Οι πράκτορες της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) που βρίσκονται στο εξωτερικό θεωρούσαν αναμενόμενη την παρακολούθηση τους από ξένους πράκτορες που προσπαθούσαν να εντοπίσουν τις πηγές των πληροφοριών τους. Ωστόσο, σήμερα η παρακολούθηση αυτή μπορεί να γίνει με τις λύσεις που προσφέρει η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο τη Νταν Μέγιερικς, αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεύθυνσης Επιστήμης και Τεχνολογίας της CIA.

Η ψηφιακή παρακολούθηση μέσω τηλεοράσεων κλειστού κυκλώματος, αλλά και ψηφιακών μη καλωδιακών υποδομών, είναι σε εξαιρετικά καλό επίπεδο σε περίπου 30 χώρες, ώστε να μην απαιτείται πλέον η φυσική παρακολούθηση, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε στο ακροατήριο μιας διάσκεψης για θέματα ασφάλειας (2018 GEOINT Symposium) που πραγματοποιήθηκε χθες στην Τάμπα της Φλόριντα.“Η Σιγκαπούρη το κάνει αυτό επί χρόνια”, δήλωσε η ίδια στο CNN έπειτα από μια σημαντική ομιλία που έκανε στο συμπόσιο που φιλοξένησε το United States Geospatial Intelligence Foundation. Ωστόσο, η Μέγιερικς δεν αποκάλυψε περισσότερα στοιχεία και παραδείγματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά της, η CIA δεν παρακολουθεί άπραγη τις εξελίξεις, καθώς εδώ και έξι μήνες η υπηρεσία έχει ενεργοποιήσει 140 προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης για τη συλλογή πληροφοριών. Σε μία περίπτωση, μία ομάδα πήρε μη απόρρητα πλάνα από έναν δρόμο και τα συνέκρινε με ψηφιακά πλάνα κι αλγόριθμους προκειμένου να δημιουργήσει “έναν χάρτη από ηλεκτρονικές κάμερες σε μία μεγάλη πρωτεύουσα που δεν είχαμε εύκολη πρόσβαση”, δήλωσε η Μέγιερικς.

Με τον τρόπο αυτό, οι πράκτορες μπορούν να καταλάβουν ότι παρακολουθούνται και μπορούν ν’ αποφασίσουν με πιο τρόπο μπορούν να διαφύγουν, αποφεύγοντας ταυτόχρονα την ηλεκτρονική παρακολούθηση από τις κάμερες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ρωσία προχωρεί σε απελάσεις Αμερικανών διπλωματών σε αντίποινα για παρόμοιες κινήσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ κατά της Μόσχας, ενώ αμερικανικές πηγές και κατάσκοποι στην Κίνα καταλήγουν να δολοφονούνται ή ν’ αγνοείται η τύχη τους. Έτσι, έγινε αναγκαίο να ξεφύγουμε από την ηλεκτρονική παρακολούθηση που είναι ουσιαστικά διαπεραστική, είπε η ίδια.

Οι ψηφιακές κάμερες δεν αποτελούν τη μόνη πρόκληση, συνέχισε η Μέγιερικς, καθώς υπάρχει πρόβλημα με την παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, την ψηφιακή ιχνηλάτηση κινητών τηλεφώνων κι άλλων ηλεκτρονικών συσκευών.

Όταν η εταιρία προαγωγής της φυσικής κατάστασης Strava παρουσίασε στοιχεία χρηστών που χρησιμοποιούσαν συσκευές ηλεκτρονικού εντοπισμού, οι υπηρεσίες πληροφοριών εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα ψηφιακά αποτυπώματα που άφηναν οι συσκευές αυτές, γνωστοποιώντας τη θέση όσων τις χρησιμοποιούσαν. “Ακόμη κι αν κλείσεις το κινητό σου 10 λεπτά πριν φτάσεις στο χώρο της εργασίας σου, νομίζεις ότι με αυτό που έκανες τους έχεις ξεγελάσεις όλους;” ρώτησε με ρητορικό τόνο η Μέγιερικς χωρίς ν’ αναφερθεί ειδικά στην υπόθεση της Strava.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν την CIA στη λήψη μέτρων προκειμένου να παραπλανήσει όσους επιχειρούν παρακολουθήσεις με ψηφιακά μέσα. Η Μέγιερικς δεν δημοσιοποίησε περισσότερες λεπτομέρειες. Οι Αμερικανοί πράκτορες μπορούν να προχωρούν σε ψηφιακή παραπλάνηση του γεωγραφικού ίχνους της θέσης τους, ενώ η χρήση παρόμοιων τεχνολογικών δυνατοτήτων βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλης έρευνας που πραγματοποιεί η υπηρεσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης