Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καλείται να αντιμετωπίσει επίθεση χάκερ σε κινητά τηλέφωνα χρηστών iphone προκειμένου να μην διαρρεύσουν στο Διαδίκτυο προσωπικά δεδομένα πολιτών.
Όπως αποκάλυψε το zougla.gr, από το μεσημέρι της Μ. Πέμπτης, στο στρατηγείο της Δίωξης σήμανε συναγερμός, καθώς ήταν εκατοντάδες οι καταγγελίες για κακόβουλα λογισμικά στα κινητά τηλέφωνα χρηστών του iCloud.
Το βράδυ της Μ. Πέμπτης εκδόθηκε αναλυτική ανακοίνωση:
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνει τους χρήστες του
Ειδικότερα, τα επίμαχα μηνύματα, εμφανίζουν ως αποστολέα την Υποστήριξη Πελατών της εταιρίας που διαχειρίζεται τη συγκεκριμένη διαδικτυακή υπηρεσία, ενώ προτρέπουν τους παραλήπτες να ακολουθήσουν ηλεκτρονική διεύθυνση, η οποία παραπέμπει σε ιστοσελίδα για δήθεν εντοπισμό χαμένης ηλεκτρονικής συσκευής.
Στην εν λόγω ιστοσελίδα, τους ζητείται να εισάγουν τα στοιχεία εισόδου που χρησιμοποιούν στη συγκεκριμένη υπηρεσία, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανεύρεσης της συσκευής.
Εφόσον ο παραλήπτης ανταποκριθεί, οι κωδικοί του αλιεύονται από τους δράστες, οι οποίοι στη συνέχεια αποκτούν πρόσβαση στα προσωπικά του δεδομένα, που βρίσκονται αποθηκευμένα στην υπηρεσία iCloud (επαφές, φωτογραφίες, βίντεο, κωδικοί, σημειώσεις κ.λπ.).
Επισημαίνεται ότι τα μηνύματα αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθότι οι ιστοσελίδες στις οποίες παραπέμπεται ο παραλήπτης τους, χρησιμοποιούν λογότυπα της διαχειρίστριας εταιρίας της υπηρεσίας iCloud και παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή.
Καλούνται οι χρήστες που λαμβάνουν τέτοια μηνύματα να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους υπερσυνδέσμους (links), να μην απαντούν σε αυτά, να μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα.
Αναστατωμένοι οι κάτοχοι iphone
FBI και Εuropol στη μάχη για τον εντοπισμό των δραστών
Ειδικοί της υπηρεσίας εξήγησαν στο zougla.gr πως πρόκειται για κάτι πρωτοφανές στην Ελλάδα και γι αυτόν τον λόγο ζητήθηκε άμεσα η συνδρομή του FBI αλλά και της Εuropol προκειμένου να αναζητηθούν τα ίχνη των δραστών. Παρόλο που οι ενδείξεις οδηγούν σε πρώην χώρα της Σοβιετικής Ένωσης, ο εντοπισμός τους δεν είναι εύκολος αφού όπως εξηγούν αξιωματικοί που συμμετέχουν στην επιχείρηση «οι συγκεκριμένοι χάκερς έχουν πολύ καλή τεχνογνωσία».
(Mήνυμα το οποίο έρχεται σε email και λέει στον χρήστη πως πρέπει να πατήσει ένα Link προκειμένου να επιβεβαιώσει τον κωδικό του στο icloud. O χρήστης από τη στιγμή που θα το κάνει, και βάλει τους κωδικούς,τότε πέφτει θύμα των χάκερ αφού αμέσως τους υποκλέπτουν.Πρόκειται για έναν από τους τρόπους δράσης)
Το θύμα πέφτει στην παγίδα και του ζητούν να πληρώσει σε Bitcoin
Aυτή η ομάδα των χάκερ προκειμένου να εξασφαλίσει χρήματα και να οργανώσει το επόμενο χτύπημά
Βεβαίως όλα τα παραπάνω αφού οι κωδικοί έχουν υποκλαπεί.
Με την ίδια… τεχνική διέρρευσαν οι φωτογραφίες των σταρ του Χόλιγουντ
Eξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι με την ίδια ακριβώς τεχνική είχαν διαρρεύσει πριν από κάποιους μήνες στο Διαδίκτυο γυμνές φωτογραφίες διασήμων του Χόλιγουντ. Όπως ανέφερε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. στο zougla.gr «είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για την ίδια ομάδα».
Η διαρροή εκατοντάδων φωτογραφιών εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο συζητημένα θέματα στο Χόλιγουντ. Το υλικό που ανέβαινε στο Διαδίκτυο σταδιακά περιελάμβανε εκατοντάδες γυμνές φωτογραφίες και βίντεο με πρωτοκλασάτα ονόματα της βιομηχανίας του θεάματος.
Ανάμεσά τους η Kate Upton, η Kirsten Dunst, η Jennifer Lawrence, η Ariana Grande, η Hope Solo, η Cara Delevigne και η Teresa Palmer.
Αν και δεν ήταν η πρώτη φορά που τέτοιο υλικό διοχετεύθηκε στο διαδίκτυο, αυτό παρουσιαζόταν ως ολοκαίνουργιο και διαφημιζόταν ως αυστηρά ακατάλληλο.Στα θύματα περιλαμβάνονταν επίσης η Rihanna και η Mary Kate Olsen.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: