Δεύτερη μέρα στην Κύθνο και αντιλαμβάνεσαι ότι κακώς έκλεισες μόνο τρία βράδια να μείνεις. Άλλωστε, σου το είχαν πει, το είχες διαβάσει, έχει 98 μοναδικές και ιδιαίτερες παραλίες, οι οποίες καλύπτουν όλες τις προτιμήσεις. Έχει παραλίες με άμμο ή με πολύχρωμο βότσαλο, απομονωμένες ή κοσμοπολίτικες, με περπάτημα ή με άμεση πρόσβαση. Όλες σίγουρα δεν θα τις δεις, αλλά το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι τα κρυστάλλινα νερά.

Το ταξίδι σου θα ξεκινήσει με τη άφιξή σου στο γραφικό λιμάνι του Μέριχα, στη δυτική πλευρά του νησιού, που πέρα από το φιλόξενο περιβάλλον θα σου χαρίσει κι ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα των Κυκλάδων. Παρέα με αυτή την εικόνα, θα απολαύσεις το ποτό σου και θα ανοίξεις τους χάρτες για τις επόμενες εξορμήσεις σου. Η Κύθνος είναι μακρόστενη, ενώ οι κολπίσκοι και οι παραλίες κάνουν το νησί να φαίνεται σαν μια καλοκεντημένη δαντέλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τον Μέριχα, σε δέκα λεπτά είναι η πρώτη σου στάση, στο χωριό Δρυοπίδα. Πρόκειται για έναν οικισμό, που ξεχωρίζει σε πολλά επίπεδα. Τα σπίτια δεν ακολουθούν την κυκλαδίτική αρχιτεκτονική, αλλά έχουν κεραμοσκεπές μιας και οι πρώτοι κάτοικοι ήταν από την Εύβοια, που έφεραν συνήθειες και τεχνοτροπίες από τον τόπο τους. Δύο «έξυπνα» χαρακτηριστικά του χωριού, που είχε για την προστασία από τους πειρατές, είναι ότι είναι χτισμένο μέσα σε κοιλάδα, ενώ τα δρομάκια του θυμίζουν κανονικό λαβύρινθο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόλο που οι πειρατές χάθηκαν από τον χάρτη, η Κύθνος συνέχισε τη παράδοση του «έξυπνου» νησιού, καθώς ήδη από το 1982 η ΔΕΗ εγκατέστησε το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ελλάδα δυναμικότητας 100kWp. Στη συνέχεια ήρθαν να συμπληρώσουν την επένδυση στις νησιωτικές περιοχές, τα πάρκα στην Σίφνο και στην Κρήτη. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει αντιληφθεί ότι ο ήλιος αποτελεί μια ανεξάντλητη πηγή ενέργειας, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια και ότι στα νησιά τέτοιες εγκαταστάσεις, τους χαρίζουν ηλεκτρική επάρκεια και αυτάρκεια. Άλλωστε, για μια χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια όπως η Ελλάδα, η ηλιακή ενέργεια αποτελεί ανεξάντλητο ενεργειακό πόρο.

Αφήνοντας το φωτοβολταϊκό πάρκο, και βόρεια της Δρυοπίδας, βρίσκεται η Χώρα του νησιού, η Μεσαριά. Ένα μέρος χωρίς αυτοκίνητα, με μικρές πλατείες και σοκάκια, που κάνουν την περιήγηση ονειρεμένη. Εδώ ο χρόνος κυλάει πιο αργά και θα απολαύσεις υπέροχο φαγητό και ποτό, περιτριγυρισμένος από παραδοσιακά σπιτάκια, αυλές γεμάτες χρώματα και αρώματα, και φιλόξενους κατοίκους για να κλείσει όμορφα η βραδιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την επόμενη μέρα, νωρίς το πρωί, πριν χαράξει, αξίζει να πας την παραλία των Λουτρών, όπου τα ζεστά νερά των ιαματικών πηγών, πριν καταλήξουν στην θάλασσα, δημιουργούν λεκάνες, όπου μπορείς να βουτήξεις και να δεχτείς τις ευεργετικές ιδιότητες των νερών απολαμβάνοντας την ανατολή του ήλιου. Το γραφικό αυτό ψαροχώρι με την μαρίνα και την απουσία των αυτοκινήτων, από το κέντρο του, αποτελεί το ιδανικό μέρος για να ξεκινήσει η μέρα.

Συνεχίζοντας, θα κατευθυνθείς προς τη δυτική πλευρά του νησιού, στην παραλία Κολώνα, που σίγουρα την έχεις δει κάπου, απλά δεν γνώριζες ότι είναι στην Κύθνο. Πρόκειται για μια λωρίδα αμμουδιάς, που ενώνει το νησί με την βραχονησίδα του Αγ.Λουκά. Η θάλασσα βρίσκεται και μπροστά και πίσω σου. Πρόκειται για μια εικόνα μαγική, που για να γίνει ακόμη πιο εξωπραγματική, θα διαπιστώσεις ότι τα νερά στην δυτική πλευρά είναι πιο ζεστά από αυτά της ανατολικής, μιας και στον κολπίσκο εκβάλουν ζεστά ιαματικά νερά.

Αφού φύγεις από εκεί, θα πας στην παραλία Απόκρουσης, θα συνεχίσεις να πηγαίνεις νότια, θα περάσεις από την παραλία Επισκοπή και μετά θα κατευθυνθείς στο εσωτερικό του νησιού, κοντά στην Δρυοπίδα για να επισκεφτείς το σπήλαιο Καταφύκι, που συνδυάζει ένα μεγάλο φυσικό σπήλαιο με τις τεχνητές στοές μεταλλείου. Στο σπήλαιο αναπτύσσονται δαιδαλώδεις διάδρομοι, οι οποίοι καλύπτουν έκταση περίπου στα 3500τμ, εκ των οποίων ένα μικρό τμήμα είναι προσβάσιμο, που όμως είναι ικανό να σε γοητεύσει και να σε συναρπάσει.

Η Κύνθος έχει πάνω από 300 εκκλησίες, όμως εσύ θα κατευθυνθείς ακόμη πιο νότια, στην ανατολική πλευρά του νησιού, για να επισκεφτείς τον Ιερό Ναό Παναγίας Κανάλας. Η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε το 1850 από ψαράδες, στο «κανάλι» μεταξύ Κύθνου και Σέριφου, εξ ου και τον όνομα της. Ο οικισμός γύρω της είναι πευκόφυτος, με ιδιαίτερες παραλίες όπως η Αντώνηδες.

Κάπου εκεί θα διαπιστώσεις ότι οι μέρες δεν φτάνουν. Άλλωστε, σου το είχαν πει, το είχες διαβάσει. Η Κύθνος είναι εκεί, γεμάτη ενέργεια, και σε περιμένει για να δοκιμάσεις το σφουγγάτο, να επισκεφτείς το κάστρο της Ωριάς, να κάνεις μπάνιο στις παραλίες Σκύλου, Λεύκες και Σίμουσι, να καταδυθείς στα πιο βαθιά νερά και να περπατήσεις στα πιο ψηλά μονοπάτια της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης