Φέτος ο δυτικός πολιτισμός γιορτάζει τα 2.500 χρόνια από τη διάσωση της αρχαίας Ελλάδας, του τόπου στον οποίο αναπτύχθηκε το κλασικό πνεύμα με αποκορύφωμα το πολίτευμα της δημοκρατίας. Ο λόγος για την επέτειο της νικηφόρας Μάχης του Μαραθώνα, ένα τεράστιο γεγονός με διαχρονική και παγκόσμια σημασία που τιμάται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, με εκδηλώσεις, «μαραθώνιους», ακόμη και αναπαραστάσεις της μάχης. Στην Ελλάδα όμως φαίνεται ότι οι προτεραιότητες είναι άλλες. Περιορισμένες εκδηλώσεις και πράξεις τιμής και μνήμης, που επαφίενται κυρίως σε προσωπικές δράσεις παρά σε συντονισμένη οργάνωση.

Ήταν το 490 π.Χ., όταν και η νικηφόρα για τους Αθηναίους έκβαση της Μάχης του Μαραθώνα, χάραξε τα σύνορα της Ευρώπης, έκρινε κατά πολλούς την τύχη της παγκόσμιας ιστορίας και οδήγησε στην επικράτηση της «νεαρής» τότε δημοκρατίας, απέναντι στην «ελέω Θεού βασιλεία». Η μεγαλοφυΐα του Στρατηγού Μιλτιάδη οδήγησε στη συντριβή της κοσμοκράτειρας τότε Περσικής Αυτοκρατορίας, σε μια εντελώς άνιση μάχη στην οποία οι περσικές δυνάμεις υπερτερούσαν με τρομακτική αναλογία. Κι όμως. Στην παραλία του Μαραθώνα οι Πέρσες έχασαν 7.000 άνδρες και εγκατέλειψαν άδοξα τα σχέδια τους για κατάκτηση της Ελλάδας, ενώ μόνο 192 Αθηναίοι έπεσαν στο πεδίο της μάχης, με τα κόκκαλα τους να βρίσκονται μέχρι σήμερα στον ομώνυμο τύμβο.


Η σημαντικότερη αυτή κατά πολλούς μάχη του αρχαίου κόσμου, τιμάται στις ημέρες μας σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη με το άθλημα του Μαραθωνίου, στη μνήμη του Αθηναίου στρατιώτη ο οποίος μετέφερε τα χαρμόσυνα νέα τρέχοντας από τον Μαραθώνα στην Αθήνα, όπου εκστόμισε την κλασική φράση «Νενικήκαμεν» πριν πέσει νεκρός από την υπερπροσπάθεια. Και ειδικά φέτος, που κλείνουμε ακριβώς 2.500 χρόνια από τότε, φαντασμαγορικές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα από την Κίνα και τις ΗΠΑ, μέχρι την Αυστραλία. Στην Ελλάδα όμως ελάχιστοι είναι αυτοί που δίνουν σημασία σε αυτό το γεγονός. Αλλά όταν το κάνουν, το κάνουν με την ψυχή τους.

Ο δήμαρχος Μαραθώνα Σπύρος Ζαγάρης αναλύει στο φακό της zougla.gr τη σημασία αλλά και τον παγκόσμιο αντίκτυπο της μάχης.

Ένας σύγχρονος μαραθώνιος άθλος

Η Μαρία Πολύζου, αθλήτρια με δεκάδες μετάλλια και διεθνείς διακρίσεις σε αγώνες ταχύτητας και αντοχής, έχοντας αποσυρθεί από την ενεργό δράση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, είναι μια από τις Ελληνίδες που η φετινή επέτειος δεν την άφησε ασυγκίνητη. Θέλοντας να τιμήσει τον Φειδιππίδειο άθλο, έτρεξε από την Αθήνα στη Σπάρτη και πάλι πίσω, δηλαδή έκανε 540 χιλιόμετρα, 13 συνεχόμενους μαραθώνιους, σε 6 μέρες, κερδίζοντας μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες καθώς είναι η πρώτη γυναίκα που επιτυγχάνει κάτι τέτοιο. Με τη σωματική της κατάσταση να μην είναι πια αυτή μιας αθλήτριας μεγάλων αποστάσεων και με μοναδικό κίνητρο την απόδοση του φόρου τιμής στους προγόνους, η Μαρία Πολύζου ξεπέρασε πολλές φορές τα ανθρώπινα όρια αντοχής. Και τα κατάφερε.

Εμμένοντας στην ιστορική διαδρομή, η θαρραλέα αθλήτρια, παρά τις απαγορεύσεις των γιατρών, έπαιρνε δύναμη από τη θέληση του νου της για να πετύχει τον «ιερό» αυτόν στόχο. Δείτε πώς περιγράφει η ίδια τον σύγχρονο άθλο της στο φακό της zougla.gr.

«Ένιωσα απλά πως έκανα το καθήκον μου», επισημαίνει η Μαρία Πολύζου, περιγράφοντας τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισε στη διαδρομή αυτή των 540 χιλιομέτρων.

 

Οι συγκλονιστικές τελευταίες ώρες της διαδρομής από την Ακρόπολη μέχρι το Μαραθώνα και η στιγμή του τερματισμού, θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στην ψυχή της Μαρίας. Από πού πήρε δύναμη και σθένος για να πετύχει αυτό που για τους περισσότερους από εμάς είναι… ακατόρθωτο;

 

Ο πλανήτης τιμάει την επέτειο

Τα 2.500 χρόνια της επετείου δεν περνάνε όμως αδιάφορα αλλού. Δείτε πώς περιγράφει ο δήμαρχος Μαραθώνα Σπύρος Ζαγάρης, ως επίτιμα καλεσμένος, τη μεγαλοπρέπεια με την οποία έζησε τις εορταστικές εκδηλώσεις της επετείου στην Κίνα και στις ΗΠΑ. Προς… γνώση και παραδειγματισμό.

Και η Μαρία Πολύζου αναρωτιέται: γιατί δεν εκμεταλλευόμαστε αυτόν τον ανεξάντλητο πλούτο της πολιτιστικής μας παράδοσης;

Τουλάχιστον, σειρά εκδηλώσεων για το γεγονός θα πραγματοποιηθεί στο δήμο του Μαραθώνα, που θα κορυφωθούν ανήμερα της Μάχης, στις 12 Σεπτεμβρίου. Είναι όμως αρκετό αυτό;

Δείτε ακόμη: Εκδηλώσεις στη μνήμη της μάχης του Μαραθώνα