Στις αρχοντικές Βρυξέλλες, καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φτάνει να βρεθεί κανείς για πρώτη φορά στην Γκραν Πλατς, για να νιώσει τον παλμό της πόλης που προσφέρει ξεχωριστές δυνατότητες αγορών και γνωριμίας με την φλαμανδική τέχνη.
Κατηφορίστε προς τη “Μεγάλη Πλατεία” αλλά μην προσπεράσετε την πρώτη κλειστή αγορά της Ευρώπης, την Gallerie st.Hubert. όταν βρεθείτε “περικικλωμένοι” από το δημαρχείο της πόλης, το μουσείο Maison du Roi, τα κτήρια των συντεχνιών και υπό το άγρυπνο βλέμμα του Αγίου Μιχαήλ, του πολιούχου αγίου, που δεσπόζει στον 97 μέτρων γοτθικού ρυθμού πύργο, σημαίνει ότι φτάσατε στην ιστορική πλατεία Grande Place. Σε πολλά από τα παλιά συντεχνιακά κτίρια λειτουργούν σήμερα καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, σοκολατερίες με τις διάσημες βελγικές σοκολάτες, μπρασερί και πολυτελή εστιατόρια (Ρουά ντ’ Εσπάνι, Λα Μπρουέτ, Λε Σιν, Λα Σαλούπ ντ’ Ορ κ. ά.). Κάθε δύο χρόνια, οι κάτοικοι των Βρυξελλών διακοσμούν την πλατεία με ένα τεράστιο τάπητα από πολύχρωμα λουλούδια και με έξοχα σχέδια.
Σε έναν από τους παράπλευρους δρόμους της Grand Place θα παρατηρήσετε ένα μάλλον αστείο θέαμα. Ένα άτακτο μπρούντζινο αγοράκι μόλις 60 εκ. την ώρα που κάνει σιντριβάνι-«πιπί» φωτογραφίζεται από ορδές τουριστών – Κινέζων, Γιαπωνέζων και Ευρωπαίων. Ένας από τους «μύθους» για το αγαλματίδιο αναφέρει πως συμβολίζει ένα μικρό αγόρι που, όταν έφταναν ξένοι εισβολείς, σκαρφάλωνε στα δέντρα και τους έδιωχνε κάνοντας «πιπί». Οι πρώτες αναφορές για το μικρό «Πι» φτάνουν μέχρι τον 16ο αιώνα, ενώ έχει κλαπεί δύο φορές, το 1745 από Άγγλους στρατιώτες, ενώ δύο χρόνια αργότερα από Γάλλους. Σε γιορτές ή επετείους, το «Μάνεκεν-Πι» διαλέγει μεταξύ των 300 στολών που διαθέτει στην γκαρνταρόμπα του (ανάμεσα σε αυτές και του τσολιά), ενώ, αντί για νερό, μπορεί να «βγάλει» κρασί ή μπίρα. Το 1938, σε αντιπαραβολή με το αρσενικό άγαλμα, μια φεμινιστική οργάνωση απαίτησε ένα γυναικείο άγαλμα στην αντίστοιχη «λειτουργία», το Janneken-Pis (βρίσκεται στην Impasse de lad Fidelite κοντά στην Rue des Bouchers). Τώρα, αν όλη αυτή η ιστορία σάς φαίνεται ακατανόητη, θυμηθείτε ότι βρίσκεστε σε μια χώρα όπου γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση το κίνημα του σουρεαλισμού!
Το Atomium θυμίζει αρκετά την ιστορία του Πύργου του Αϊφελ. Κατασκευάστηκε το 1958 για την Παγκόσμια Εκθεση (Expo ’58). Μετά την έκθεση, η μοίρα του ήταν προδιαγεγραμμένη: θα καταστρεφόταν. Τελικά όμως αποφασίστηκε να τοποθετηθεί σε δημόσια θέα. Απεικονίζει το άτομο του σιδήρου σε μεγέθυνση κατά 165 δισεκατομμύρια φορές και έχει ύψος 102 μ. Επίσης μην παραλείψετε να δείτε: το Palais de Justice/ Justitiepaleis (Δικαστικό Μέγαρο) τη Basilique du Sacré Coeur / Basiliek van het Heilig Hart / (Basilica Koekelberg), το Palais Royale/Koninklijk Paleis (Βασιλικό Παλάτι), το Statue of Europe (Άγαλμα της Ευρώπης) και το Red Light District (των Βρυξελών). Αξιομνημόνευτα είναι επίσης, η Saint Peter’s church (1755) -Εκκλησία Αγ. Πέτρου, η κεντρική εκκλησία της πόλης χτισμένη πάνω σε εμφανή ερείπια προηγούμενου ναού, η οικία Stoclet/Stokkel (Μνημείο ΟΥΝΕΣΚΟ) που χτίστηκε μεταξύ 1905 και 1909 βασισμένο σε σχέδια του Josef Hoffmann και περιλαμβάνει μωσαϊκά και πίνακες φιλοτεχνημένα από τον Gustav Klimt και το Mini-Europe, που φιλοξενεί σε κλίμακα τα περισσότερα αξιοθέατα της Ευρώπης .
Προτείνεται να κάνετε μια βόλτα γύρω από τα κτίρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και μέσα στο Κοινοβούλιο. Η είσοδος είναι ανοιχτή για το κοινό στις 10.00 και στις 15.00 από Δευτέρα έως Πέμπτη και μόνο στις 10 το πρωί κάθε Παρασκευή, διατίθενται audio tours στους επισκέπτες, ενώ μπορείτε να παρακολουθήσετε και μία συνεδρία. Θα νιώσετε έτσι ότι ο οργανισμός για τον οποίο συζητάμε καθημερινά, τελικά έχει «σάρκα και οστά».
Τα μέγαρα της Γκραν Πλας.
Η Γκραν Πλας (Grand Place) των Βρυξελλών, υπάρχουν 39 συντεχνιακά κτίρια, όπου είχαν την έδρα τους οι εμπορικές συντεχνίες των Βρυξελλών. Στα κτίρια της Γκραν Πλας, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:
Το Δημαρχείο (L’ Hotel de Ville) καταλαμβάνει ολόκληρη τη νοτιοδυτική πλευρά της πλατείας. Αποτελεί το αρχιτεκτονικό αριστούργημα της πλατείας. Η πρόσοψη κοσμείται με 137 πέτρινα αγάλματα, ακρόπυργους και τοξωτές στοές. Ο θεμέλιος λίθος τέθηκε το 1401 και οι εργασίες κατασκευής του κτιρίου ολοκληρώθηκαν το 1455. Ο Γιαν βαν Ρισμπρόεκ (Jan van Ruysbroeck) κατασκεύασε το 1449 τον ύψους 96 μέτρων γοτθικό πυργίσκο, στην κορυφή του οποίου έχει τοποθετηθεί το άγαλμα του Αγίου Μιχαήλ, προστάτη της πόλης.
Ο “Οίκος του Βασιλιά” (La Maison du Roi) πρωτοχτίστηκε το 1536, αλλά ξανασχεδιάστηκε το 1873. Στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί ως κατοικία των Ισπανών βασιλέων. Σήμερα έχει εγκατασταθεί σ’ αυτό το Μουσείο της Πόλης, όπου εκτίθενται πίνακες του 16ου αιώνα, ταπισερί, γκραβούρες και άλλα έργα τέχνης, καθώς και οι 400 φορεσιές του Μανεκέν Πις (Manneken Pis), του θρυλικού αγαλματιδίου και σύμβολου της πόλης των Βρυξελλών, που παριστάνει ένα αγοράκι που ουρεί σε μια λιμνούλα.
Το Παλάτι των Δουκών της Βραβάντης (La Maison des Ducs de Brabant), στη νότια πλευρά της πλατείας, αποτελείται από επτά συνεχόμενα συντεχνιακά κτίρια. Σχεδιάστηκε από τον Βίλεμ ντε Μπρέιν (Willem de Bruyn, 1649 – 1719), Επιθεωρητή Δημοσίων Έργων, σε νεοκλασικό ρυθμό με φλαμανδικές προσθήκες. Το συγκρότημα αυτό των κτιρίων πήρε το όνομά του από τις προτομές των δουκών στην πρόσοψή του.
Στο συγκρότημα των αναγεννησιακών φλαμανδικών κτιρίων, που περιβάλλουν τη Μεγάλη Πλατεία των Βρυξελλών, περιλαμβάνεται το Μέγαρο των Αρτοποιών, γνωστό ως Ρουά ντ’ Εσπάνι (Roi d’ Espagne), που χτίστηκε το 1696 και ανακατασκευάστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στα 1901 – 1902. Ο επιχαλκωμένος οκταγωνικός θόλος του (1696) κοσμείται από ένα χρυσό χορευτή. Η επίχρυση προτομή πάνω από την είσοδό του αναπαριστά τον Άγιο Ωμπέρ (St. Aubert), προστάτη των αρτοποιών. Στον τρίτο όροφο του κτιρίου υπάρχει η προτομή του Καρόλου του Β΄ της Ισπανίας. Σήμερα στεγάζει μια μπρασερί με την επωνυμία “Au Roi d’ Espagne”.
Στην ίδια πλευρά της πλατείας και συνεχόμενα με το Μέγαρο των Αρτοποιών βρίσκονται το «Μέγαρο της Χειράμαξας» (La Maison de la Brouette, 1644) της συντεχνίας των πλούσιων διαχειριστών, με έμβλημά τους μια χειράμαξα (brouette) και με την προτομή του Αγίου Εγιδίου (Saint – Gilles). Σε συνέχεια βρίσκονται τα συντεχνιακά μέγαρα: «Ο Σάκος» (Le Sac, 1645) της συντεχνίας των επιπλοποιών και βαρελοποιών; «Η Λύκαινα» (La Louve, 1691) της συντεχνίας των τοξοτών, που κοσμείται με το γλυπτό μιας λύκαινας που θηλάζει το Ρωμύλο και το Ρέμο, έργο του Φλαμανδού γλύπτη Μάρκους ντε Βος (Marcus de Vos, 1650 – 1717); «Η Σάλπιγγα» (Le Cornet, 1697) της συντεχνίας των ναυτικών, όπου το αέτωμα του 17ου αιώνα έχει σχήμα πλώρης φρεγάτας; «Η Αλεπού» (Le Renard, 1699) της συντεχνίας των μικρεμπόρων, που κοσμείται στην πρόσοψη με τον Άγιο Νικόλαο, προστάτη των εμπόρων, και την αριστουργηματική «αλεπού» του Μάρκους ντε Βος.
Άλλα συντεχνιακά κτίρια στις λοιπές πλευρές της πλατείας είναι: «Το Άστρο» (L’Étoile, 1897), όπου υπάρχει το μπρούντζινο νεκρικό άγαλμα του Έβεραρντ Σερκλάες (Everard’ t Serclaes), ο οποίος πέθανε υπερασπιζόμενος τις Βρυξέλλες το 14ο αιώνα και που φημολογείται ότι φέρνει καλοτυχία, αν κάποιος αγγίξει το μπρούντζινο μπράτσο του; «Ο Κύκνος» (Le Cygne, 1698) της συντεχνίας των κρεοπωλών, με έμβλημά του το γλυπτό ενός κύκνου, όπου ο Καρλ Μαρξ, ο οποίος έζησε στις Βρυξέλλες από το 1845 ως το 1848, έγραψε το Κομμουνιστικό Μανιφέστο του και γιόρτασε εδώ την Πρωτοχρονιά του 1847/1848; «Το Χρυσό Δέντρο» (L’ Arbre d’ Or, 1698) της συντεχνίας των ζυθοποιών, που κοσμείται στην κορυφή του με τον επιχρυσωμένο έφιππο ανδριάντα του Καρόλου της Λωρραίνης και όπου στεγάζεται σήμερα το «Μουσείο της Μπίρας»; «Το Τριαντάφυλλο» (La Rose, 1702), που κοσμείται πάνω από την είσοδό του με το γλυπτό κλαδί ενός χρυσού τριαντάφυλλου.
Στην πλευρά της πλατείας, όπου βρίσκεται και ο «Οίκος του Βασιλιά», βρίσκονται: «To Πιζόν/Περιστέρι» (Le Pigeon, 1697) της συντεχνίας των ζωγράφων, το οποίο επέλεξε ως κατοικία του ο Βικτόρ Ουγκώ κατά τη διάρκεια της εξορίας του το 1852, και «Η Χρυσή Λέμβος» (La Chaloupe d’ Or, 1697) της συντεχνίας των ραφτάδων, που κοσμείται στην πρόσοψή του με ένα χρυσό καΐκι και την προτομή του Αγίου Βονιφάτιου.
(πηγές: www.wikipedia.com, www.visitbelgium.bg, www.wikitravel.org, www.morguefille.com)
ΠΡΟΤΑΣΗ: | Ανακαλύψτε τις Βρυξέλλες! |