Τις σκέψεις τους σχετικά με τις τεχνολογικές τάσεις που θα συμβάλουν καταλυτικά στην εν γένει διαμόρφωση της επιχειρηματικότητας, της διακυβέρνησης και της καθημερινότητας των χρηστών και πολιτών κατά τα προσεχή χρόνια, είχαν την ευκαιρία να «ξετυλίξουν» οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι εταιρειών πληροφορικής και τεχνολογίας, τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα, που συμμετείχαν σε συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου του Money Review με τίτλο: «Technology Summit: Shaping the digital transition».

 
Το τεχνολογικό τετράπτυχο που «ξεκλειδώνει» το μέλλον
 

Η ανάγκη για ασφαλή και ευφυή συνδεσιμότητα, η εισαγωγή του cloud στην καθημερινότητα που θα συμβάλει στην μεγαλύτερη αξιοποίηση και εκμετάλλευση των δεδομένων, η απόλυτη προτεραιοποίηση στα data με την ανάπτυξη λύσεων, προϊόντων και υπηρεσιών που θα κινούνται από αυτά, καθώς επίσης και η λογική της παροχής υπηρεσιών as a Service, αποτελούν τις κύριες τάσεις οι οποίες θα μορφοποιήσουν έτι περαιτέρω την καθημερινή πρακτική και λειτουργία προσώπων, επιχειρήσεων και κρατών κατά το εγγύς μέλλον, όπως διαβλέπει ο κ. Μιχάλης Κασιμιώτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Hewlett Packard Enterprise για την γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας και της  Κύπρου.

 
Παράλληλα, ο ίδιος θεωρεί πως η τεχνολογία δύναται να ενισχύσει τομείς με ξεχωριστή αξία για την χώρα μας, όπως λ.χ. ο Πολιτισμός και ο Τουρισμός, αναπτύσσοντας εφαρμογές που επαυξάνουν και ενισχύουν την εμπειρία του χρήστη-επισκέπτη, ενώ ο κ. Κασιμιώτης έδωσε και ένα ενδιαφέρον twist σε σχέση με τα δεδομένα, τα οποία κατά τα προσεχή χρόνια μπορεί και να προσμετρώνται ως μέρος και αξία στον ισολογισμό των επιχειρήσεων.

 
H ανάδυση του digital integration
 

Από την πλευρά του, ο Δρ. Ιωάννης Μερτζάνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Space Hellas, θεωρεί πως η ασφάλεια τόσο των δεδομένων, όσο και της επικοινωνίας μεταξύ συσκευών για την ανταλλαγή τους, αναδεικνύεται σε πρώτιστη προτεραιότητα για την επόμενη ημέρα από τεχνολογικής σκοπιάς. Ο ίδιος ανέπτυξε την διαφορετική προσέγγιση της Space Hellas στην εγχώρια επιχειρηματική αγορά, που μεταφέρει την εστίαση από το system στο digital -πλέον- integration, αξιοποιώντας τις υφιστάμενες τεχνολογίες, επιτρέποντάς τους να συνεργάζονται και με «έξυπνο» τρόπο να προσφέρουν αυτοματοποίηση δεδομένων και τεχνολογιών. «Ως όμιλος Space Hellas ενσωματώνουμε μια πολυεπίπεδη δραστηριοποίηση, εμπειρία και εξειδίκευση, που κάνει address σε ένα ευρύ πλέγμα σε σχέση με την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων λογισμικού και υπηρεσιών κατά μήκος κάθε επιχείρησης-πελάτη».

 
Τάξη στην… αταξία, μέσω της Data fabric στρατηγικής προσέγγισης
 

Στην «εκρηκτική» διάσταση που συγκεντρώνουν τα δεδομένα στο σύγχρονο επιχειρηματικό και κοινωνικό περιβάλλον σήμερα, σε συνάρτηση με την αδυναμία αποτελεσματικής επεξεργασίας και χρήσης τους, αναφέρθηκε ο κ. Σπύρος Πουλίδας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της IBM Ελλάδας & Κύπρου. Ο ίδιος τόνισε πως σε καθημερινή βάση παράγονται δυόμιση πεντάκις εκατομμύρια bytes δεδομένων, εκ των οποίων το 65-70% παραμένουν αναξιοποίητα, καθώς βρίσκονται αποθηκευμένα σε πεπερασμένης λογικής silo. Πολλές φορές διάσπαρτα σε μια επιχείρηση, δίχως να υφίσταται καν η επίγνωση της ύπαρξής τους και κατ’ επέκταση η πιθανότητα να αναλυθούν.

 
Σε ό,τι αφορά το cloud, μπορεί να αποτελεί έναν πυλώνα μετασχηματισμού, ωστόσο παραμένει δέσμιο των δεδομένων, καθώς αυτά μπορεί να βρίσκονται διάσπαρτα σε ποικίλες cloud εκφάνσεις. «Η απάντηση στο συγκεκριμένο πρόβλημα είναι η αποτελεσματική χρήση της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης, μέσω της οποίας θα δοθεί η δυνατότητα λήψης αποτελεσματικών effective business αποφάσεων. Στην ΙΒΜ έχουμε κατασταλάξει πως η data fabric στρατηγική προσέγγιση της αρχιτεκτονικής των δεδομένων, δύναται να επιλύσει το ζήτημα της πολυπλοκότητάς τους, θέτοντας τάξη στην επικρατούσα αναρχία, με χαμηλό κόστος, ασφάλεια και δυνατότητα διακυβέρνησης».

 
Ο κ. Πουλίδας τόνισε πως η τεχνητή νοημοσύνη θα παίξει σημαίνοντα ρόλο στην κυβερνοασφάλεια, ενώ η αίσθηση που υπήρχε μέχρι σήμερα πως η τελευταία αποτελεί ζήτημα ανθρώπινης απόκρισης, πλέον έχει πάψει να ισχύει. Κάτι, που θεμελιώνεται και από την έλλειψη εκατοντάδων χιλιάδων εξειδικευμένων στελεχών στο αντικείμενο σε διεθνές επίπεδο. Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα, θα μειώσει τον χρόνο απόκρισης και θα αυξήσει το βαθμό ευφυΐας στην διαχείριση περιστατικών κυβερνοεπιθέσεων».

 
200 εκατομμύρια έγγραφα έχουν εκδοθεί μέσω του Gov.gr
 

Στην ιδιαίτερη σημασία που παίζει το «Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας» Α.Ε. στην απτή υλοποίηση της ψηφιακής στρατηγικής της χώρας μας, αναφέρθηκε ο κ. Αριστείδης Σωτηρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΔΥΤΕ Α.Ε. «Ουσιαστικά αποτελούμε τους μηχανικούς πληροφορικής που αναπτύσσουν μια πανσπερμία από υπηρεσίες του Gov.gr, όπως λ.χ. την υπεύθυνη δήλωση και την εξουσιοδότηση, το γνήσιο της υπογραφής, την αξιοποίηση διαλειτουργικοτήτων για την έκδοση πιστοποιητικών Covid-19 κ.ο.κ. Παράλληλα, η ανάπτυξη των υπηρεσιών της αστυνομικής ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης σε ψηφιακό wallet στα smartphones των πολιτών, με έναρξη λειτουργίας από τα τέλη Ιουλίου, αποτελεί δικό μας έργο. Μέχρι σήμερα, μέσω του Gov.gr έχουμε εκδώσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια έγγραφα, ενώ στα συστήματά μας εισέρχονται 8 εκατομμύρια ‘πελάτες’-ΑΦΜ, ενώ σε μηνιαία βάση στέλνουμε 1 εκατομμύριο SMS για την έκδοση και παροχή one time password (OTP) προς τους πολίτες», τόνισε ο κ. Σωτηρόπουλος.

 
Cloud, mobile και data analytics αποτελούν τους τομείς άμεσου ενδιαφέροντος του ΕΔΥΤΕ Α.Ε. και προς αυτή την κατεύθυνση θα αξιοποιήσει πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για την υλοποίηση και διάθεσή τους στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, υπηρετώντας πάντοτε τη στρατηγική των «ανοικτών» δεδομένων που έχει προκρίνει η ελληνική κυβέρνηση.