Μοντέρνος, μορφωμένος, με εντυπωσιακή κορμοστασιά-αυτό του αναγνωρίζουν κάποιοι σύντροφοι- και πρωτοπόρες ιδέες. Ή μήπως δήθεν, μπλαζέ, με ανύπαρκτη πολιτική σταδιοδρομία και με λανθασμένο ένστικτο; Το παλαιό ΠΑΣΟΚ τον βλέπει με μισό μάτι. Το νέο του κλείνει πονηρά το μάτι.    


Η μητέρα του Παύλου, Αιμιλία Γερουλάνου είναι
πρόεδρος του Μουσείου Μπενάκη

Δύο είναι τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης που συναγωνίζονται στο ποιος έχει δεχτεί και συνεχίζει να δέχεται τα περισσότερα εσωκομματικά πυρά. Φαίνεται ότι ο Υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος καταλαμβάνει την πρώτη θέση αφήνοντας δεύτερη την Υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. Οι απόψεις σχετικά με το ποιόν και την πολιτική σταδιοδρομία του Υπουργού Πολιτισμού έχουν διχάσει την παράταξη του ΠΑΣΟΚ, από τότε που τοποθετήθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου ως διευθυντής του πολιτικού του γραφείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Αυτή τη φορά πόσο θα μείνει;” στοιχηματίζουν μεταξύ
τους τα παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ

«Αλεξιπτωτιστής της πολιτικής», έτσι τον αποκαλούν οι άσπονδοι «φίλοι» του στο ΠΑΣΟΚ λόγω των συχνών αποχωρήσεών του από την ενεργό πολιτική δράση. Οι επιλογές του έχουν μπερδέψει αρκετά στελέχη της Ιπποκράτους, τα οποία μέχρι σήμερα δεν μπορούν να καταλάβουν ποια είναι η ακριβής σχέση του όχι μόνο με την πολιτική αλλά και με το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.

Το «ισχυρό» επιχείρημα όσων δεν πίνουν νερό στο όνομα του, είναι η σχετικά πρόσφατη εγγραφή του στα μητρώα του κόμματος το 2001, ενώ ήδη μετρούσε πολλά χρόνια προσωπικής γνωριμίας και φιλίας με τον Γιώργο Παπανδρέου και το στοίχημα που βάζουν συχνά μεταξύ τους είναι «αυτή τη φορά πόσο θα μείνει;».

Ο 43χρονος Υπουργός είναι παντρεμένος με την Λάρα Μπαράζι, συριακής καταγωγής με την οποία γνωρίστηκαν στην Βοστώνη και έχουν δυο κόρες, την Τατιάνα και την Αλεξάνδρα. Όσοι τον γνωρίζουν προσωπικά κάνουν λόγο για το «στήριγμα» του σε όλες τις φάσεις της ζωής του αλλά και για ένα πολύ όμορφο ζευγάρι. Ο πατέρας του, Μαρίνος Γερουλάνος υπήρξε από τα πιο γνωστά ονόματα στους κοσμικούς κύκλους της Κεφαλονιάς και όχι μόνο. Ήταν επίσης γενικός γραμματέας του Υπουργείου Συντονισμού όταν υπουργός ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο προπάππους του Υπουργού, Μαρίνος Γερουλάνος

Ο προπάππους του (Μαρίνος Γερουλάνος) ήταν ο ιδρυτής του Λαϊκού Νοσοκομείου της Αθήνας, ο οποίος ως γιατρός συνεργάστηκε με τον Πέτρο Κόκκαλη (πατέρα του Σωκράτη) μεγαλοστέλεχος του ΚΚΕ και υπουργό της κυβέρνησης του Βουνού αλλά και δημοφιλή γιατρό του μεσοπολέμου.

Η μητέρα του Αιμιλία Γερουλάνου είναι εγγονή του Αντώνη Μπενάκη, πρόεδρος του Μουσείου Μπενάκη και αρχαιολόγος με ειδικότητα στα βυζαντινά. Η αδελφή του Ειρήνη Γερουλάνου είναι διευθύντρια του Μουσείου Μπενάκη. Η άλλη αδελφή του, Δέσποινα Γερουλάνου, έκανε μια εμφάνιση στο θέατρο με προτροπή του Δημήτρη Χορν στον «Αρχιμάστορα Σόλνες» του Ιψεν (1984). Πρωταγωνίστησε στην ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου «Βαριετέ» (1985) και ασχολείται επίσης με το Μουσείο Μπενάκη. Αν και η οικογένειά του ήταν και παραμένει κάτι περισσότερο από οικονομικά ευκατάστατη, η σκληρή δουλειά από νεαρή μάλιστα ηλικία αποτελούσε προτεραιότητα για τον ίδιο.

Οι ισχυροί δεσμοί μερίδας της οικογενείας του με την βασιλική οικογένεια (ο πατέρας του είχε στενή σχέση με τον βασιλιά και ο ίδιος έκανε παρέα στο γυμνάσιο με την Αλεξία Γλίξμπουργκ ενώ ήταν συμμαθητής με τον Παύλο στο Ελληνικό Κολέγιο του Λονδίνου, ιδρυτής του οποίου είναι ο τέως) έχουν προκαλέσει ποικίλα, αιχμηρά κυρίως σχόλια, στο πρόσωπό του με αποκορύφωμα το σχόλιο του σημερινού αντιπροέδρου του κόμματος, την εποχή που ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ακόμη Υπουργός Εξωτερικών. Τι είχε πει τότε ο Θόδωρος Πάγκαλος; Ότι στους διαδρόμους του Υπουργείου οι συνομιλίες γίνονται στα αγγλικά με αμερικάνικη προφορά. Ένα σχόλιο που ως αποδέκτη είχε κυρίως τον Αλέξανδρο Ρόντο (μυστικό σύμβουλο του Γ. Παπανδρέου), τον Παύλο Γερουλάνο λόγω της πολυετούς παραμονής του στην Αμερική και της εργασίας του σε αμερικάνικες πολυεθνικές εταιρείες, στόχευε όμως και προς τον Γιώργο Παπανδρέου για την «αμερικάνικη» όπως έλεγαν τότε νοοτροπία του.


O Παύλος Γερουλάνος ανήκει στην ομάδα των “έμπιστων”
του Πρωθυπουργού

Αυτοί που γνωρίζουν τους Γερουλάνους εξηγούν πως η οικογένεια είχε διχαστεί. Οι μισοί τάχθηκαν στο πλευρό του βασιλιά και οι άλλοι μισοί εντάχθηκαν στις κεντροαριστερές δυνάμεις. Ο διχασμός αυτός ενισχύθηκε κατά την περίοδο της Χούντας. Ο Παύλος Γερουλάνος ανήκει πάντως πνευματικά στο κεντροαριστερό κομμάτι της μεγάλης αστικής οικογένειας.

Η φιλία του Υπουργού Πολιτισμού με τον Γιώργο Παπανδρέου μετράει είκοσι σχεδόν χρόνια. Η στενή συνεργασία τους περίπου δέκα. Στελέχη της Ιπποκράτους ισχυρίζονται ότι ο Πρωθυπουργός νιώθει ασφάλεια όταν τον έχει δίπλα του. Απαλλαγμένος από πολιτικές φιλοδοξίες, δεν κινεί τα νήματα προκειμένου να παίξει προσωπικά παιχνίδια ούτε πλασάρεται για μια φωτογραφία στο πλευρό του αρχηγού. Είναι γνωστό εξάλλου ότι ο Υπουργός Πολιτισμού ανήκει στην ομάδα των «έμπιστων» του Γιώργου Παπανδρέου. Στους ανθρώπους οι οποίοι κινούνται δίπλα του αλλά και μαζί του στην πρώτη γραμμή. Είναι από τους λίγους που μπορεί να δει τον Πρωθυπουργό όποια στιγμή θελήσει και να του πει την ωμή αλήθεια χωρίς φανφαρονισμούς και «περιτυλίγματα». Αυτός ο αυθορμητισμός σε συνδυασμό με τον τίτλο «καλό παιδί» είναι που κάνει τους παλιούς να είναι «κουμπωμένοι» απέναντί του.

 
Ο Υπουργός Πολιτισμού με τον Πρωθυπουργό

Οι δυο άντρες γνωρίστηκαν σε ένα βιβλιοπωλείο στη Βοστώνη το 1989. Ο Παύλος Γερουλάνος ήταν φοιτητής και ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε το διδακτορικό του. Δημιούργησαν το «Ίδρυμα Ελληνικού Δυναμικού» σε μια προσπάθεια να δικτυωθούν οι Έλληνες που ζούσαν στο εξωτερικό. Δεν διόρισαν Πρόεδρο, αντιπρόεδρο ή γραμματέα, κάτι που έπραξε όμως ο Έλληνας φοιτητής που άφησαν ως «συντονιστή» του Ιδρύματος όταν εκείνοι γύρισαν στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα το Ίδρυμα να διαλυθεί.

Η πρώτη επίσημη συνεργασία των δυο φίλων ήρθε όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν Υπουργός Παιδείας. Θέλησε να αξιοποιήσει τον Παύλο Γερουλάνο διορίζοντάς τον στο διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, από όπου και αποχώρησε όταν έληξε η θητεία του. Άφησε στην άκρη την πολιτική και από το 1994-1998 επέστρεψε στην οικογενειακή επιχείρηση, στα ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς. Ούτε εκεί όμως έκατσε πολύ. Το 1999 επέστρεψε στα πέριξ της πολιτικής και τοποθετήθηκε ως σύμβουλος στο πλευρό του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, όπου και έμεινε μέχρι την εκλογική αναμέτρηση του 2004.

Οι κακές γλώσσες χρεώνουν στον Παύλο Γερουλάνο την ασαφή και διστακτική παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στο ντιμπέιτ των δυο αρχηγών τον Φεβρουάριο του 2004. Ο «έμπιστος» του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ είχε αναλάβει άτυπα καθήκοντα εκπροσώπου τύπου του προέδρου (δηλαδή βρισκόταν κάπου ανάμεσα στην «επίσημη φωνή» του κόμματος που ήταν η Άννα Διαμαντοπούλου και στον «μηχανισμό επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ» που ήταν ο Νίκος Αθανασάκης) και ήταν ο μόνος μου μπήκε μαζί του στο στούντιο της κρατικής τηλεόρασης. Φημολογείται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ετοιμάσει τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις του και είχε αποφασίσει το προφίλ που θα παρουσίαζε απέναντι στον Κώστα Καραμανλή. Ο Παύλος Γερουλάνος τελευταία στιγμή τον προέτρεψε να αλλάξει όσα είχε προγραμματίσει. Να κινηθεί διαφορετικά, πιο ριζοσπαστικά, πιο ελεύθερα. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τον άκουσε αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο. Γι’ αυτό άλλωστε λέγεται ότι απομακρύνθηκε από το στενό επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου αμέσως μετά την ήττα στις εκλογές του 2004.


“Αλεξιπτωτιστής”, “Μαθητευόμενος μάγος”, “πασπαρτού”
είναι ορισμένα από τα παρατσούκλια που του έχουν κολλήσει
οι παλιοί

Η πολιτική βγαίνει ξανά από το πλάνο της καθημερινότητας του. Μια ακόμη πολυεθνική έρχεται. Η εργασία του στην εταιρεία αυτή έχει να κάνει με την αναζήτηση νέων και ικανών ανθρώπων προκειμένου να αναλάβουν ως σύμβουλοι σε θέματα διοίκησης προσωπικού. Το γνωστό σήμερα «Human Recourses Management» μεταφράζεται τότε σε «Κυνηγός Κεφαλών» από όσους έψαχναν «απεγνωσμένα» να πουν μια καλή κουβέντα για τον αμερικανόφερτο νέο. Μόνο που δεν την έβρισκαν.

Το σίγουρο είναι ότι ο Παύλος Γερουλάνος συνεισέφερε στην αναμέτρηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη όταν τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ ήταν άδεια. Τουλάχιστον αυτό επισημαίνουν άνθρωποι που ξέρουν καλά τι συνέβαινε τότε στη Χαριλάου Τρικούπη.


Η Δέσποινα Γερουλάνου είναι αδερφή του Υπουργού
και ασχολείται επίσης με το Μουσείο Μπενάκη

Στην ενεργό δράση της πολιτικής επανήλθε τον Ιανουάριο του 2006, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου τον τοποθέτησε διευθυντή του πολιτικού του γραφείου. Η είδηση δεν έπεσε σαν κεραυνός στα κεφάλια των παλαιών του κόμματος, αλλά αποτέλεσε θέμα έντονης συζήτησης στο εσωτερικό της παράταξης. «Ποιός θα είναι ο ρόλος του;» ρωτούσαν στους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη . «Κάτι σαν μπαλαντέρ. Θα είναι παντού και πουθενά» απαντούσαν τα στελέχη. «Μπαλαντέρ», «πασπαρτού», «αλεξιπτωτιστής», «μαθητευόμενος μάγος» είναι ορισμένα από τα παρατσούκλια που του «κόλλησαν» οι παλιοί.

Ο συντονισμός των περιοδειών και του προγράμματος του Γιώργου Παπανδρέου αλλά και η καθημερινή συνάντηση με τους βουλευτές του κόμματος ήταν από τα βασικά καθήκοντα του Παύλου Γερουλάνου στο γραφείο του Προέδρου. Όπως επίσης και η τελευταία πινελιά στις ομιλίες του. Ο τομέας επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ ήταν το επόμενο βήμα του, αυτή τη φορά σαν γενικός γραμματέας μέχρι που ανέλαβε το Υπουργείο Πολιτισμού.

 Το βιογραφικό του Υπουργού Πολιτισμού:

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966.

Σπούδασε Ιστορία στο Williams College.

Το 1994 απέκτησε μεταπτυχιακούς τίτλους από το τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Harvard και από το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου MIT.

Πριν και κατά τη διάρκεια των σπουδών του εργάστηκε ως οικονομικός διευθυντής για την Photoelectron Corporation, καθώς και στις τράπεζες Alpha Finance και Barclays.

Υπήρξε συνεργάτης του κ. Greville Janner, βουλευτή του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, κατά την προεκλογική του εκστρατεία.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Hellenic Resources Institute στις ΗΠΑ.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε στα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς ως οικονομικός διευθυντής και υπεύθυνος προγράμματος αναδιοργάνωσης της εταιρείας από το 1994 έως το 1998.

Την περίοδο 1999 – 2004, διετέλεσε διαδοχικά ειδικός συνεργάτης του Υπουργού Εξωτερικών σε θέματα οργάνωσης και συντονισμού και Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού.

Από το 2004 έως το 2006 ήταν σύμβουλος για θέματα διοίκησης προσωπικού στην εταιρεία Egon Zehnder International.

Τον Ιανουάριο του 2006 ανέλαβε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ως το 8ο Συνέδριο.

Από τον Μάρτιο του 2008 είναι Γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας του Κινήματος.

Μιλάει αγγλικά και γαλλικά.

Είναι παντρεμένος με την Λάρα Μπαράζι-Γερουλάνου και έχει δύο παιδιά, την Τατιάνα και την Αλεξάνδρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης