H Microsoft κατάφερε να δημιουργήσει την πρώτη εφαρμογή του Project Silica, κατασκευάζοντας ένα κομμάτι γυαλί, στο οποίο αποθήκευσε δεδομένα. Η εταιρεία συνεργάστηε με την Warner Bros. για να αποθηκεύσουν ολόκληρη την ταινία Superman του 1978 σε ένα κομμάτι γυαλί με διαστάσεις 75x75x2 mm. Αυτό το κομμάτι γυαλί αποτελεί έναν νέο τύπο αποθηκευτικού μέσου, που είναι μέρος μιας τεράστιας επένδυσης για την ανάπτυξη τεχνολογίας αποθήκευσης και το μέλλον του Azure, της πλατφόρμας της εταιρείας.
 

“Χτίσαμε ένα ολόκληρο σύστημα που ουσιαστικά είναι μια λύση αποθήκευσης ψυχρής αλυσίδας”, αποκάλυψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella, χθες, 4 Νοεμβρίου, σε παρουσίασή του. Το υλικό είναι ο χαλαζίας και η εταιρεία δοκιμάζει την ανθεκτικότητά του, βράζοντας, ψήνοντας και γρατζουνώντας το. Το project αυτό, με την ονομασία Project Silica, στοχεύει στην ανάπτυξη λύσεων αποθήκευσης και τη διατήρησης δεδομένων.

 

Πρόκειται για μια πρόκληση που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα αποθηκευτικά μέσα εδώ και δεκαετίες. Οι φωτογραφίες ξεθωριάζουν, τα βιβλία σαπίζουν, ενώ τα CD και οι σκληροί δίσκοι χαλάνε. Μάλιστα, πολλοί έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν να αναπτύξουν γυάλινο οπτικό μέσο.

Η υποστήριξη της Microsoft ενδεχομένως να τραβήξει τα βλέμματα από εταιρείες, με την Warner Bros. να αποτελεί ήδη συνεργάτη. Η εταιρεία ψυχαγωγίας δημιουργεί ένα αρχείο από τα έργα της, μετατρέποντας τα ψηφιακά δεδομένα και πάλι σε αναλογική μορφή και έπειτα τα χωρίζει σε τρία χρώματα, για να μεταφέρει το καθένα σε ασπρόμαυρο φιλμ, που δεν ξεθωριάζουν όπως τα χρωματιστά φιλμ.

Πρόκειται για μια δαπανηρή και περίπλοκη διαδικασία, ενώ οι ερευνητές της Microsoft προσπαθούν να επιταχύνουν τη διαδικασία και να μειώσουν το κόστος. “Αν αυτή η λύση αποθήκευσης (Project Silica) αποδειχθεί ότι είναι τόσο αποδοτική όσο και ευέλικτη, τότε είναι κάτι που θα θέλαμε να δούμε να υιοθετείται κι από άλλα στούντιο και συναδέλφους μας σε άλλους κλάδους”, λέει η Vicky Colf, επικεφαλής τεχνολογίας της Warner Bros. “Αφού λειτουργεί για εμάς, πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα οφελήσει όποιον θέλει να διατηρήσει και να αρχειοθετήσει περιεχόμενο”.

 

Η Microsoft χρησιμοποιεί υπέρυθρα λέιζερ για να κωδικοποιήσει τα δεδομένα σε “voxels”, τα τρισδιάστατα ισοδύναμα των pixels, που χρησιμοποιούμε για την προβολή σε οθόνες. Τα δεδομένα αποθηκεύονται μέσα στο γυαλί και οι αλγόριθμοι μηχανικής εκμάθησης μπορούν να αποκωδικοποιήσουν τα δεδομένα. Η Microsoft συνεχίζει την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας και μάλιστα χθες κυκλοφόρησε και νέα ερευνητικά έγγραφα γι’ αυτό. Εάν τελικά τα καταφέρει, τότε το γυαλί αναμένεται να είναι το νέο μέσο αποθήκευσης.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης