Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης
xmazanis@zougla.gr
Συνέντευξη στο zougla.gr παραχώρησε ο γνωστός Ιταλός ιολόγος Φαμπρίτσιο Πρελιάσκο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και διευθυντής του ινστιτούτου Galeazzi.
Ο Ιταλός επιστήμονας μιλά μεταξύ άλλων για την πανδημία του νέου κορωνοϊού, για το εμβόλιο, αλλά και για τις προκλήσεις που έρχονται. Επίσης αποκαλύπτει τη θεραπεία που ακολουθούν σε ασθενείς με Covid-19 στην Ιταλία, μια χώρα που έχει πληγεί δραματικά, και η οποία φαίνεται να λειτουργεί. Παράλληλα στέλνει το δικό του μήνυμα στην ελληνική πολιτεία σχετικά με τις αποφάσεις για τα περιοριστικά μέτρα, ενώ εκφράζει και την άποψή του για το πώς θα πρέπει να περάσουμε τις γιορτές.
Ακολουθεί η συνέντευξη:
Για πόσο χρονικό διάστημα ακόμη πιστεύετε πως θα μας απασχολήσει η πανδημία του Covid-19; Υπάρχουν απόψεις που υποστηρίζουν ότι την άνοιξη τα πράγματα θα είναι καλύτερα, όμως άλλοι επιστήμονες αναφέρουν πως έχουμε τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμα μπροστά μας.
Πιστεύω ότι η πανδημία θα μας ταλαιπωρήσει για έναν με ενάμιση χρόνο ακόμα. Ο ιός εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να μολύνει πολλά άτομα. Το ποσοστό αυτών που επηρεάζονται είναι χαμηλό και σίγουρα υποτιμημένο. Στο πρώτο κύμα ήταν τουλάχιστον 10 φορές μεγαλύτερο, ενώ αυτή την περίοδο τουλάχιστον δύο φορές μεγαλύτερο. Η τάση που υπάρχει είναι η μετάδοση σε κύματα πληθυσμού, παράλληλα βέβαια με τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν. Δεν μπορέσαμε να περιορίσουμε τον ιό, αλλά μόνο να μετριάσουμε τη διάδοσή του. Αυτός ο ιός δείχνει τη δύναμή του στην κοινοτυπία των κλινικών εκδηλώσεων στους περισσότερους ανθρώπους, ενώ προκαλεί σοβαρές επιπλοκές σε ένα ποσοστό ασθενών τουλάχιστον 0,7%, που δεν είναι μικρό σε σύγκριση με το μέγεθος της πανδημίας.
Βλέπετε μπροστά σας ένα τρίτο κύμα πανδημίας το οποίο αναμένεται να είναι χειρότερο από αυτό που περνάμε τώρα;
Το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται ήδη στο τέταρτο κύμα. Τρία κύματα είχε και η ισπανική γρίπη του 1918. Αυτός ο ιός, όπως και η γρίπη, έχει περιόδους μεγαλύτερης μεταδοτικότητας που σχετίζονται με τις αλλαγές θερμοκρασίας και σε κάθε περίπτωση με τις πιο κρύες περιόδους (σ.σ. να σημειωθεί πως ο κ. Πρελιάσκο έχει υποστηρίξει σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης πως τον Ιανουάριο περιμένουν το τρίτο κύμα).
Πού καταλήγουν μέχρι στιγμής οι επιστημονικές έρευνες που γίνονται στην Ιταλία όσον αφορά τον Covid-19; Tι είναι αυτό που έχετε μάθει για τη συγκεκριμένη ασθένεια το οποίο δεν γνωρίζαμε και τι έχουμε να μάθουμε ακόμη;
Δεν γνωρίζουμε τις μακροπρόθεσμες βλάβες για όλα τα άτομα που νόσησαν, ακόμα και για εκείνους που είναι ασυμπτωματικοί. Και μιλώ όχι μόνο για τις βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα, αλλά και στην καρδιά και στα νεφρά. Ο πραγματικός χρόνος μετάδοσης και η διάρκεια της ανοσίας μετά την ασθένεια είναι τα ζητήματα που συνεχίζουν να μας απασχολούν.
Πότε πιστεύετε χρονικά ότι θα ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού;
Οι ανακοινώσεις δημιούργησαν προβλήματα και προσδοκίες. Θα δούμε αν τα διάφορα εμβόλια που ολοκληρώνουν τις κλινικές δοκιμές τους θα εγκριθούν, ωστόσο σίγουρα θα υπάρξει μαζική εκστρατεία που θα διαρκέσει μήνες, πιστεύω μέχρι και έναν χρόνο.
Αρκούν τα εμβόλια για να πούμε ότι η ανθρωπότητα απαλλάχθηκε από την πανδημία ή θα πρέπει παράλληλα να ελπίζουμε και σε θεραπείες που αναμένεται να εγκριθούν, όπως, για παράδειγμα, τα μονοκλωνικά αντισώματα;
Είναι απαραίτητο να βρεθούν αποτελεσματικά φάρμακα, όπως ελπίζουμε να είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα. Ο εμβολιασμός θα μας επιτρέψει να ζούμε καλύτερα με τον ιό, ειδικά εάν είμαστε σε θέση να επιτύχουμε ανοσία της αγέλης, η οποία για αυτόν τον ιό εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί με το να εμβολιαστεί το 60-70% του πληθυσμού.
Ποιες θεραπείες εφαρμόζονται στην Ιταλία κατά του Covid-19 και δείχνουν να έχουν αποτέλεσμα;
Κορτιζόνη και ηπαρίνη, καθώς και προσεκτική αναπνευστική βοήθεια με CPAP ή υποβοηθούμενη αναπνοή. Τα υπόλοιπα δεν μας έδωσαν αποδείξεις αποτελεσματικότητας.
Είστε από τους επιστήμονες που έχετε υποστηρίξει πως θα κάνατε το εμβόλιο σε ζωντανή σύνδεση στην τηλεόραση. Στην Ιταλία όμως υπάρχουν επίσης σοβαροί επιστήμονες οι οποίοι δεν είναι υποστηρικτές των συγκεκριμένων εμβολίων διότι εστιάζουν κυρίως στο γεγονός πως θέλουν περισσότερες αποδείξεις για την ασφάλειά τους. Εσείς τι λέτε πάνω σε αυτό;
Είμαι θετικός εφόσον οι αρμόδιοι φορείς δώσουν έγκριση, καθώς πιστεύω ότι οι μελέτες οι οποίες διεξήχθησαν για τα εμβόλια, βάσει των διαθέσιμων μέχρι σήμερα πληροφοριών, έχουν συγκρίσιμες διαστάσεις με αυτές που εγώ ο ίδιος βοήθησα να εφαρμοστούν για άλλους τύπους εμβολίων.
Aπό αυτά που βλέπετε και διαβάζετε για την Ελλάδα σχετικά με την πανδημία του Covid -19, τι πιστεύετε ότι κάνουμε λάθος; Εάν μπορούσατε να συμβουλέψετε την κυβέρνησή μας, τι θα λέγατε;
Δεν υπάρχει εγχειρίδιο διαχείρισης της πανδημίας. Είναι η πρώτη φορά που προσπαθούμε να μετριάσουμε μια τόσο διαδεδομένη λοίμωξη. Μόνο όταν τελειώσει όλο αυτό θα μπορούν να γίνουν συγκρίσεις. Από επιστημονικής απόψεως, ένα αυστηρό lockdown είναι αποτελεσματικό. Όλα τα υπόλοιπα είναι μια διαμεσολάβηση με σκοπιμότητα την αποδοχή των μέτρων από την πλειοψηφία του πληθυσμού.
Ανταλλάσσετε πληροφορίες όσον αφορά τον Covid -19 με Έλληνες επιστήμονες;
Όχι, μέχρι στιγμής δεν είχα τη δυνατότητα.
Πιστεύετε ότι τα ολικά lockdowns λίγων ημερών μπορούν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα από τα μερικά lockdowns περισσότερων ημερών;
Είναι δύσκολο να απαντήσω, αλλά, όπως είπα και πριν, δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας των μέτρων που έχουν ληφθεί.
Κατά την άποψή σας, τι θα πρέπει να κάνουμε κατά τη διάρκεια των γιορτών;
Προτείνω ήρεμες γιορτές… Χωρίς υπερβάσεις και εκμετάλλευση των συνθηκών σε περίπτωση άρσεων κάποιων περιορισμών. Στο πρώτο κύμα πιστεύαμε ότι η μάχη εναντίον του Covid-19 ήταν αγώνας σπριντ. Tώρα καταλαβαίνουμε ότι είναι μαραθώνιος. Κατά τη διάρκεια ενός μαραθωνίου, λοιπόν, πρέπει να πάρετε τις ανάσες σας, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάσετε.