Αυθόρμητες αγορές online; Αφιερώστε λίγο χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι είναι και ασφαλείς!

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει φέρει πολλές αλλαγές στη ζωή μας το τελευταίο διάστημα, μία από τις οποίες αφορά τη σύσφιξη των σχέσεών μας με την τεχνολογία και το Διαδίκτυο. Ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας έχει πλέον μεταφερθεί online, περιλαμβάνοντας την εργασία, την επικοινωνία με συνεργάτες, οικογένεια και φίλους, την ψυχαγωγία, ακόμη και ένα σημαντικό κομμάτι των αγορών μας. Οι καταναλωτικές δαπάνες σε ηλεκτρονικά καταστήματα σημείωσαν σημαντική αύξηση την περίοδο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, με τις τάσεις να θέλουν τον κόσμο να συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς τις online αγορές, ακόμη και μετά το lockdown.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδεικτικά, τον Απρίλιο που μας πέρασε παρουσιάστηκε αύξηση έως και 171% εβδομαδιαίως, σε σχέση με την ίδια εβδομάδα του 2019, στην καταναλωτική δαπάνη προϊόντων σε ηλεκτρονικά καταστήματα από Έλληνες, ενώ και τον Μάιο, αμέσως μετά τη λήξη της καραντίνας, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 107% πιο πάνω σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, και παραπάνω από τετραπλάσιος από την αρχή του 2020 (σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Σύνδεσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου).

Είναι ασφαλείς οι online αγορές;

Πόσο ασφαλείς είναι οι αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα και πόσο εύκολο είναι να βρεθείτε αντιμέτωποι με απάτες και επιχειρήσεις που εμπορεύονται μη αυθεντικά προϊόντα ή δεν είναι αξιόπιστες; Αν και οι ηλεκτρονικές αγορές σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποθαρρύνονται, το Διαδίκτυο σίγουρα κρύβει πολλές παγίδες και είναι πιθανό, κατά τις online περιηγήσεις σας, να πέσετε πάνω σε διαφημίσεις με ελκυστικά προϊόντα, που, μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι σχετικά με ενδιαφέροντα και προτιμήσεις σας. Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει και στον εκτός του Internet κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπαίνοντας σε κάποια ιστοσελίδα και, πριν καταχωρίσετε τα στοιχεία πληρωμής για να αποκτήσετε το προϊόν που σας κέρδισε, πρέπει να είστε, ωστόσο, ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ας δούμε ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις, κατά την επίσκεψη σας σε κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα.

Πώς θα αποφύγετε τις κακοτοπιές

Κάτι που έχετε διαβάσει πολλές φορές – και σίγουρα ισχύει και στην περίπτωση των ηλεκτρονικών αγορών – είναι πως πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στο πού κάνετε κλικ στο Διαδίκτυο, ακόμη κι αν πρόκειται για μία καλοφτιαγμένη διαφήμιση, η οποία, αρχικά, σας φαίνεται ακίνδυνη. Μπαίνοντας σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που εμπορεύεται το προϊόν που σας ενδιαφέρει, πρέπει να μελετάτε με προσοχή το περιβάλλον της ιστοσελίδας του και να δίνετε σημασία ακόμη και σε μικρές λεπτομέρειες που μπορεί να είναι ύποπτες. Μήπως ο λογότυπος ή το domain name παραπέμπουν σε αντιγραφή κάποιου επώνυμου εμπορικού σήματος; Μήπως στη σελίδα υπάρχουν πολλά ορθογραφικά λάθη ή κακές μεταφράσεις που μπορεί να αποτελούν ενδείξεις μίας απάτης; Μία υπερβολικά χαμηλή τιμή, που αποκλίνει σημαντικά από τις τιμές άλλων ηλεκτρονικών καταστημάτων για το ίδιο προϊόν, είναι επίσης κάτι που χτυπάει “καμπανάκι” και πρέπει να σας κάνει να είστε πιο προσεκτικοί στο ενδεχόμενο αγοράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι καλό να διαβάζετε αναλυτικά τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες για κάθε προϊόν, όπως επίσης και τις πολιτικές παραδόσεων και επιστροφών ενός ηλεκτρονικού καταστήματος (ώστε να μη βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων), αλλά και να ελέγχετε κάθε φορά ότι το e-shop διαθέτει έγκυρα στοιχεία επικοινωνίας, όπως επωνυμία και φυσική διεύθυνση. Αν έχετε αμφιβολία για την αξιοπιστία μίας επιχείρησης, μπορείτε να στείλετε κάποιο μήνυμα ή να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά (αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα) με τους υπευθύνους της για διευκρινίσεις, πριν προχωρήσετε σε αγορά, ελαχιστοποιώντας με αυτό τον τρόπο τον κίνδυνο να έχετε επισκεφθεί ένα scam e-shop.

Προτιμήστε κάποιο κατάστημα που γνωρίζετε και έχει πολυετή παρουσία, ώστε να αποφύγετε περιπτώσεις sites “πυροτεχνημάτων” που μπορεί να βρίσκονται για λίγο καιρό στο Διαδίκτυο, συνιστώντας απάτη. Σε σελίδες όπως το Scamadviser μπορείτε, σε κάποιες περιπτώσεις, να εξακριβώσετε αν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, που σας φαίνεται υπερβολικά οικονομικό ή ύποπτο, είναι επικίνδυνο. Διαβάστε ακόμη κριτικές άλλων πελατών και αναζητήστε αξιολογήσεις από επώνυμους φορείς, ώστε να ελαχιστοποιήσετε την περίπτωση κάποιος να σας εξαπατήσει. Μια αναζήτηση σε μηχανή αναζήτησης συνήθως είναι αρκετή για να αποκτήσετε μια ιδέα περί τίνος πρόκειται, αφού σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι υποψήφιοι αγοραστές που έχουν αναρωτηθεί.

Δώστε προσοχή πάντα και στους τρόπους πληρωμής που σας επιτρέπει κάθε ηλεκτρονικό κατάστημα. Αν απουσιάζει η δυνατότητα χρήσης ασφαλούς υπηρεσίας συναλλαγών (το εικονίδιο με το λουκέτο στη γραμμή διευθύνσεων του browser ή το https στην αρχή της διεύθυνσης του site), θα πρέπει να προβληματιστείτε και να μην προχωρήσετε σε συμπλήρωση προσωπικών στοιχείων.

Προστατευτείτε με χρήση μίας προπληρωμένης κάρτας

Πραγματοποιώντας τις ηλεκτρονικές σας αγορές μέσω μίας prepaid κάρτας, μπορείτε να είστε ήσυχοι ότι ακόμη και σε περίπτωση απάτης, θα είναι προστατευμένος ο τραπεζικός λογαριασμός σας. Με μία προπληρωμένη κάρτα, όπως μια e-prepaid Visa, έχετε τον έλεγχο των εξόδων σας, καθώς η κάρτα χρεώνεται μόνο εφόσον επαρκεί το υπόλοιπό της, ενώ, ακόμη κι αν χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία της χωρίς την έγκρισή σας, η χρέωση δεν ξεπερνά το υπόλοιπο που είναι διαθέσιμο εκείνη τη στιγμή.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την e-prepaid Visa για να πραγματοποιήσετε αγορές και πληρωμές online ή τηλεφωνικά, ενώ δεν συνδέεται με κάποιο λογαριασμό σας. Τη φορτίζετε κάθε φορά μόνο με τα χρήματα που έχετε προϋπολογίσει για τις δαπάνες σας και έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, ακόμη και σε περίπτωση υποκλοπών ή απάτης.

Η e-prepaid Visa είναι μία άυλη προπληρωμένη κάρτα που δε συνοδεύεται από την έκδοση πλαστικού και δεν έχει PIN, συνεπώς δεν μπορεί να χαθεί ή να κλαπεί. Μπορείτε να την αποκτήσετε online, χωρίς επίσκεψη σε κάποιο κατάστημα και χωρίς δικαιολογητικά, αποκλειστικά μέσω e-Banking, ενώ γίνεται δεκτή σε όλα τα ηλεκτρονικά καταστήματα με το σήμα Visa σε Ελλάδα και εξωτερικό.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης