Τη δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής σχεδιάζει η κυβέρνηση. Αυτό έγινε γνωστό από τη διαρροή του περιεχομένου δύο Προεδρικών Διαταγμάτων που κατέθεσε προς έλεγχο στο Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, χωρίς ωστόσο αυτά να φέρουν την υπογραφή του προέδρου της Δημοκρατίας.

Το νέο υπουργείο, εφόσον η σύστασή του εν τέλει προχωρήσει, θα καταργεί τη γενική γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής και θα επανδρωθεί από το μεταφερόμενο προσωπικό της. Σημειώνεται ότι μέχρι τουλάχιστον το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας η διαδικασία στελέχωσης της γενικής γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής δεν είχε ολοκληρωθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα επίσης με τα δύο σχετικά Προεδρικά Διατάγματα που εκτιμάται ότι αποτελούν προπομπό του
επικείμενου ανασχηματισμού συστήνεται επίσης, υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ενέργειας και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ανασυστήνεται το υπουργείο Τουρισμού, ενώ μετονομάζονται έξι υπουργεία μεταξύ αυτών και το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, από το οποίο αφαιρείται το αντικείμενο των Μεταφορών που μεταφέρεται στο υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής (το παλιό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής) και θα μετονομαστεί σε υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.

Στο πλαίσιο αυτό με ενδιαφέρον αναμένεται αν η αναβάθμιση της γενικής γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής θα σημαίνει και αναβάθμιση του σημερινού γενικού γραμματέα Γιάννη Ταφύλλη (με θητεία ελάχιστων μηνών) σε υπουργό. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Ταφύλλης είπε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα υποβληθεί στην ΕΕ για έγκριση η νέα αναθεωρημένη εθνική ψηφιακή στρατηγική της χώρας και παράλληλα παρέθεσε τους 7 τομείς παρέμβασης της γ.γ. Ψηφιακής Πολιτικής, που είναι: Αναβάθμιση ψηφιακών υποδομών και συνδεσιμότητας, επιτάχυνση της ψηφιοποίησης της οικονομίας, ανάπτυξη του κλάδου των ΤΠΕ (Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών), ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, βελτίωση των ψηφιακών υπηρεσιών του Δημοσίου, διάχυση των ΤΠΕ στο κοινωνικό σύνολο και κατάργηση των αποκλεισμών και ενίσχυση της ψηφιακής ασφάλειας και της εμπιστοσύνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι προαναφερόμενοι τομείς παρέμβασης, ειδικά αν η γ.γ. γίνει υπουργείο, καλύπτουν ουσιαστικά όλο το φάσμα της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Ως εκ τούτου γεννάται το ερώτημα ποιος θα είναι ο ρόλος που απομένει στη γενική γραμματεία Τηλεπικοινωνιών, τουλάχιστον ως προς τη χάραξη στρατηγικής, σε μια στιγμή που έχει ανακοινώσει νέα μελέτη για τη δημιουργία δικτύου οπτικών ινών σε όλη τη χώρα.

Πηγή: infocom.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης