Οι αντιφατικές δηλώσεις από δύο υπεύθυνες πλευρές σχετικά με το φαινόμενο της οξείας ηπατίτιδας που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα το τελευταίο διάστημα, φαίνεται τελικά ότι δημιουργούν περισσότερη σύγχυση στον κόσμο.
Από τη μια πλευρά παιδίατροι μιλώντας στη «Ζούγκλα» αναφέρουν πως «οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν για την οξεία ηπατίτιδα, αφού δεν υπάρχει επιδημία», ενώ η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή προβληματισμένη για όλα αυτά που συμβαίνουν, σχετικά με τους αιφνίδιους θανάτους παιδιών αλλά και με την ηπατίτιδα.
Συγκεκριμένα στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο αναφερόμενη στους αιφνίδιους θανάτους σε παιδιά στη χώρα μας, η κ. Λινού είπε ότι «αιφνίδιος θάνατος μετά από πυρετικό επεισόδιο είναι εξαιρετικά σπάνιος. Ίσως σε μια άλλη περίοδο τρεις αιφνίδιοι θάνατοι σε παιδιά να μη μας τρομοκρατούσαν. Τώρα με τον κορωνοϊό και την ηπατίτιδα όλο αυτό είναι ανησυχητικό αλλά κανείς δεν ξέρει τι πραγματικά γίνεται και αν είναι στο πλαίσιο του αναμενόμενου ή όχι».
Καθησυχαστικός σχετικά με το φαινόμενο της οξείας ηπατίτιδας είναι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδιατρικής, καθηγητής Παιδιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και διευθυντής του Παιδιατρικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, Αδάμος Χατζηπαναγής. Ο ίδιος είχε πρόσφατα μιλήσει στη «Ζούγκλα» για το θέμα αυτό που έχει προβληματίσει τους γονείς και είχε τονίσει πως «προς το παρόν δεν χρειάζεται να φοβούνται».
Το ίδιο καθησυχαστικός είναι και ο Κωνσταντίνος Νταλούκας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παιδιάτρων. «Οι γονείς αν και δεν θα πρέπει να ανησυχούν για την οξεία ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας, θα πρέπει να έχουν το νου τους για τυχόν συμπτώματα, κυρίως γαστρεντερικά έτσι ώστε να έρθουν σε επικοινωνία με τον παιδίατρό τους ο οποίος θα κρίνει για την περεταίρω αντιμετώπιση της περίπτωσης», είπε στη «Ζούγκλα».
«Τις τελευταίες ημέρες τα τηλέφωνα από γονείς που φοβούνται έχουν αυξηθεί και είναι λογικό. Το θέμα με την οξεία ηπατίτιδα έχει πάρει διαστάσεις, αφού περιστατικά στην Ελλάδα δηλώθηκαν επίσημα στο ECDC από τον ΕΟΔΥ. Όμως δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρουμε ως επιστημονική κοινότητα να βρούμε τον αιτιολογικό παράγοντα που προκαλεί αυτή την οξεία ηπατίτιδα. Υπήρξαν και τα προηγούμενα χρόνια μορφές ηπατίτιδας όπου δεν καταφέραμε να βρούμε τους αιτιολογικούς παράγοντες», συμπληρώνει.
Ερωτηθείς για τις τελευταίες έρευνες σχετικά με το φαινόμενο, ο γνωστός παιδίατρος απαντά:
«Αιτιολογικός παράγοντας επίσημα δεν υπάρχει ακόμα. Υπάρχουν υποθέσεις γύρω από τον αιτιολογικό παράγοντα με την πιθανότερη από αυτές να είναι κάποιος αδενοϊός. Όμως τα προηγούμενα χρόνια που τα παιδιά νοσούσαν με αδενοϊό δεν είχαν προβλήματα με το ήπαρ. Είναι ένας καινούργιος τύπος αδενοϊού ; Μια νέα παραλλαγή που προσβάλλει το ήπαρ ; Αυτό πάντως που φαίνεται να είναι πιο πιθανό σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες είναι να υπάρχει ο αδενοϊός αλλά να συνυπάρχει και μια άλλη κατάσταση, δηλαδή ο Covid-19 ή ένας άλλος τοξικός παράγοντας. Τα περισσότερα πάντως από τα παιδιά που δηλώθηκαν ως κρούσματα, πριν πάθουν οξεία ηπατίτιδα είχαν νοσήσει στο γαστρεντερικό τους. Θα πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε ότι μπορεί να είναι και μια αυτοάνοση απάντηση του οργανισμού των παιδιών αυτών στο συκώτι. Δηλαδή να ευαισθητοποιήθηκε ο οργανισμός από δύο παράγοντες, τον αδενοϊό και κάποιον άλλο πχ τον Covid , να υπήρξε ένα ισχυρό αντιγονικό ερέθισμα στον οργανισμό του παιδιού και να συνέβη η οξεία ηπατίτιδα. Όμως τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Τα περιστατικά αντιμετωπίζονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους»
«Τα περιστατικά βέβαια αντιμετωπίζονται στα νοσοκομεία στο μεγαλύτερο ποσοστό τους», συνεχίζει ο Κωνσταντίνος Νταλούκας και τονίζει πως «οι μελέτες συνεχίζονται για να βρούμε τι συμβαίνει, στη συνέχεια να βρούμε καλύτερη θεραπεία και να κάνουμε πιο εύκολα διαγνώσεις στα παιδιά. Δεν γνωρίζουμε βέβαια εάν είμαστε στην κορυφή ή στην ύφεση του φαινομένου. Φαίνεται όμως να υπάρχει μια υπέρβαση των ορίων των περιστατικών οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας. Και φυσικά τα περιστατικά που είχαμε εδώ δεν ήταν βαριά και αντιμετωπίστηκαν».
Ο κος Νταλούκας κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρεται μεταξύ άλλων και στα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς για να προχωρήσουν σε προληπτικές εξετάσεις για πιθανή οξεία ηπατίτιδα τονίζοντας πως «εάν τα παιδιά εμφανίζουν συμπτώματα στο γαστρεντερικό να μην τα στέλνουν στο σχολείο, να τα κρατήσουν σπίτι για να μην κολλήσουν κι άλλα παιδιά διότι λένε πως και ο ιικό φορτίου του αδενοϊού παίζει κάποιον ρόλο».
Δείτε αναλυτικά όλα όσα είπε ο Κωνσταντίνος Νταλούκας στη «Ζούγκλα»:
Δείτε όλα όσα είπε η Αθηνά Λινού: