Κλεισμένη στη βίλα της Μυκόνου κατ’ απαίτηση(;) του συζύγου της, εδώ και αρκετές εβδομάδες, η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου έχει αρκετό χρόνο στη διάθεσή της να σκεφτεί τι ήταν αυτό που τελικά δεν πήγε καλά. Τι ήταν αυτό που έφταιξε και καταστράφηκε το μεγαλύτερο όνειρό της: Η πλήρης επικράτησή της στο εγχώριο κοινωνικοπολιτικό σκηνικό, που θα την μετέτρεπε σε έναν πραγματικό παράγοντα της δημόσιας ζωής του τόπου. Και θα υποχρέωνε όλους τους συνδαιτυμόνες της να σέβονται πρώτα αυτήν και κατόπιν τα δισεκατομμύρια του Θεόδωρου Αγγελόπουλου.

Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφεί τα τελευταία χρόνια για τις φιλοδοξίες της «κυρίας». Πολλοί την ήθελαν να ιδρύει κόμμα, άλλοι να καλοβλέπει την προεδρία της Δημοκρατίας, ορισμένοι να υποστηρίζουν ότι θέλει να διαδεχθεί τον Χρήστο Λαμπράκη στο Μέγαρο της Μουσικής. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα ποιες ήταν οι πραγματικές της βλέψεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι είχε βλέψεις και μάλιστα πολύ υψηλές.

Γεννημένη στην Κρήτη, στις 12 Δεκεμβρίου του 1955 (σ.σ. δεν είναι τυχαία η πινακίδα ΙΖΑ 1212 στην προσωπική πολυτελή της λιμουζίνα), η μελαχρινή τότε Γιάννα είχε πατέρα τον Φρίξο Δασκαλάκη, απόφοιτο της ΑΣΟΕΕ, πρόεδρο της Ενωσης Παραγωγών Κίτρων στην Έμπαρο της Κρήτης. Παιδικός φίλος του Στυλιανού Παττακού, διορίστηκε αρχικά μέλος της Συμβουλευτικής της Χούντας και στη συνέχεια πρόεδρος της ΓΣΕΕ -θέση που διατήρησε από τις 11 Ιουλίου του 1971 έως τις 5 Μαρτίου του 1973.

Σχεδόν παράλληλα με την πτώση της χούντας, η Γιάννα τελειώνει με εξαιρετικές επιδόσεις το Α’ Εξατάξιο (τότε) Γυμνάσιο θηλέων του Ηρακλείου και εισάγεται στη Νομική Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής της, οι συμφοιτητές της θυμούνται πως, σε αντίθεση με την πλειοψηφία, δεν συμμετείχε στις πυρετώδεις μεταπολιτευτικές συνελεύσεις και κυκλοφορούσε πάντα ντυμένη προσεκτικά, σε πλήρη αντιδιαστολή με την ”εθνική στολή” της εποχής (τζιν, αμπέχονο κλπ).

Το 1979 ολοκληρώνει τις σπουδές και κατεβαίνει στην Αθήνα, όπου λίγο αργότερα εντάσσεται ως ασκούμενη δικηγόρος στο γραφείο του Νώντα Ζαφειρόπουλου, ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα εκλέγεται πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Την ίδια εποχή στο γραφείο του ασκείται και η Ελίζα Βόζεμπεργκ.

Μια μεγάλη απεργία των δικηγόρων φέρνει την κομψή και εντυπωσιακή νεαρή δικηγόρο στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων και στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων της εποχής μέσα από φωτογραφίες.

Από την αναγόρευσή της σε επίτιμη Διδάκτορα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Αρχίζει να καλλιεργεί συστηματικά την επαφή της με τους εκπροσώπους του Τύπου. Σε μια κοσμική εκδήλωση γνωρίζεται με τον κρητικό επιχειρηματία κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη, που τότε ήταν ιδιοκτήτης της εφημερίδας «Μεσημβρινή».

Ο επίσης κρητικός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι ήδη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Τον συναντά με… εξαιρετικές συστάσεις.

Έχει προηγηθεί η γνωριμία της, το 1983, με τον 46χρονο τότε Γιώργο Παρθένη, εκπρόσωπο της μεταλλουργίας Όλεγκ Δάριγκ, ο γάμος της και η γέννηση της κόρης της, Καρολίνας, που σήμερα θεωρείται ανερχόμενο στέλεχος της Alpha Bank και διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο -σε βαθμό που να τον συνοδεύσει αυτή και όχι η μητέρα της κατά την πρόσφατη συναυλία του Λανγκ Λανγκ στο Μέγαρο Μουσικής, όπου ο Θεόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου ήταν βασικοί χορηγοί.

Με εντολή Μητσοτάκη η Γιάννα χρίζεται υποψήφια δημοτική σύμβουλος Αθηναίων με τον συνδυασμό του Μιλτιάδη Έβερτ. Διεξάγει έναν αρκετά δαπανηρό αγώνα και εκλέγεται σε καλή σειρά. Ήταν μάλιστα τόσο συγκροτημένη και μεθοδική η προσπάθειά της, που χαρακτηριστικά αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια των περιοδειών της άλλαζε το ακριβό Bulgari ρολόι της με κάτι πιο… απλό, ώστε να μην προκαλεί.

Ο δρόμος προς τη δόξα

Αναλαμβάνει τα θέματα Παιδείας του δήμου και βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο της δημοσιότητας. Αυτό την οδηγεί στο 1989, όταν γίνονται οι βουλευτικές εκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης την τοποθετεί στο ψηφοδέλτιο της Α’ Αθήνας και αυτή εκλέγεται ένατη στους δέκα με 28.625 σταυρούς. Ακολουθεί η επανεκλογή της, τον Απρίλιο του 1990, στην έκτη θέση από τους συνολικά 12 που έβγαλε η Ν.Δ., με 35.868 σταυρούς.

Και ενώ όλοι περιμένουν ότι μια λαμπρή πολιτική καριέρα ξεκινά για την φιλόδοξη δικηγόρο, επέρχεται η πλήρης ανατροπή. Παραιτείται στις 6 Σεπτεμβρίου του 1990 από το βουλευτικό αξίωμα (σ.σ. η ειρωνεία είναι ότι την διαδέχεται ο… μέντοράς της, Επαμεινώνδας Ζαφειρόπουλος, που είχε καταλάβει την 13η θέση του ψηφοδελτίου) και αποχωρεί από την πολιτική για προσωπικούς λόγους.

Μυστήριο; Όχι και τόσο μεγάλο. Λίγους μήνες μετά την εκλογή της, μεταβαίνει με τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Πατριαρχείου, το οποίο ανακαινίστηκε με χρήματα που προσέφερε ο τότε εν ζωή ιδιοκτήτης της Χαλυβουργικής, Παναγιώτης Αγγελόπουλος, ο οποίος μετά τη δολοφονία του αδελφού του από την ”17 Νοέμβρη” στράφηκε ακόμη περισσότερο στα Θεία και βοήθησε το σύνολο σχεδόν των Πρεσβυγενών Ορθόδοξων Πατριαρχείων, που είχαν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους από το Ελληνικό Κράτος.

Κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου, η τότε Γιάννα Παρθένη Δασκαλάκη λιποθυμά. Δίπλα της βρίσκεται ο πρωτότοκος γιος του βιομηχάνου, Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο οποίος την συγκρατεί και προσπαθεί να την συνεφέρει.

Από το σημείο αυτό ξεκινά μια ιστορία που πολλοί λένε πως, αν ήταν νουβέλα, θα γινόταν παγκόσμιο best seller.

Ο έρωτας είναι κεραυνοβόλος και ο γάμος άμεσος, παρά τις αρχικά σφοδρές αντιρρήσεις της μητέρας του Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Έχει προηγηθεί ένα διαζύγιο για το βιβλίο Γκίνες, μέσα σε 23 ημέρες, και η ικανοποίηση της μοναδικής απαίτησης του επιχειρηματία, κατά παρότρυνση και του πατέρα του: «Θα εγκαταλείψεις την πολιτική και θα με ακολουθήσεις στο εξωτερικό όπου είναι και η έδρα των επιχειρήσεών μου».

Πράγματι, το ζεύγος εγκαθίσταται στο Λονδίνο, όπου αγοράζεται το ακριβότερο (μετά το παλάτι του Μπάκιγχαμ) οίκημα (sic) και από εκεί κινείται μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών, Ελβετίας (σ.σ. σπίτι στη Ζυρίχη, αλλά και στο πασίγνωστο θέρετρο Γκστάαντ, όπου υπάρχει και δρόμος στο όνομά της, μαζί με τους Ολυμπιακούς κύκλους) και Ελλάδας.

Για περίπου πέντε χρόνια απασχολεί μόνο τις σελίδες των κοσμικών περιοδικών. Στο μεταξύ έχει γεννήσει άλλα δύο παιδιά: Τον Παναγιώτη, που ήδη φοιτά στη Βοστώνη (το 1994 η μητέρα του διετέλεσε αντιπρόεδρος του πρυτανικού συμβουλίου της Σχολής Διοίκησης Τζον Κένεντι στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ), και τον Δημήτρη. Τον τελευταίο, μάλιστα, βάφτισε σε μια λαμπρή τελετή στο Φανάρι -ποιος άλλος;- ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Κατά γενική ομολογία, ο Κώστας Σημίτης δεν είναι ο άνθρωπος που αρέσκεται στις εκπλήξεις. Κι όμως, η επιλογή της Γιάννας Αγγελοπούλου ως προέδρου της επιτροπής διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ήταν μια έκπληξη πρώτου μεγέθους.

Mε τη αμέριστη συμπαράσταση του συζύγου της (σ.σ. πολλοί λένε και με την τεράστια οικονομική του επιφάνεια) η κυρία Αγγελοπούλου όργωσε κυριολεκτικά την υφήλιο, «μάγεψε» τον Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, και τελικά, στις 5 Σεπτεμβρίου του 1997, όλος ο κόσμος άκουσε τη λέξη Athens από τα χείλη τού τότε προέδρου της ΔΟΕ.

Ο Κώστας Σημίτης είναι ένας περίεργος άνθρωπος. Ενώ όλοι περίμεναν πως αυτοδικαίως στην ίδια θα ανετίθετο και η διοργάνωση των αγώνων, ο τότε πρωθυπουργός εξέπληξε και πάλι. Την αποστράτευσε τιμητικά, χρίζοντάς την πρέσβειρα ”εκ προσωπικοτήτων” και ανέθεσε την εθνική υπόθεση στον φίλο του, κ. Στρατή Στρατήγη, και στον μάνατζερ πολυεθνικής εταιρείας, κ. Κώστα Μπακούρη.

Ο χρόνος περνούσε, οι κίτρινες κάρτες έπεφταν βροχή από τη ΔΟΕ, και οι φήμες ότι θα αφαιρέσουν τους Αγώνες από την Ελλάδα πλήθαιναν.

Ο Κώστας Σημίτης είναι και ένας πρακτικός άνθρωπος. Η… αρχιστράτηγος Γιάννα ανακαλείται από τις εφεδρείες και ως καλός στρατιώτης ξεχνά την πίκρα της για την αρχική προδοσία, και θέτει τον εαυτό της στη διάθεση του λαού και του τόπου.

Για να αποδείξει, μάλιστα, πόσο εκτιμά την ειλικρινή μεταμέλεια του πρωθυπουργού, πείθει τον σύζυγό της να μεταφέρει την έδρα των ναυτιλιακών του επιχειρήσεων στην Ελλάδα και να εγκατασταθούν μόνιμα εδώ. Πουλά το οίκημα (sic) με τους μεγαλύτερους κήπους του Λονδίνου έναντι 12 δισ. δραχμών και ρίχνεται με τα μούτρα στη δουλειά.

Παράλληλα με αυτό, διαλέγει τα οικόπεδα στη Φιλοθέη και τη Μύκονο, όπου θα αρχίσουν να χτίζονται το μόνιμο σπίτι και το θερινό κατάλυμα της οικογένειας.

Ενδιαμέσως, έχει μεσολαβήσει ο θάνατος του Παναγιώτη Αγγελόπουλου, και έχει ξεκινήσει ένας αβυσσαλέος δικαστικός αγώνας μεταξύ του Θεόδωρου και του αδελφού του Κωνσταντίνου, με ”μήλο της έριδος” ένα κομμάτι της περιουσίας ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ. Ο Κωνσταντίνος ενάγει το ζεύγος στα δικαστήρια και κατηγορεί ουσιαστικά τη Γιάννα ως ηθικό αυτουργό της «κλοπής» -όπως την χαρακτηρίζει μέρους της οικογενειακής περιουσίας από αυτόν και τα παιδιά του, γνωστά σήμερα στο πανελλήνιο ως ιδιοκτήτες της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες από δικαστικούς κύκλους, η αναμενόμενη απόφαση του Αρείου Πάγου δικαιώνει το ζεύγος και τους απαλλάσσει από τις κατηγορίες.

Η ιστορία της διοργάνωσης των Αγώνων είναι λίγο πολύ γνωστή. Όπως και η κατακόρυφη άνοδος της δημοτικότητας της κυρίας Αγγελοπούλου. Παρά τις όποιες φωνές ακούστηκαν για υπερβολές, κατασπατάληση χρημάτων και ουσιαστική φίμωση ή εξαγορά κάθε κριτικής φωνής ή πένας, η ουσία είναι πως οι Αγώνες πέρασαν στην Ιστορία ως μια προσωπική της επιτυχία σε μέγιστο βαθμό.

Από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004

Πριν καν την ολοκλήρωσή τους, όλοι συζητούσαν το επόμενό της βήμα.

Οι περισσότεροι πιθανολογούσαν την επάνοδό της στα κοινά, είτε μέσα από τα υπάρχοντα κόμματα, είτε μέσα από ένα νέο υπερκομματικό πολιτικό σχήμα που θα ίδρυε η «κυρία».

Κι όμως, ο θρίαμβος απέχει ελάχιστα από την καταστροφή. Για την ακρίβεια, μερικά δευτερόλεπτα, λίγα βεγγαλικά που φεύγουν πλάγια, αντί να πάνε ψηλά στον ουρανό, και ένα πυροσβεστικό όχημα που δεν ήταν ακριβώς στην προβλεπόμενη θέση του.

Εκείνο το βράδυ, αμέσως μετά το τέλος των Ολυμπιακών, όλοι είχαν ετοιμαστεί στην εντέλεια στον κήπο της βίλας στη Φιλοθέη με την μεγάλη φωτισμένη πισίνα. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τη σύζυγό του Νατάσα, η αφρόκρεμα του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, η νομενκλατούρα των ΜΜΕ ήταν εκεί, στη Φιλοθέη, ευτυχείς και πανηγυρίζοντες.

Η βίλα στη Φιλοθέη

Αντί όμως να παρακολουθήσουν τον θρίαμβο της κυρίας Αγγελοπούλου, παρακολούθησαν το παρανάλωμα του πυρός στο οποίο παραδόθηκε το παρακείμενο αλσύλλιο.

Ο πρωθυπουργός έφυγε αμέσως εκνευρισμένος, και η καταστροφή ολοκληρώθηκε με τα δημοσιεύματα της επόμενης ημέρας, που ήταν από επικριτικά έως χλευαστικά. Η απόλυτη καταστροφή, η απομόνωση και η περισυλλογή.

Ακολούθησε μια περίοδος λίγων μηνών με τις φήμες να επιμένουν πως υπήρχε ένα σοβαρό πρόβλημα με την υγεία της. Κανείς δεν γνωρίζει εάν και τι ήταν αυτό.

Η ουσία είναι πως η «κυρία» δεν είναι από τους ανθρώπους που εύκολα το ”βάζουν κάτω”. Σιγά – σιγά οι δημόσιες εμφανίσεις ξανάρχισαν, όπως και οι φήμες για σχέδια και επιδιώξεις.

Το συγκρότημα της Μυκόνου ολοκληρώθηκε. Στο μεταξύ είχε παραληφθεί και το νέο mega yacht της οικογένειας, το Alpha Nero, κόστους περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ -ένα από τα πολυτελέστερα ιδιωτικά σκάφη του κόσμου, που θα ζήλευαν σχεδόν όλοι οι μεγιστάνες του πλούτου.

Το υπερπολυτελές Alpha Nero

Ειδική παραγγελία σε ναυπηγείο της Ολλανδίας, με μοναδικά υλικά και εξαιρετική διακόσμηση, που έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και δημοσιεύσεις στα μεγαλύτερα ειδικά περιοδικά του κόσμου.

Ξαφνικά, όλοι ακούν εντυπωσιασμένοι πως το ζεύγος Αγγελόπουλου συζητά με τον επιχειρηματία Γιώργο Μπόμπολα να αγοράσει, αντί τιμήματος περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ, τον εκδοτικό οργανισμό «Πήγασος», που περιλαμβάνει εφημερίδες, περιοδικά, εκτυπωτικές εγκαταστάσεις, αλλά και μεγάλο μερίδιο στον ισχυρότερο τηλεοπτικό σταθμό της χώρας, το Mega. Λίγο πριν τις υπογραφές η συμφωνία χαλάει. Ορισμένοι λένε εξαιτίας μιας ισχνής οικονομικής διαφοράς, και άλλοι γιατί ο κ. Μπόμπολας άλλαξε γνώμη κάτω από την πίεση των παιδιών του.

Όπως όμως φαίνεται, «ο κύβος έχει ριφθεί». Ή, όπως θα λέγανε παλαιότερα, ”το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω”. Λίγους μήνες αργότερα η οικογένεια αγοράζει, έναντι περίπου 10 εκατομμύριων ευρώ, τον «Ελεύθερο Τύπο», με σκοπό να τον μετατρέψει σε μια δυναμική κερδοφόρα επιχείρηση Τύπου και με απώτερο στόχο… ό,τι ήθελε προκύψει!

Παράλληλα, η οικογένεια προσωπικά έχει αρχίσει να διαθέτει τεράστια χρηματικά ποσά ως χορηγίες στο Μέγαρο της Μουσικής για τη μετάκληση διεθνούς φήμης καλλιτεχνών και ορχηστρών.

Η πορεία της επένδυσης στον Ελεύθερο Τύπο είναι επίσης γνωστή και πολυγραμμένη τις τελευταίες ημέρες.

Ο πρωθυπουργός στα γραφεία του “Ελεύθερου Τύπου”

Η ουσία είναι ότι για μια ακόμη φορά η προσωπική απόφαση του Θεόδωρου Αγγελόπουλου να κλείσει την εφημερίδα και τον ραδιοφωνικό σταθμό City, που στο μεταξύ είχε αποκτήσει, έδειξαν στη Γιάννα Αγγελοπούλου πόσο μικρή είναι η απόσταση από τον θρίαμβο στην καταστροφή: μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Όλοι πιστεύουν ότι αυτό θα είναι και το ”κύκνειο άσμα” της φιλόδοξης Κρητικοπούλας, που ξεκίνησε από το Ηράκλειο για να κατακτήσει τον κόσμο.

Το τι πιστεύει η ίδια θα φανεί εν καιρώ, όπως και το τι μπορεί ή το τι της επιτρέπεται, πλέον, να κάνει…