Αποστολή: Σωτήρης Σκουλούδης
Φωτορεπορτάζ: Νίκος Χριστοφάκης

«Καλώς ήρθατε στην Παλαιστίνη», ήταν ο χαιρετισμός του οδηγού που παρέλαβε την αποστολή του zougla.gr από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ.

Πρόκειται για έναν από τους λίγους Παλαιστινίους που διαθέτουν ειδική άδεια για να μετακινούνται ελεύθερα – υπομένοντας βέβαια εξονυχιστικούς ελέγχους ανά λίγα χιλιόμετρα διαδρομής στα ισραηλινά εδάφη – στα εδάφη που ζούσε ο παππούς του. Σήμερα, τεράστια τείχη, φυλάκια, σημεία ελέγχου με πάνοπλους άνδρες και γυναίκες, διασφαλίζουν ότι στο ισραηλινό έδαφος δεν θα περάσει ποτέ κάποιος ανεπιθύμητος ή αν περάσει, δεν θα φέρει πάνω του ούτε… σουγιά. 


 
​Οι Παλαιστίνιοι πλέον ζουν σε εδάφη που αποτελούν μόλις το 12% της χώρας τους όπως ήταν πριν το 1947
Οι Παλαιστίνιοι πλέον ζουν σε εδάφη που αποτελούν μόλις το 12% της χώρας τους όπως ήταν πριν το 1947 και συνεχίζουν να δέχονται τρομερές πιέσεις, όλων των ειδών, που τους εξωθούν σε περαιτέρω συρρίκνωση πίσω από το μεγάλο τοίχος που αποτελεί και το τεχνητό τους σύνορο με το Ισραήλ.

Ο φακός του zougla.gr κατέγραψε συγκλονιστικές εικόνες μιας χώρας υπό πολιορκία…

Ο Δρ. Mohamman Shtayyeh, στέλεχος του μετριοπαθούς κόμματος της Φατάχ (κυβέρνηση της Δυτικής Όχθης) και υπουργός, μας δέχτηκε με ένα μεγάλο χαμόγελο στο γραφείο του και μας εξήγησε την κατάσταση, όπως τη βιώνουν οι Παλαιστίνιοι.

Δείτε τη συνέντευξη και το οδοιπορικό του zougla.gr στη Δυτική Όχθη

​«Το τεράστιο πρόβλημα είναι οι εποικισμοί που συνεχίζονται κανονικά, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τα εδάφη μας και στραγγαλίζοντας την οικονομία μας»«Το τεράστιο πρόβλημα είναι οι εποικισμοί που συνεχίζονται κανονικά, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τα εδάφη μας και στραγγαλίζοντας την οικονομία μας. Κι ενώ η διεθνής κοινότητα έχει καταδικάσει την πρακτική του ισραηλινών εποικισμών στα εδάφη μας, δεν προβαίνει σε καμία ουσιαστική δράση εναντίον τους. Υπάρχει τεράστια υποκρισία. Πώς είναι δυνατόν η Ρωσία να τιμωρείται με σοβαρές κυρώσεις για την Ουκρανία, και κανείς να μην αντιδρά στην ισραηλινή στάση και κατοχή στο παλαιστινιακό έδαφος», αναρωτιέται ο Mohamman Shtayyeh, απαντώντας μόνος του: : «To εβραϊκό lobby είναι ιδιαίτερα ισχυρό σε Ε.Ε. και ΗΠΑ»…

«Η πολιτική του Ισραήλ είναι να πάρουν όση περισσότερη γη μπορούν από τους Παλαιστίνιους και να τους αφήσουν όσα λιγότερα χρήματα και πόρους γίνεται. Καθιστούν την επιβίωση και ανάπτυξή μας αδύνατη», επισημαίνει το στέλεχος της Φατάχ, και εξηγεί: «Τα προϊόντα και τα καύσιμα έχουν τις ίδιες τιμές στη Ραμάλα και στο Τελ Αβίβ. Ωστόσο, το κατά κεφαλήν εισόδημα στο Ισραήλ είναι 34.000 δολάρια και στην Παλαιστίνη 2.000. Ως αποτέλεσμα, οι Παλαιστίνιοι πτωχεύουν και πιέζονται να βρουν δουλειά ακόμη και εκτός της χώρας τους, ενώ οι Ισραηλινοί πλουτίζουν».


 
​«Σε ολόκληρες παλαιστινιακές περιοχές δεν έχουμε νερό να πιούμε, ενώ στον διπλανό εποικισμό οι Ισραηλινοί έχουν πολυτελείς πισίνες»
 
«Μας κλέβουν το νερό από τις περιοχές μας και μας το πωλούν 10 φορές πιο ακριβά. Το καλοκαίρι σε ολόκληρες παλαιστινιακές περιοχές δεν έχουμε νερό να πιούμε, ενώ στον διπλανό εποικισμό οι Ισραηλινοί κάνουν μπάνιο σε πολυτελείς πισίνες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι φυλακίσεις και οι διώξεις είναι ακόμη ένα πιο «άμεσο» μέτρο… Στις ισραηλινές φυλακές βρίσκονται εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, ακόμα και μικρά παιδιά, όπως σημειώνει. «Χρησιμοποιούν πολλούς ακόμη μηχανισμούς, όπως την αφαίρεση των οικοδομικών μας αδειών, για να διώξουν τους Παλαιστίνιους από τη χώρα που τους έχει απομείνει»…

​«Σήμερα είναι μια χρυσή ευκαιρία για την ύπαρξη δύο κρατών. Σήμερα, και πρέπει να το αντιληφθεί και το Ισραήλ αυτό»Στο ερώτημα του zougla.gr για το ποια μπορεί να είναι η ενδεδειγμένη λύση, ο Mohamman Shtayyeh είναι σαφής, αλλά και αισιόδοξος: «Σήμερα είναι μια χρυσή ευκαιρία για την ύπαρξη δύο κρατών. Σήμερα, και πρέπει να το αντιληφθεί και το Ισραήλ αυτό. Γιατί σε πέντε χρόνια, λόγω του υψηλού ρυθμού γεννήσεων των Παλαιστινίων, θα είμαστε περισσότεροι από τους Ισραηλινούς και άρα πλέον πλειοψηφία στον τόπο. Επομένως, μια μειονότητα Εβραίων θα κυριαρχεί σε μια παλαιστινιακή πλειοψηφία. Το Ισραήλ έτσι θα είναι ένα κράτος Απαρτχάιντ, όχι δημοκρατικό, όχι εβραϊκό. Άρα το Ισραήλ θα πρέπει να διαλέξει σήμερα, εάν θα αποδεχθεί την ύπαρξη ενός Παλαιστινιακού Κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ».


 
Είναι κάτι τέτοιο εφικτό όμως, δεδομένης και της σκληρής στάσης της κυβέρνησης Νετανιάχου;


 
«​Αυτό που σας λέω, αποτελεί για εμάς τη μίνιμουμ δικαίωση – υπάρχει και η άποψη της μέγιστης δικαίωσης, που θα ήταν να αναγνωριστούν κι άλλα εδάφη»
«Ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του θέλουν να καταστρέψουν το κράτος μου, να καταστρέψουν την πιθανότητα να υπάρξει το κράτος μου. Εάν τα καταφέρει, τώρα οι Παλαιστίνιοι θα ηττηθούν αλλά μακροπρόθεσμα θα βγουν κερδισμένοι. Είμαστε ένα έθνος έτοιμο για έναν ιστορικό συμβιβασμό, μόλις στο 22% των εδαφών μας. Αυτό που σας λέω, αποτελεί για εμάς τη μίνιμουμ δικαίωση – υπάρχει και η άποψη της μέγιστης δικαίωσης, που θα ήταν να αναγνωριστούν κι άλλα εδάφη, όπως η Χάιφα, ως παλαιστινιακές πόλεις»…

Ο υπεύθυνος για τα δημόσια έργα στην Παλαιστίνη, τέλος, ανέδειξε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό τις βαθιές σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και Παλαιστινίων.

«​Η Παλαιστίνη και η Ελλάδα θεωρώ πήγαιναν χέρι-χέρι. Ναι μεν εσείς είστε μέρος του ευρωπαϊκού κόσμου και εμείς του αραβικού αλλά και οι δύο είμαστε «γέφυρες» μεταξύ της Δύσης και της Ανατολής»«Εμείς και εσείς ήμασταν πάντα μέρος της ελληνικής κουλτούρας από τα αρχαία χρόνια. Μοιραστήκαμε πολιτιστικά αγαθά και ιδέες, ήμασταν παρόντες σε ιστορικές συγκυρίες. Όλοι οι Έλληνες φιλόσοφοι έχουν μεταφραστεί στα Αραβικά και προωθήθηκαν έτσι οι ιδέες τους. Πάντα και οι δύο παλεύαμε για δικαιοσύνη, για την ελευθερία και ευημερία των λαών. Η Παλαιστίνη και η Ελλάδα θεωρώ πήγαιναν χέρι-χέρι. Ναι μεν εσείς είστε μέρος του ευρωπαϊκού κόσμου και εμείς του αραβικού αλλά και οι δύο είμαστε «γέφυρες» μεταξύ της Δύσης και της Ανατολής. Και ελπίζω ότι αυτή η γέφυρα θα γίνεται όλο και πιο ισχυρή και θα δείξετε περισσότερη αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη. Από την πλευρά μας, σας θεωρούμε όμοιούς μας, αν ένας Έλληνας κυκλοφορήσει στην Παλαιστίνη, δεν θα φανεί σαν ξένος».

«Χαιρετίζω τους Έλληνες πολίτες, σας στηρίζουμε απόλυτα στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζετε και σας παροτρύνω να καλέσετε τους Άραβες να επενδύσουν στην Ελλάδα, να βοηθήσουν, να συνεισφέρουν στην επίλυση του προβλήματος με επενδύσεις, αφού μέσω αυτών θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίες, θα αυξηθούν τα έσοδα κ.ο.κ. Να συνεχίσουμε να κρατάμε την ελληνική σημαία δίπλα στην παλαιστινιακή για να δείξουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών μας», κατέληξε, χαιρετώντας μας στα ελληνικά…

Ο τάφος του Αραφάτ και το μουσείο του Mahmoud Darwish

Το zougla.gr περιηγήθηκε στο σημαντικότερο μνημείο της Ραμάλα, που δεν είναι άλλο από τον τάφο του ηγέτη της Παλαιστίνης, Γιασέρ Αραφάτ, η κληρονομιά του οποίου διαποτίζει και σήμερα τις αξίες του παλαιστινιακού λαού, όπως μας εξήγησε σε άπταιστα ελληνικά ο διπλωμάτης και μέλος του Συνδέσμου Ελληνο-Παλαιστινιακής Φιλίας, Mohammed Fawzi.

Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, υπάρχει το μουσείο του παγκόσμιας εμβέλειας παλαιστίνιου ποιητή, Mahmoud Darwish, του οποίου τα έργα για μια ελεύθερη Παλαιστίνη έχουν εμπνεύσει εκατομμύρια πολίτες και έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά.

Τα έργα του Bansky στους δρόμους της Παλαιστίνης εμπνέουν όλο τον κόσμο

Ο φακός του zougla.gr κατέγραψε σε δρόμους της Παλαιστίνης τα αυθεντικά έργα του διάσημου βρετανού καλλιτέχνη με το ψευδώνυμο Bansky, του οποίου το φιλειρηνικό μήνυμα μεταφέρεται ηχηρό σε όλο τον κόσμο…

Μοντάζ: Φραγκίσκος Πενίδης
Μετάφραση: Χρήστος Καράμπελας

Δείτε ακόμη: