Ένα πανεπιστήμιο στην Κίνα φαίνεται να βρήκε τη λύση για όλους αυτούς τους καθηγητές και πανεπιστημιακούς που προσπαθούν να σημειώνουν τις παρουσίες των φοιτητών τους.
Το κινεζικό πανεπιστήμιο στη Hangzhou της Κίνας δημιούργησε ένα σύστημα που επιτρέπει στους σπουδαστές να δηλώσουν την παρουσία τους μέσω κωδικών που τους έρχονται στα κινητά τους τηλέφωνα και παράλληλα δέχονται αυτόματες ενημερώσεις που τους υπενθυμίζουν τόσο τις ώρες των μαθημάτων τους, όσο και τις συνέπειες σε περίπτωση που αποφασίσουν να μην εμφανιστούν.
Όσοι… κάνουν “κοπάνα”, λαμβάνουν ένα μήνυμα που λέει τα εξής: “Γεια, είμαι μια μικρή τεχνητή νοημοσύνη, μια έξυπνη φωνητική ψηφιακή βοηθός των συμβούλων του Πανεπιστημίου Hangzhou Dianzi. Παρατήρησα ότι ήσουν απών από το μάθημα σήμερα.”
Οποιαδήποτε απάντηση του μαθητή, θα καταγράφεται και θα χρησιμοποιείται από το προσωπικό του πανεπιστημίου σε επικείμενη συνάντηση με τον φοιτητή.
Πάνω από τα μισά από τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο Hangzhou Dianzi υιοθέτησαν το έξυπνο σύστημα παρακολούθησης, δήλωσε ο Hu Haibin, αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου των φοιτητών των πανεπιστημίων, στο περιοδικό Daily Youth του Πεκίνου. “Πριν το νέο σύστημα, ένας καθηγητής ήθελε περίπου 7-8 λεπτά για να κάνει μια κλήση, τώρα παίρνει μόλις 15 δευτερόλεπτα”, είπε.
Τα πρώτα αποτελέσματα ήταν θετικά και τα ποσοστά συμμετοχής αυξήθηκαν κατά 7% τις πρώτες δύο εβδομάδες.
Ο Hu είπε ότι η παρακολούθηση των απόντων φοιτητών ήταν μόνο ένα μέρος του στόχου – ο κύριος στόχος είναι να βρεθούν οι βαθύτεροι λόγοι για τους οποίους οι μαθητές χάνουν τα μαθήματα και να κατηγοριοποιήσουν τις περιπτώσεις σε μια βάση δεδομένων. Το προσωπικό του πανεπιστημίου θα είναι επίσης σε ετοιμότητα για να παρακολουθήσει από κοντά αυτές τις περιπτώσεις.
Η εκπαιδευτική αυτή καινοτομία αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης προσπάθειας της Κίνας, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης σε όλες τις κοινωνικές δομές. Η χώρα στοχεύει στη δημιουργία μιας εγχώριας βιομηχανίας τεχνητής νοημοσύνης αξίας 1 τρισεκατομμυρίου γιουάν (147 δισεκατομμύρια δολάρια) που σκοπό έχει να πάρει ηγετική θέση μέχρι το 2030.
Η Κίνα ηγείται στον αριθμό των αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας πάνω στην ΑΙ από το 2014, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Οι δύο χώρες φιλοξενούν την πλειοψηφία των μεγαλύτερων εταιρειών AI, αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ή και άνω, σύμφωνα με ξεχωριστή έκθεση της CB Insights.
Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης