Ερευνητές του προγράμματος Google Brain deep learning ήδη έχουν διδάξει σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης πώς να δημιουργούν ιδιαίτερα έργα τέχνης, αλλά τώρα προχώρησαν σε κάτι πιο ουσιώδες: ένα τρόπο κρυπτογράφησης, δημιουργημένο από την ίδια την τεχνητή νοημοσύνη και ανεξάρτητη από την ανθρώπινη παρέμβαση.
Οι υπάλληλοι της Google, Martin Abadi και David G. Andersen επίτηδες επέτρεψαν σε τρία δοκιμαστικά δίκτυα (νευρωνικά δίκτυα), που ονομάζονται Alice, Bob και Eve να ανταλλάξουν μεταξύ τους σημειώσεις χρησιμοποιώντας μια μέθοδο κωδικοποίησης, που δημιούργησαν τα ίδια τα δίκτυα.
Ο Abadi και ο Andersen ανέθεσαν από μία εργασία σε κάθε τεχνητή νοημοσύνη: η Alice έπρεπε να στείλει ένα μήνυμα, που θα μπορούσε να διαβάσει μόνο ο Bob, ενώ η Eve θα προσπαθούσε να υποκλέψει το μήνυμα και να το αποκωδικοποιήσει η ίδια. Το πείραμα ξεκίνησε με ένα απλό μήνυμα, που μετέτρεψε η Alice σε ακατανόητο, ενώ ο Bob μπορούσε να το αποκωδικοποιήσει με το κλειδί. Στην αρχή τα μηνύματα δεν τα έκρυβαν καλά, αλλά έπειτα από 15,000 προσπάθειες, η Alice δημιούργησε τη δική της στρατηγική κωδικοποίησης, ενώ ταυτόχρονα ο Bob βρήκε τρόπο να αποκωδικοποιήσει το μήνυμα, το οποίο ήταν μόλις 16 bits.
Φυσικά, η προσωποποίηση των δικτύων και του συστήματος υπερ-απλουστεύτηκε προς ευκολία για την εξήγησή του, αλλά στην πραγματικότητα ούτε καν οι ίδιοι οι ερευνητές δε γνωρίζουν τον τρόπο κωδικοποίησης, που δημιούργησε η Alice, άρα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Το συγκεκριμένο πείραμα αποτελεί απλά μια άσκηση, αλλά έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί.
Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης