Τον χαρακτήρισαν «μαέστρο». Τυπικά δεν υπήρξε ποτέ, εντούτοις, μέσα του βαθιά κρυβόταν ένας μαέστρος χωρίς πόντιουμ, κυρίως, όταν απολάμβανε τη μυσταγωγία της κλασικής μουσικής, του μπελκάντο και της όπερας, παραδομένος στα αγαπημένα του έγχορδα.
Κάποια στιγμή, θεωρήθηκε «μοχλός», με τον οποίο πλήθος συνεργατών του Συγκροτήματος θα προσπερνούσε τη δημοσιογραφία, βάζοντας πλώρη για πολιτική καριέρα. Αλήθεια είναι κι’ αυτό. Γιατί, εδώ που τα λέμε, χωρίς την στήριξή του, δύσκολα ο Γιάννης Καψής και ο Πέτρος Ευθυμίου θα είχαν αναδειχθεί σε υπουργούς των κυβερνήσεων ΠαΣοΚ. Ούτε βεβαίως η Συλβάνα Ράπτη, ο Γιώργος Λιάνης ακόμη και η Γαρυφαλλιά -Λιάνα- Κανέλλη θα διέθεταν το σημαντικό «προικιό», για να καταφέρουν να κολυμπήσουν στον ωκεανό της Πολιτικής.
Αυτό το άρθρο-κατευόδιο στον σπουδαίο εκδότη Χρήστο Λαμπράκη, δεν ενδιαφέρεται για τα τυπικά. Δηλαδή ποιος ήταν, πόσο επίμονος ήταν, πόσο εργατικός, αλλά και πως έβλεπε πάντα μπροστά από την εποχή του.
Εδώ, θα βρείτε κάποιες χαρακτηριστικές συνήθειες της ζωής του, για τις οποίες σπάνια γινόταν λόγος, αλλά που γι’ αυτές θα μείνει στη μνήμη των Ελλήνων, αφού όλες τους «χάραξαν πορεία»σε δύσκολες εποχές.
Ο Χρήστος Δ. Λαμπράκη αγαπούσε με πάθος τη μουσική. Όταν δόθηκαν οι πρώτες άδειες για τα ιδιωτικά ραδιόφωνα, δεν δίστασε να ξοδέψει πολύ μεγάλα ποσά, δημιουργώντας σε νεοκλασικό της Φιλοθέης τον «Top FM», ένα ραδιόφωνο που σεβόταν την ενημέρωση, αλλά λάτρευε την υψηλής ποιότητας μουσική.
Ποτέ του δεν θέλησε να τον «κατευθύνει» συνοδεία «φουσκωτών»και λοιπών ανδρών της λεγόμενης προσωπικής ασφαλείας υψηλών προσώπων. Σχεδόν καθημερινά, με το κλασικό καφέ πανταλόνι, το ριγέ πουκάμισο και το ωραίο του μπεζ σακάκι, κατηφόριζε από την Αναγνωστοπούλου «με το πόδι» στην Χρήστου Λαδά, αιφνιδιάζοντας τους οδηγούς και τους θυρωρούς του κτιρίου. Μπαίνοντας, η ματιά του έπεφτε συνήθως δεξιά στον μέσα τοίχο της εισόδου, όπου πάνω από το μικρό στέκι των οδηγών, κρεμόταν η ασπρόμαυρη φωτογραφία του πατέρα του, ιδρυτή του εκδοτικού κολοσσού το 1922.
Ο Χρήστος Λαμπράκης είναι βέβαιο πως δεν θα μείνει στην Ιστορία αυτού του τόπου ως ο εκδότης του φύλλου που ύμνησε το… νερό του Καματερού αλλά ως ο παθιασμένος λειτουργός των Γραμμάτων, αυτός που πρώτος αποφάσισε να προικίσει εκατοντάδες σχολεία με βιβλιοθήκες και υπολογιστές, ανά την Επικράτεια.
Το ότι είχε πολλά ακόμη να προσφέρει στη χώρα δεν χωράει αμφισβήτηση. Όμως, η καρδιά του είχε αποφασίσει από καιρό να τον προδώσει. Μέχρι που η «χαριστική βολή» ήρθε, όταν σχεδόν όλοι οι δικοί του άνθρωποι την περίμεναν, αλλά δεν ήθελαν να πιστέψουν ότι θα προκύψει.