Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης
«Αυτό που πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι ότι από τότε που υπάρχει η κλασική ιατρική όπως την γνωρίζουμε σήμερα έχουν καταγραφεί τέτοια περιστατικά ηπατίτιδας σαν αυτά που μας απασχολούν σήμερα, όπου παρά το γεγονός ότι γίνεται ενδελεχής έλεγχος δεν καταφέρνουμε να βρούμε ποια είναι η αίτια που προκάλεσε την ηπατίτιδα και συνήθως αυτά τα παιδιά περνούν την οξεία φάση και γίνονται καλά», αναφέρει σε συνέντευξή του στη «Ζουγκλα», ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδιατρικής, καθηγητής Παιδιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και διευθυντής του Παιδιατρικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, Αδάμος Χατζηπαναγής.
Ο γνωστός επιστήμονας μίλησε για τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά που τον τελευταίο μήνα έχουν ανησυχήσει τους γονείς σε όλον τον κόσμο οι οποίοι ζητούν ξεκάθαρες απαντήσεις για το τι ακριβώς συμβαίνει.
Τι είναι αυτό που τράβηξε την προσοχή του ιατρικού κόσμου και της κοινωνίας ;
«Αυτό που ανησύχησε τον ιατρικό κόσμο και την κοινωνία είναι το εξής: Στην Αγγλία μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 3-4 μηνών, εκεί που περίμενε κάποιος να δει 10 -20 τέτοια περιστατικά, εμφανίστηκαν 111. Δηλαδή 6-7 φορές περισσότερα. Παράλληλα υπήρξε και συγκεκριμένη ηλικιακή κατανομή. Η πλειοψηφία αυτών των παιδιών ήταν ηλικίας 3-5 ετών και δυστυχώς ένα ποσοστό της τάξεως του 8% χρειάστηκαν μεταμόσχευση διότι κατέληξαν σε ηπατική ανεπάρκεια. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά ανησύχησαν τους συναδέλφους και ψάχνουν να βρουν τον αιτιολογικό παράγοντα που προκαλεί αυτή την ηπατίτιδα την οποία ξέρουμε χρόνια. Είναι δεκαετίες που έχουμε τέτοια περιστατικά. Και τώρα οι συνάδελφοι άρχισαν να ρωτούν σε άλλες χώρες εάν υπήρξαν ή υπάρχουν παρόμοια περιστατικά. Οι χώρες μπορεί να δηλώνουν τέτοια περιστατικά όπως δήλωσε και η Κύπρος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν την ίδια αιτιολογία με τα περιστατικά που αναφερόμαστε αυτή τη δεδομένη στιγμή, αυτά της Αγγλίας», τονίζει ο κος Χατζηπαναγής.
Ποια είναι τελικά η αιτία που προκαλεί αυτή την οξεία ηπατίτιδα ;
Ερωτηθείς για τους λόγους αύξησης των περιστατικών αυτής της μορφής ηπατίτιδας στα παιδιά ο καθηγητής είναι σαφής:
«Ψάχνουμε λοιπόν να βρούμε τους λόγος που αυξήθηκαν τα περιστατικά και έχουμε μπροστά μας κάποιες υποθέσεις. Και γι’ αυτόν τον λόγο το θέμα πήρε διάσταση. Μέχρι στιγμής στα χέρια μας έχουμε το γεγονός ότι το 77% αυτών των παιδιών που νόσησαν ήταν θετικά στον “αδενοϊό 41”. Πρόκειται για έναν συνηθισμένο ιό που προσβάλει τα παιδιά πολύ τακτικά. Ενδεχομένως λοιπόν, ως υπόθεση λέμε πως επειδή τα τελευταία χρόνια είχαμε την πανδημία, τα lockdown και τις μάσκες, δεν δώσαμε την ευκαιρία αυτού του ιού να κυκλοφορήσει ανάμεσά μας, και τώρα που απελευθερωθήκαμε, άρχισε να κυκλοφορεί, να προκαλεί σωρεία λοιμώξεων και αυτά τα περιστατικά πιθανόν να οφείλονται σε αυτόν τον ιό. Η άλλη υπόθεση είναι ο αδενοϊός ,μαζί με τη συνύπαρξη με τον κορωνοϊό να είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας που οδηγεί σε αυτή τη μορφή της ηπατίτιδας. Άλλη υπόθεση είναι να υπάρχει κάποιος τοξικός παράγοντας, γιατί εκτός από τους ιούς τέτοιες ηπατίτιδες μπορούν να προκαλέσουν και φάρμακα, και αυτό διερευνάται. Διερευνούμε λοιπόν όλες αυτές τις πιθανότητες για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα».
Πόσο θα πρέπει να ανησυχούν οι γονείς ;
Σχετικά με το προβληματισμό που υπάρχει από την πλευρά των γονέων στέλνει μεταξύ άλλων ένα ξεκάθαρο μήνυμα:
«Η κατάσταση δεν έχει πάρει μορφή επιδημίας. Δεν έχουμε επιδημία αυτή τη στιγμή. Ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί. Αυτή η μορφή ηπατίτιδας υπήρχε διαχρονικά. Αυτό που άλλαξε ήταν ο αριθμός των περιστατικών σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Και ψάχνουμε εάν όλο αυτό σχετίζεται με κάποιον παράγοντα που αξίζει τον κόπο να τον ξέρουμε όλοι μας για να προστατευτούμε. Ο κόσμος μπορεί να είναι ήσυχος και εάν έχουμε νέα δεδομένα θα τον ενημερώσουμε. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τελειώσει όλη αυτή η ιστορία, να ξεφουσκώσει και να μην έχουμε βρει τίποτε. Θα ανησυχούσε μόνο εάν είχαμε επιδημία. Και κάτι ακόμα.Ο αδενοϊός κολλάει από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά δεν μπορούμε να απαντήσουμε εάν αυτή η ηπατίτιδα είναι κολλητική αφού δεν ξέρουμε την αιτία. Οι ηπατίτιδες όμως γενικά είναι μεταδοτικές».
Δείτε όλα όσα είπε στη «Zούγκλα» o καθηγητής: