Άρθρο/Φωτογραφίες: Μαρία Π. Δεληθανάση  

Κατά τον Αριστοτέλη η φύση δεν κάνει τίποτα ούτε ατελές ούτε μάταιο, και αν ακόμη προηγήθηκε κατά πολύ χρονικά το συγκεκριμένο γνωμικό του σταγειρίτη φιλοσόφου, θα μπορούσε να περιγράψει με τον καλύτερο τρόπο τη γενναιοδωρία της φύσης όταν περιέλουζε με κάλλος και φυσικό πλούτο την όμορφη Νικήτη που βρίσκεται στην χερσόνησο της Σιθωνίας, στη Χαλκιδική.

Νικήτη, Παλιό Χωριό

 

Νικήτη, Παλιό Χωριό

Σε απόσταση μόλις 101 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, η Νικήτη κατέχει μια μεγάλη θέση στην καρδιά όσων την επισκέπτονται ως μέρος διακοπών, χαλάρωσης και εκδρομών. Κάτω από τις πλαγιές του Ιτάμου, με θέα τον Τορωναίο κόλπο, αυτό το παραθαλάσσιο χωριό κερδίζει όλο και περισσότερους φανατικούς επισκέπτες, καθώς εκτός από οικογένειες, προσελκύει λάτρεις των τοπίων που αρέσκονται να συνδυάζουν βουνό και θάλασσα. Τόπος που διατηρεί αναλλοίωτο το παραδοσιακό στοιχείο και ξεχωρίζει για την απλή, αλλά μεστή και γνήσια ομορφιά του.

Νικήτη, Παλιό Χωριό

 

Νικήτη, Παλιό Χωριό

Το Παλιό Χωριό 

Η Νικήτη ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα, με τον αρχικό οικισμό να συγκεντρώνεται στη σημερινή τοποθεσία του παλιού χωριού. Πριν την ίδρυση του χωριού, το μέρος ήταν μοναστηριακό μετόχι. Ακόμη και σήμερα διατηρεί παραδοσιακή αρχιτεκτονική και έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως «ιστορικός τόπος» με λιθόκτιστα σπίτια ενώ τα στενά πλακόστρωτα καλντερίμια μεταφέρουν τον επισκέπτη σε ένα σκηνικό άλλης εποχής.

Νικητή, Παλιό Χωριό

 

Νικήτη, Παλιό Χωριό

 

Νικήτη, Παλιό Χωριό

Συνεχίζοντας τον κατήφορο από τον κοιμητηριακό, πλέον, ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικήτα και το Λαογραφικό Μουσείο, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην κεντρική πλατεία. Εκεί συναντά κανείς το μοναδικό στον παλαιό οικισμό γραφικό καφέ- wine μπαρ και δίπλα το εστιατόριο. Κάτω από τον βαθύσκιωτο αιωνόβιο πλάτανο, της πλατείας μπορεί κανείς να ξαποστάσει, να δροσιστεί και να χαλαρώσει απολαμβάνοντας από το πρωί τον καφέ του ή το βράδυ το ποτό και το γεύμα του.

Νικήτη, Κεντρική Πλατεία στο Παλιό Χωριό

 

Νικήτη, Κεντρική Πλατεία στο Παλιό Χωριό

Η νέα Νικήτη

Το χωριό στη συνέχεια επεκτάθηκε προς τη θάλασσα. Η σημερινή Νικήτη διαθέτει σύγχρονα αλλά και παραδοσιακά καταλύματα, πολλά από τα οποία λειτουργούν και το χειμώνα αλλά και εμπορικές επιχειρήσεις, που καλύπτουν κάθε ανάγκη. Δεκάδες εστιατόρια, καφέ, beach bars περιμένουν να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες. Στην παραλία της Νικήτης έχει κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια και τουριστικός λιμένας που εξυπηρετεί μέχρι και 150 σκάφη αναψυχής ιδιωτικά ή επαγγελματικά.

Νικήτη, Λιμένας

 

Νικήτη, Παραλία Νικήτης

 

Οι παραλίες της Νικήτης

Οι παραλίες της Νικήτης σε μήκος ακτογραμμής που φτάνει περίπου τα 25 χλμ. χαρακτηρίζονται για το απαράμιλλο φυσικό κάλλος τους. Άμμος λευκή, ψιλή σαν σιμιγδάλι, καθαρά, ρηχά, γαλαζοπράσινα νερά, σχηματισμένοι μικροί απάνεμοι κολπίσκοι σε σημεία, σμιλευμένοι βράχοι που στέκονται σαν τεράστια γλυπτά ή μικρές βραχονησίδες στη μέση της θάλασσας και πεύκα που σχεδόν «σκύβουν» πάνω από το νερό, συνθέτουν την ποικιλομορφία των ακτών της περιοχής, καθώς κάθε μια από αυτές μοιάζει με πίνακα ζωγραφισμένο από χέρι θεόπνευστου ζωγράφου.

Νικήτη, Παραλία Αγίου Γεωργίου

 

Νικήτη, Ακτή Καστρί

Η παραλία του Αγίου Γεωργίου, το Καστρί, ο Άγιος Ιωάννης, η Ακτή Κοβιού, η Ακτή Σπαθιές και άλλες όπως η Ακτή Καλογριάς, η Ακτή Ελιάς και τα Λαγόμανδρα είναι κάποιες από τις πιο γνωστές παραλίες της Νικήτης.

Νικήτη, Ακτή Αγίου Ιωάννη

 

Νικήτη, Ακτή Κοβιού

 

Νικήτη, Ακτή Σπαθιές

 

Ο Άγιος Παύλος

Στο δρόμο για τις παραλίες αξίζει να κάνει κανείς μια μικρή παράκαμψη και να βρεθεί για λίγο στον Άγιο Παύλο, εκεί υπάρχει ένα μικρό ξωκλήσι χτισμένο κοντά σε μια αρχαία πηγή απ’ όπου αναβλύζει κρυστάλλινο νερό. Ο μύθος λέει πως ο Απόστολος Παύλος πηγαίνοντας στη Ρώμη, σταμάτησε σε αυτό το σημείο επειδή είχε διψάσει. Προσευχήθηκε για νερό και χτύπησε στο έδαφος με το ραβδί του. Η πηγή αμέσως ξεπρόβαλε και από τότε ξεδιψά ασταμάτητα τους περαστικούς και τους διαβάτες. Από εκεί μπορεί να απολαύσει τη θέα της θάλασσας που φτάνει μέχρι το πρώτο «πόδι» και όλα αυτά σε έναν οργανωμένο χώρο αναψυχής με τραπέζια και παιδική χαρά, κάτω από τον δροσερό ίσκιο ενός μακρόβιου πλατάνου.

Νικήτη, Το ξωκλήσι και η πηγή του Αγίου Παύλου

 

Νικήτη, Άγιος Παύλος

 

Άγιος Γεώργιος- Βασιλική Σωφρονίου

Ένα ακόμη σημείο αναφοράς αποτελεί η Παλαιοχριστιανική Bασιλική Σωφρονίου. Στον οικισμό Αγίου Γεωργίου με το ομώνυμο ξωκλήσι. Ο ναός, που χρονολογείται από το πρώτο μισό του 5ου αιώνα μ.Χ. και είναι από τους αρχαιότερους παλαιοχριστιανικούς ναούς που έχουν βρεθεί στην περιοχή της Μακεδονίας. Η τρίκλιτη, ξυλόστεγη, παλαιοχριστιανική βασιλική του “Σωφρονίου” με συνολικό πλάτος 36,80 μ. και μήκος 43,80 μ. αποτελεί σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη με σπουδαία ευρήματα, όπως τα ιδιαίτερης τεχνοτροπίας μαρμαροθετήματα και ο ψηφιδωτός διάκοσμος του δαπέδου. Απένατι από τον αρχαίο ναό υπάρχει το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, που χτίστηκε στο χώρο όπου βρισκόταν το 5 ο αιώνα, παλιά τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Γεωργίου, που καταστράφηκε τον 6ο αιώνα. Κοντά στο ναό έχουν ανακαλυφθεί  δύο υπόγειοι θολωτοί τάφοι που χρονολογούνται από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους.

Νικήτη, Το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου

 

Νικήτη, Η Παλαιοχριστιανική βασιλική Σωφρονίου

 

Τέλος για κάποιον που θα επισκεφθεί αυτόν τον τόπο αξίζει πέρα από τα αξιοθέατα, τις βόλτες, τη διασκέδαση, τα απολαυστικά μπάνια και το καλό φαγητό να αναζητήσει το φημισμένο ραβανί αλλά και να προμηθευτεί εξαιρετικά παραδοσιακά προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς, όπως το πευκόμελο, οι ελιές και το ελαιόλαδο.