλου αρμοστή, αριστούργημα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής του 19ου αι.

(2) Το διάσημο Κανόνι. Από εδώ πάρτε ένα καϊκάκι για το Ποντικονήσι, το μικρό νησάκι που είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού∙ σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν ένα πλοίο των Φαιάκων που έγινε πέτρα.

(3) Την Παλαιόπολη, αρχαία πόλη της Κέρκυρας. Εδώ αναζητήστε το ναό της Αρτέμιδος Γοργούς, από τους αρχαιότερους ολόλιθους δωρικούς ναούς του ελληνικού κόσμου (6ος αι. π.Χ.). Εντυπωσιάζει ο καλοδιατηρημένος, μεγάλος βωμός από πορώδεις ασβεστόλιθους.

(4) Σε μικρή απόσταση από την πόλη της Κέρκυρας, στο Γαστούρι, βρίσκεται το «Αχίλλειο», το περίφημο ανάκτορο της αυτοκράτειρας της Αυστρίας Ελισάβετ (γνωστής ως «Σίσσυ») που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Τα περιστύλια και τους κήπους του ανακτόρου με την εξαιρετική θέα κοσμούν θαυμάσια αγάλματα (όπως του Θνήσκοντος Αχιλλέα, του Σατύρου με το Διόνυσο στους ώμους του κ.ά.), ενώ στο εσωτερικό του ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει εξαίρετες τοιχογραφίες και πίνακες εμπνευσμένους από την ελληνική μυθολογία.

Εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου εμπλουτίζουν την παραμονή στην Κέρκυρα είτε πρόκειται για διακοπές είτε για μια σύντομη απόδραση. Μουσικά φεστιβάλ διεθνούς εμβέλειας, θρησκευτικά πανηγύρια και γιορτές γαστρονομίας, αποκριάτικα δρώμενα με επιρροές από την ιταλική Commedia dell’Arte και φυσικά το πιο διάσημο Πάσχα της Ελλάδας διατηρούν ζωντανό τον παλμό του πολιτισμού σε κάθε εποχή.

(πηγές:www.visitgreece.gr, www.corfu.gr, www.wikitravel.org, www.wikipedia.com, office.microsoft.com/en-us/images/, www.morguefile.com) 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης