Λευτέρης Ξυκομηνός
Εχτές, 27 Οκτωβρίου, η Apple πραγματοποίησε μια ειδική παρουσίαση στην οποία αποκάλυψε τα νέα μοντέλα «MacBook Pro», τις ναυαρχίδες δηλαδή της οικογένειας φορητών υπολογιστών της, που φημίζονται για το καλαίσθητο design, το χαμηλό βάρος και τις εξελιγμένες δυνατότητές τους. Η αλήθεια βέβαια είναι, ότι τα τελευταία χρόνια η εταιρεία δεν είχε προβεί σε ριζικές, καινοτομικές βελτιώσεις στην σειρά των MacBook Pro, πέραν μερικών αναβαθμίσεων όσο αφορά το εσωτερικό τεχνολογικό μέρος, όπως κεντρικός επεξεργαστής / κύκλωμα και αποθηκευτικός χώρος. Η τελευταία εμφανής αλλαγή, προς το καλύτερο πάντα, ήταν η εκπληκτικά ευκρινής οθόνη «Retina» των 2880×1800 γραμμών ανάλυσης ή αλλιώς 5.184.000 Pixels (μοντέλο 15 ιντσών) και η ενσωμάτωση flash storage ως το εσωτερικό αποθηκευτικό μέσο, που επιτυγχάνει ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς μετάδοσης (εγγραφή/ανάγνωση) δεδομένων.
Αυτή την εβδομάδα η Apple έχει μια επέτειο. Την επέτειο του πρώτου φορητού υπολογιστή της που είδε το φως της δημοσιότητας. Αρκετά πίσω στο χρόνο, και πιο συγκεκριμένα στις 25 Οκτωβρίου 1991, το Apple PowerBook ήταν ο πρώτος υπολογιστής που έσπασε τα δεσμά της επιτραπέζιας χρήσης. Από τότε πέρασαν δυόμιση δεκαετίες τεχνολογικής εξέλιξης, με τους φορητούς υπολογιστές της Apple να εξελίσσονται, να αλλάζουν όνομα, να καινοτομούν, να αποτολμούν την αφομοίωση νέων τεχνολογιών, και κυρίως, να διατηρούν αυτήν την ξεχωριστή διεπαφή με τον χρήστη, τη μοναδική «αίσθηση επικοινωνίας» που προσφέρει ο περίφημος συνδυασμός του hardware και software της Apple. Δεν είναι διόλου τυχαίο, ότι η επέτειος συμπίπτει με την παρουσίαση των νέων μοντέλων MacBook Pro, καθώς η αλλαγή είναι ραγδαία στον τρόπο που ο χρήστης «επικοινωνεί» και χειρίζεται τον υπολογιστή και τα προγράμματα/εφαρμογές.
Τα δύο νέα μοντέλα MacBook Pro 13,3 και 15,4 ιντσών είναι ακόμα πιο λεπτά και ελαφριά από τα προηγούμενα μοντέλα, τα οποία ήδη είναι δημοφιλή για την λεπτή, χαμηλού βάρους κατασκευή τους. Το νέο μοντέλο 13,3 ιντσών έχει πάχος μόλις 1,49 εκατοστών και ζυγίζει 1,37 κιλά, ενώ το μοντέλο των 15,4 ιντσών έχει πάχος 1,55 εκατοστά και το βάρος του είναι 1,83 κιλά. Όπως καταλαβαίνουμε, η κατασκευή έχει φτάσει σε εξαιρετικά λεπτά επίπεδα, έχοντας πλέον στα χέρια μας έναν υπολογιστή 15,4 ιντσών με πάχος ενάμιση εκατοστού!
Η οθόνη, καθώς αυτό είναι το πρώτο στοιχείο που αντικρίζουν τα μάτια του χρήστη και πιο πολύ μάλιστα του υποψήφιου αγοραστή, παραμένει η γνωστή Retina υψηλών προδιαγραφών, με ανάλυση 2880×1800 στις 15,4 ίντσες και αντίστοιχα, 2560×1600 στις 13,3 ίντσες. Το χρωματικό της εύρος όμως αναβαθμίστηκε στο πρότυπο P3 (Wide color gamut), απεικονίζοντας έτσι ακόμα μεγαλύτερο φάσμα χρωμάτων, πλούσιων και ζωντανών εικόνων, λεπτομέρειας και ευκρίνειας. Η ανανεωμένη Retina οθόνη αποδίδει 67% μεγαλύτερη φωτεινότητα, καλύτερο contrast επίσης κατά 67% και τέλος, 25% περισσότερες αποχρώσεις.
Αναφέραμε προηγουμένως ότι το πρώτο στοιχείο που αντικρίζουν τα μάτια του υποψήφιου χρήστη είναι η οθόνη. Λάθος, όσο αφορά τα νέα MacBook Pro! Αυτό που κατευθείαν παρατηρείται, είναι μια οθόνη-λωρίδα στο πάνω μέρος του πληκτρολογίου, με έγχρωμα και πανέμορφα εικονίδια που μαγνητίζει το βλέμμα. Το όνομα αυτής: «Touch Bar». Η Apple για άλλη μια φορά καινοτομεί, τολμά αυτό που ως τώρα κανείς δεν έχει αποτολμήσει, τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό: να αλλάξει το πληκτρολόγιο και ακολούθως τον τρόπο χειρισμού του υπολογιστή, αλλά και τον τρόπο που διεπαφής με τον χρήστη. Μια ειδική οθόνη αφής σε μορφή λωρίδας αντικαθιστά όλα τα πλήκτρα που βρίσκονταν εκεί, όπως το escape, το power, αυξομείωση έντασης ήχου και φωτεινότητας οθόνης, χειρισμός αναπαραγωγής μουσικής/βίντεο και όλα τα F Keys (Function). Άλλωστε, τα πλήκτρα F είναι μαζί μας εδώ και 45 χρόνια, από το 1971 που εμφανίστηκαν στο πληκτρολόγιο ενός τερματικού για IBM mainframe υπολογιστή.
Η Touch Bar ή αλλιώς Μπάρα Αφής, εισάγει τον χρήστη σε έναν νέο τρόπο διαχείρισης και επικοινωνίας μεταξύ χρήστη και MacBook Pro. Είναι μια κανονική οθόνη OLED με δυνατότητα αφής δέκα δακτύλων και παράλληλα διαθέτει την Touch ID τεχνολογία αναγνώρισης δακτυλικού αποτυπώματος που έχουν τα iPhone. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να περιγράψουμε τι είναι αυτή η Touch Bar και πως αλλάζει τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τα νέα MacBook Pro, με το επίσης νέο macOS Sierra Λειτουργικό Σύστημα.
Πράγματι, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να περιγραφεί το αμέτρητο πλήθος των δυνατοτήτων της Touch Bar, καθώς δεν είναι μια οθόνη που έχει προκαθορισμένες έγχρωμες ενδείξεις, όπως πχ. τα πλήκτρα που αντικαθιστά απλώς να είναι φωτεινά και με χρώματα. Όχι. Ευτυχώς όχι δηλαδή, γιατί η Apple πήγε πολλά βήματα μπροστά. Καταρχήν, μπορείτε να κάνετε αγορές στο Διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας το δακτυλικό σας αποτύπωμα. Όταν θα φτάσει η κατάλληλη στιγμή, θα δείτε μια ένδειξη στην δεξιά μεριά της Touch Bar που θα σας λέει να σύρετε το δάκτυλό σας επάνω της!
Πέραν όμως της εμφανούς αυτής δυνατότητας λόγω Touch ID τεχνολογίας, η Touch Bar είναι μια «ζωντανή» και συνεχώς μεταλλασσόμενη οθόνη. Ότι προβάλλει έχει άμεση σχέση με το τι κάνει ο χρήστης. Σερφάρει στο Διαδίκτυο; Η Touch Bar προβάλλει πανέμορφα εικονίδια για νέα καρτέλα, τις ιστοσελίδες που έχουμε bookmark («αγαπημένα»). Είμαστε στο πρόγραμμα Mail; Τα εικονίδια αλλάζουν, προβάλλοντας καλαίσθητες ενδείξεις για νέο μήνυμα, απάντηση σε άλλο χρήστη, προώθηση μηνύματος κλπ. Μάλιστα, όποτε γράφουμε κάτι, όπως ένα e-mail ή ένα μήνυμα στην εφαρμογή Messages, εμφανίζονται εικονίδια σχετικά με σύνταξη κειμένου (copy/cut/paste κλπ). Επίσης, εμφανίζεται και predictive text, ο υπολογιστής δηλαδή μας προτείνει λέξεις που χρησιμοποιούμε πιο συχνά ή ολοκληρώνει την λέξη χωρίς να χρειαστεί να την πληκτρολογήσουμε ολόκληρη – απλώς «πατάμε» (ακουμπάμε, είναι το πιο σωστό) το αντίστοιχο φωτεινό εικονίδιο. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορούμε να εισάγουμε τα γνωστά emojis, που πλέον εμφανίζονται στην Touch Bar με πλούσια χρώματα.
Ακολούθως, όταν θέλουμε να δούμε ένα βίντεο, εμφανίζεται μια προεπισκόπηση του βίντεο – άμεσα προσβάσιμη με μια κίνησή μας – στην επιφάνεια αφής της Touch Bar. Επίσης, οι φωνητικές/βίντεο κλήσεις αλλάζουν. Φανταστείτε ότι κάνετε μια δουλειά στο Διαδίκτυο και εκείνη τη στιγμή λαμβάνετε μια κλήση: αντί να εμφανιστεί με ενοχλητικό-παρεμβατικό τρόπο το παράθυρο με τα εικονίδια «απάντησης – απόρριψης» στην οθόνη, εμφανίζονται αντίστοιχα εικονίδια στην Μπάρα Αφής. Και βέβαια, η χρήση γίνεται εντυπωσιακή όταν χρησιμοποιούμε το πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο Final Cut Pro, όπου κάθε λογής εργαλεία, προεπισκόπηση βίντεο κλπ εμφανίζονται στην Touch Bar, ενώ λεπτομερές κόψιμο/ράψιμο ροής ενός βίντεο μπορεί να γίνει και μέσω αφής!
Η Apple θέλοντας να μην περιορίσει την χρήση της Touch Bar μόνο στα δικά της προγράμματα ή στην χρήση του macOS, αφήνει ελεύθερη την εκμετάλλευση της Touch Bar στους προγραμματιστές. Έτσι, αρκετά δημοφιλή προγράμματα στην αρχή και όσο περνάει ο καιρός ολοένα και περισσότερα, κάνουν χρήση της Touch Bar.
Παρακολουθήσαμε στην παρουσίαση πόσο πολύ αλλάζει η εμπειρία χρήσης του Photoshop, με τα πολλαπλά και αμέτρητα μενού και υπο-μενού που το χαρακτηρίζουν ως δύσχρηστο να αποτελούν παρελθόν, καθώς η Μπάρα Αφής προβάλλει τα εργαλεία που χρειάζεται το μεγαλύτερο μέρος χρηστών, εύκολα και άμεσα προσβάσιμα. Απολαύσαμε τις ικανότητες του προγράμματος DJ Pro δια κυριολεκτικά χειρός του Καρίμ Μόρσυ, επαγγελματία DJ επί 12 χρόνια και CEO της εταιρείας Algoriddim – επέλεγε κομμάτια, ήχους, εφέ, όργανα, πραγματοποιούσε μίξεις και «σκρατς» και διάφορα άλλα, με τα δάχτυλά του στην Touch Bar. Ακόμα και η σύνταξη ενός κειμένου στο Microsoft Word, η χρήση του Outlook, η δημιουργία ενός φύλλου στο Excel ή μιας παρουσίασης στο Powerpoint, αποκτούν άλλον «αέρα», μια νέα διάσταση στον τρόπο χειρισμού.
Το σημαντικότερο απ’ όλα: ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει ποια εικονίδια και ενδείξεις θα προβάλλονται στην Touch Bar, αλλά και με ποια σειρά. Η «τακτοποίηση» της Touch Bar γίνεται με εκπληκτικό τρόπο: στην οθόνη εμφανίζονται τα διαθέσιμα εικονίδια/ενδείξεις και το μοναδικό που έχουμε να κάνουμε είναι να «σύρουμε» αυτό που θέλουμε στο κάτω μέρος της οθόνης όπου θα εξαφανιστεί και «μαγικά» θα εμφανιστεί στην Μπάρα Αφής!
Με πιο απλά λόγια, η Touch Bar αποτελεί ένα μεγάλο άλμα στην εξέλιξη του πληκτρολογίου, αναδιαμορφώνοντας την εμπειρία χρήσης.
Πριν περάσουμε στα τεχνικά χαρακτηριστικά, πρέπει να αναφέρουμε ότι τα φυσικά πλήκτρα χρησιμοποιούν τον μηχανισμό δεύτερης γενιάς «butterfly», που είχαμε δει για πρώτη φορά στο MacBook 12 ιντσών, προσφέροντας άμεση αίσθηση του «κλικ» στο πάτημά τους. Επιπλέον, η επιφάνεια αφής Force Touch Trackpad έχει διπλάσιο μέγεθος, διατηρώντας τις δυνατότητες αναγνώρισης πολλαπλών δακτύλων και επιπέδων άσκησης πίεσης (Force Touch) από το προηγούμενο μοντέλο.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά για το μοντέλο 15,4 ιντσών αποτελούνται από έναν κεντρικό επεξεργαστή Intel Core i7 6ης γενιάς, με τέσσερις πυρήνες και χρονισμό λειτουργίας στα 2.6 GHz με Turbo Boost στα 3.5 GHz και 6ΜΒ Level 3 Cache (επιλογή για 2.7 GHz και 2.9 GHz, με Turbo Boost 3.6 GHz, 3.8 GHz και 8ΜΒ Level 3 Cache αντίστοιχα). Η κεντρική μνήμη RAM είναι στα 16GB με χρονισμό 2133MHz και το ενσωματωμένο (στον κ. επεξεργαστή) κύκλωμα γραφικών είναι το Intel HD Graphics 530.
Το ξεχωριστό τσιπ γραφικών είναι το AMD Raden Pro 450 (Polaris) πλαισιωμένο από 2GB GDDR5 VRAM, ενώ υπάρχει η επιλογή για Radeon 455 / 2GB VRAM ή Radeon 460 / 4GB VRΑΜ. Ο αποθηκευτικός χώρος (PCI-e flash storage) είναι της τάξεων των 256GB/512GB/1TB/2TB με ταχύτητες που αγγίζουν τα 3.1 GB ανά δευτερόλεπτο. Σε πρακτική ερμηνεία, τα παραπάνω σημαίνουν πολύ πιο γρήγορη απόκριση του υπολογιστή, άμεση εκτέλεση / φόρτωμα των προγραμμάτων, δυνατότητα χρήσης πολλαπλών εφαρμογών και ανοιχτών παραθύρων/καρτελών στο πλοηγό Διαδικτύου, καθώς η αύξηση των 3D γραφικών είναι κατά 130% σε σχέση με το προηγούμενο MacBook Pro, περί το 60% στις gamin επιδόσεις και 57% στην επεξεργασία βίντεο, που θεωρείται από τις πλέον «βαριές» για έναν υπολογιστή.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά για το μοντέλο των 13,3 ιντσών είναι Intel Core i5 δύο πυρήνων, με χρονισμό στα 2.0 GHz, 4MB Level 3 Cache και Turbo Boost στα 3.1GHz. Οι επιλογές για την CPU επεκτείνονται σε Core i5 2.9GHz (TB 3.3GHz), Core i5 3.1GHz (TB 3.5GHz, Core i7 2.4GHz (TB 3.4GHz) και Core i7 3.3GHz (TB 3.6GHz). Το ενσωματωμένο κύκλωμα γραφικών, καθώς το 13άρι μοντέλο δεν διαθέτει ξεχωριστό-εξωτερικό τσιπ γραφικών όπως το 15άρι, είναι το Intel Iris 540 (ή 550) με 64ΜΒ embedded RAM, που έχει διπλάσια απόδοση σε σχέση με το Iris του προγενέστερου MacBook Pro 13,3 ιντσών. Η κεντρική μνήμη RAM είναι στα 8GB (χρονισμός 2133ΜHz), ενώ παρέχεται επιλογή για 16GB. Τέλος, ο αποθηκευτικός χώρος είναι ίδιας τεχνολογίας με αυτή του μοντέλου 15,4 ιντσών, ήτοι PCI-e flash storage, ξεκινώντας από τα 256GB, με επιλογή για 512GB ή 1TB.
Περνάμε στις θύρες. Όλες κι όλες τέσσερις – εντάξει, υπάρχει και μια υποδοχή για ακουστικά/μικρόφωνο 3.5 χιλιοστών. Τέσσερις θύρες λοιπόν, αλλά θύρες Thunderbolt 3 των 40Gbit/s, μέσω υποδοχής USB-C. Πρακτικά μιλάμε για πολυ-θύρες καθώς υποστηρίζουν πλήθος πρωτοκόλλων, προτύπων και καλωδίων (κατά περιπτώσεις χρειάζεται μετατροπέας/adaptor), όπως USB 3.1 Gen 2 (10Gb/s) αλλά και USB παλαιότερης τεχνολογίας (USB 1/1.2/2), HDMI, DisplayPort 1.2, VGA, Ethernet. Παράλληλα προσφέρουν παροχή ρεύματος, συνεπώς σε μια από αυτές τις θύρες θα συνδέουμε τον φορτιστή. Τα νέα MacBook Pro μπορούν να χρησιμοποιούν ταυτόχρονα την οθόνη τους, αλλά και επιπλέον εξωτερικές οθόνες: για το 15άρι μοντέλο έως 2 οθόνες με ανάλυση 5120×2880 στα 60Hz ή 4 οθόνες με ανάλυση 4096×2304 στα 60Hz, ενώ για το 13άρι έχουμε 1 οθόνη 5120×2880/60Hz και 2 οθόνες 4096×2304/60Hz αντίστοιχα.
Οι ασύρματες επικοινωνίες είναι άριστες, υποστηρίζοντας τα πρότυπα Bluetooth 4.2 και Wi-Fi ac, η FaceTime HD κάμερα έχει ανάλυση 720p και τα ηχεία, έχοντας επανασχεδιαστεί αποδίδουν 58% δυνατότερο ήχο, με δυόμιση φορές εντονότερο μπάσο και διπλάσιο δυναμικό εύρος. Επίσης, τα τρία μικρόφωνα μεταδίδουν κρυστάλλινα την φωνή σας, εξαλείφοντας τους περιβαλλοντικούς ήχους. Τελευταία και διόλου αμελητέα, η μπαταρία. Τα δύο νέα μοντέλα MacBook Pro 13,3 και 15,4 ιντσών παρέχουν 10 ώρες συνεχόμενης λειτουργίας (πχ. χρήση Διαδικτύου). Ανάλογα βέβαια με τις ενεργειακές απαιτήσεις της χρήσης μας, οι ώρες θα μειώνονται (επεξεργασία βίντεο) ή θα αυξάνονται (σύνταξη κειμένου) από τις 10 ώρες που ορίζονται από την Apple.
Εν κατακλείδι, τα νέα MacBook Pro 15,4 και 13,3 ιντσών με την Touch Bar ή αλλιώς Μπάρα Αφής, όχι απλώς εντυπωσιάζουν και εκπλήσσουν με την καινοτομία της, αλλά προκαλούν το μυαλό και την φαντασία πως θα είναι η χρήση σε ένα-δύο χρόνια από σήμερα των MacBook (και εν γένει των laptop αν καταφέρει και ακολουθήσει / μιμηθεί ο ανταγωνισμός), όταν θα έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής χρήσης. Κάπως έτσι έγινε, όταν το 2007 εμφανίστηκε το πρώτο κινητό τηλέφωνο με αποκλειστική χρήση μέσω μιας οθόνης αφής, μετά ακολούθησαν οι πάντες κι έτσι, τα κινητά με πλήκτρα αποτελούν μακρινή ανάμνηση. Ίσως να βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, με πρώτο και μεγάλο βήμα την εμφάνιση της Touch Bar, προς ένα μέλλον τελείως διαφορετικής χρήσης υπολογιστή και επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπου και «μηχανήματος»…
Περισσότερες πληροφορίες: