Η Υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων, Ταμάγιο Μαρουκάουα, ανακοίνωσε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς την παρουσία θεατών, εξαιτίας της επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην ιαπωνική πρωτεύουσα για τον περιορισμό της έξαρσης του Covid-19.
Πρόκειται για πρωτοφανή απόφαση, καθώς είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν χωρίς θεατές στις κερκίδες.
Η υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων προέβη στην ανακοίνωση μετά από συζητήσεις με αξιωματούχους και διοργανωτές την Πέμπτη το βράδυ (τοπική ώρα).
Η ευρέως αναμενόμενη κίνηση έγινε μετά από συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης, των διοργανωτών των Αγώνων του Τόκιο και των εκπροσώπων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής.
Είναι «λυπηρό» που οι Αγώνες θα γίνουν σε «περιορισμένη μορφή», όπως δήλωσε η πρόεδρος του «Τόκιο 2020», Σέικο Χασιμότο, σε ενημέρωση, προσθέτοντας τη συγγνώμη της σε όσους αγόρασαν εισιτήρια.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο θα διαρκέσει καθ ‘όλη τη διάρκεια των Αγώνων, με στόχο την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα είπε σε δημοσιογράφους ότι τα έκτακτα μέτρα θα διαρκέσουν από τις 12 Ιουλίου και θα παραμείνουν σε ισχύ έως τις 22 Αυγούστου.
«Πρέπει να ενισχύσουμε τα μέτρα για να αποφύγουμε την εξάπλωση και πάλι των κρουσμάτων σε ολόκληρη την Ιαπωνία, δεδομένων των συνεπειών των νέων παραλλαγών», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Τα μπαρ και τα εστιατόρια στο Τόκιο δεν θα επιτρέπεται να σερβίρουν αλκοόλ και πρέπει να κλείνουν έως τις 20:00.
Οι μολύνσεις από Covid αυξάνονται στο Τόκιο καθώς η τελετή έναρξης της 23ης Ιουλίου πλησιάζει ενώ η υψηλής μεταδοτικότητας παραλλαγή Δέλτα αφορά πλέον το 30% των κρουσμάτων στην Ιαπωνία.
Ειδικοί προειδοποιούν εδώ και εβδομάδες ότι ο αποκλεισμός των θεατών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι η λιγότερο επικίνδυνη επιλογή, καθώς στην ιαπωνική κοινή γνώμη υπάρχει ο φόβος ότι η εισροή χιλιάδων αθλητών και αθλητικών παραγόντων θα τροφοδοτήσει νέο κύμα κρουσμάτων.
Ήδη από τον Μάρτιο, οι διοργανωτές είχαν αποφασίσει την απαγόρευση της έλευσης ξένων θεατών στην Ιαπωνία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία των Αγώνων.
Τι συμβαίνει με τον Covid στην Ιαπωνία
Ένα νέο κύμα λοιμώξεων ξεκίνησε τον Απρίλιο, αλλά συνολικά η χώρα είχε σχετικά χαμηλούς αριθμούς περιπτώσεων.
Την Τετάρτη, αναφέρθηκαν 2.180 νέες περιπτώσεις στη χώρα. Περίπου 920 από αυτά τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στο Τόκιο, μία αύξηση από τα 714 που είχαν ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα, και ήταν το υψηλότερο νούμερο ημερήσιων μολύνσεων από τα 1.010 που καταγράφηκαν στις 13 Μαΐου. Σήμερα, η πόλη υποδοχής του Τόκιο κατέγραψε 896 νέα κρούσματα, κοντά στα υψηλά που σημειώθηκαν τελευταία στα μέσα Μαΐου, ενώ υπάρχουν προβλέψεις για αύξηση σε 1.000 τον Ιούλιο και 2.000 τον Αύγουστο.
Η διάθεση των εμβολίων στην Ιαπωνία ήταν αργή, με λίγο περισσότερο από το 15% της χώρας να έχει εμβολιαστεί πλήρως.
Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για την απειλή της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα. Στο Τόκιο και την Οζάκα, τις δύο πόλεις που επλήγησαν περισσότερο από την πρόσφατη έξαρση, οι Αρχές ελπίζουν ότι οι πολίτες άνω των 65 ετών θα εμβολιαστούν πλήρως μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Παράλληλα, απαγορεύεται η είσοδος στην Ιαπωνία για πολίτες από 159 χώρες.
«Πρέπει να ενισχύσουμε τα μέτρα για να αποφύγουμε την εξάπλωση και πάλι των κρουσμάτων σε ολόκληρη την Ιαπωνία, δεδομένων των συνεπειών των νέων παραλλαγών», δήλωσε ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας την επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Η υψηλής μεταδοτικότητας παραλλαγή Δέλτα αφορά πλέον το 30% των κρουσμάτων στην Ιαπωνία. Η Ιαπωνία δεν συγκαταλέγεται στις χώρες που επλήγησαν σφοδρά από την επιδημία, έχοντας καταγράψει επισήμως 14.800 θανάτους από την αρχή της πανδημίας.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το ιαπωνικό σύστημα υγείας μπορεί να δοκιμασθεί σκληρά κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
Περί τους 11.000 αθλητές αναμένονται στους Αγώνες εν μέσω της υγειονομική κρίσης. Δρακόντεια μέτρα έχουν επιβληθεί από τους διοργανωτές για όλους τους συμμετέχοντες.