Πέρσι, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η Google εγκαινίασε το Open Heritage στο Google Arts & Culture, προκειμένου να δείξει την τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς σε όλο τον κόσμο. Φέτος, η Google επεκτείνει περαιτέρω το πρόγραμμα αυτό με στόχο, όχι μόνο να διατηρεί ψηφιακά, μνημεία που απειλούνται, αλλά να καταστήσει την ιστορία τους και τα δεδομένα που έχει συλλέξει γι’ αυτά, διαθέσιμα στις μελλοντικές γενιές ερευνητών, εκπαιδευτικών και σπουδαστών.
Ανάμεσα στα νέα ψηφιακά έργα που προστίθενται σήμερα στην πλατφόρμα Google Arts & Culture βρίσκεται και ο Ναός του Απόλλωνα στην Ελλάδα.
Γράφει ο John Ristevski, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της CyArk:
“Πέρσι, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, εγκαινιάσαμε το Open Heritage στο Google Arts & Culture, προκειμένου να δείξουμε την τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς σε όλο τον κόσμο. Φέτος, επεκτείνουμε περαιτέρω το πρόγραμμα αυτό με στόχο, όχι μόνο να διατηρούμε ψηφιακά, μνημεία που απειλούνται, αλλά να καταστήσουμε την ιστορία τους και τα δεδομένα που έχουμε συλλέξει γι’ αυτά, διαθέσιμα στις μελλοντικές γενιές ερευνητών, εκπαιδευτικών και σπουδαστών.
Στην CyArk πραγματοποιούμε αυτό το έργο μέσω 3D αποτύπωσης. Το 2018 ταξιδέψαμε στην Πόλη του Μεξικού για να υποστηρίξουμε τις τοπικές προσπάθειες αποκατάστασης, μετά τον καταστροφικό σεισμό που είχε πλήξει την περιοχή, το 2017. Οι δράσεις μας, περιλάμβαναν την 3D αποτύπωση του τεράστιου καθεδρικού ναού της πόλης. Ο ναός αποτελεί ένα από τα πολλά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς ανά τον κόσμο που αντιμετωπίζουν πρωτοφανή προβλήματα, εξαιτίας φυσικών καταστροφών, κλιματικής αλλαγής, ανθρώπινων συγκρούσεων και αστικών καταπατήσεων. Σήμερα, προσθέτουμε στην πλατφόρμα Google Arts & Culture τα δεδομένα που συλλέξαμε κατά τη διάρκεια των έργων στην Πόλη του Μεξικού, μαζί με τα δεδομένα 29 ακόμη απειλούμενων μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς, όπως ο Ναός του Απόλλωνα στην Ελλάδα, το Thomas Jefferson Memorial στις ΗΠΑ και ο Τάφος του Tu Duc στο Βιετνάμ.
Από πέρσι που ξεκινήσαμε το συγκεκριμένο έργο, τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιήθηκαν χιλιάδες φορές για την τρισδιάστατη εκτύπωση ναών από την Ταϊλάνδη και ενσωματώθηκαν σε εντυπωσιακές εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας (VR)που επιτρέπουν τη «ζωντανή» εξερεύνηση μιας αρχαίας πόλης. Πέντε από τα νέα μνημεία που είναι διαθέσιμα σήμερα, βρίσκονται στη Δαμασκό της Συρίας – μια πόλη που επλήγη από εμφύλιο πόλεμο. Μεταξύ 2016 και 2017, καταρτίσαμε ένα εκτεταμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νέους επαγγελματίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Μουσείων του Λιβάνου, παρέχοντάς τους εργαλεία και δεξιότητες προκειμένου να αποτυπώσουν και να τεκμηριώσουν την κληρονομιά τους. Η διδασκαλία της μεθοδολογίας μας για 3D αποτύπωσης, αποτελεί κεντρικό πυρήνα της αποστολής μας και γίνεται όλο και πιο σημαντική, καθώς οργανισμοί σε όλο τον κόσμο υιοθετούν τη χρήση τρισδιάστατων τεχνολογιών αποτύπωσης.
Παράλληλα με την ανάρτηση νέων μνημείων κληρονομιάς και των ιστοριών τους στο Google Arts & Culture, φέτος, το Historic Environment Scotland (Ιστορικό Περιβάλλον Σκωτίας)και το Πανεπιστήμιο της Ν. Φλόριντας -οργανισμοί που μοιράζονται τη δέσμευση να ανοίξουν τα τρισδιάστατα σύνολα δεδομένων τους στον κόσμο- ένωσαν τις δυνάμεις τους με το πρόγραμμα Open Heritage. Μαζί, εγκαινιάζουμε το Open Heritage 3D, μια διαδικτυακή πύλη που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για να μοιράζεται με όλο τον κόσμο, τρισδιάστατα δεδομένα πολιτιστικής κληρονομιάς και τα αποτελέσματά τους.”
Μπορείτε να δείτε περισσότερες ιστορίες στο g.co/openheritage, να κατεβάσετε την εφαρμογή σε Android ή iOSή να επισκεφτείτε το Google Arts & Culture.