Επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής της Ιαπωνίας (NCIT) κατάφεραν να σπάσουν όλα τα ρεκόρ στις ταχύτητες μεταφορές μέσω ίντερνετ, φτάνοντας στα 319 Tbps. Πρόκειται για σημαντικά μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με τα 179 Tbps που επιτεύχθηκαν τον Αύγουστο του 2020 από Βρετανούς και Ιάπωνες ερευνητές.
Οι ερευνητές του NCIT σημείωσαν την παραπάνω επιτυχία βελτιώνοντας σχεδόν κάθε στάδιο της ήδη υπάρχουσας μεθόδου. Η γραμμή οπτικής ίνας είχε 4 πυρήνες αντί για 1 και πρόβαλαν λέιζερ των 552 καναλιών με πολλαπλά μήκη κύματος σε συνδυασμό με σπάνιους ενισχυτές. Κατάφεραν να μεταφέρουν δεδομένα σε απόσταση 1.864 μιλίων (πάντα εντός εργαστηρίων) χωρίς να χαθεί ποιότητα ή ταχύτητα.
Φυσικά, απέχουν πολύ τα συγκεκριμένα πειράματα από οποιαδήποτε πρακτική εφαρμογή, όμως ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον χρησιμοποιηθούν οι οπτικές ίνες με τους 4 πυρήνες σε κάποια κομβικά σημεία του δικτύου.
Ακόμα και με τέτοιες αλλαγές, θα μπορούσε να υπάρχει βελτίωση για την εμπειρία των τελικών χρηστών, αφού δεν θα υπάρχει πλέον “μποτιλιάρισμα” στους μεγάλους κόμβους σε περιπτώσεις μεγάλης κίνησης.
Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης