Οι μοντέρνες μπαταρίες δε φημίζονται για μεγάλη διάρκεια ζωής τους. Μια μπαταρία ιόντων λιθίου συνήθως σταματά να είναι λειτουργική έπειτα από μερικά χρόνια βαριάς χρήσης. Για τα κινητά τηλέφωνα κάτι τέτοιο είναι αρκετά κακό, αλλά είναι ακόμα χειρότερο για να συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, που χρειάζονται φυσικά να έχουν μεγαλύτερη ζωή.

Μια ομάδα ερευνητών από το Χάρβαρντ ανέπτυξε μια «ρευστή μπαταρία». Πρόκειται για μια μπαταρία που αποθηκεύει ενέργεια σε υδατικά διαλύματα, η οποία θεωρητικά μπορεί να έχει διάρκεια ζωής πάνω από μία δεκαετία.

Αυτό το κατάφεραν τροποποιώντας τα μόρια των ηλεκτρολυτών, φερροκένιο και βιολογόνο, έτσι ώστε να είναι σταθεροί, υδατοδιαλυτοί και ανθεκτικοί στη φθορά. Όταν είναι διαλυμένα σε ουδέτερο νερό, το προκύπτον διάλυμα χάνει μόνο 1% της χωρητικότητας της σε κάθε 1000 κύκλους. Θα μπορούσαν να περάσουν πολλά χρόνια προτού δείτε κάποια μείωση στην απόδοση.

Η χρήση του νερού είναι επίσης σημαντική τόσο για το περιβάλλον, όσο και οικονομικά. Δεδομένου ότι δεν είναι διαβρωτική ή τοξική, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για διαρροές. Τα υλικά είναι επίσης πιο φθηνά από τα πολυμερή που χρησιμοποιούνται για τις άλλες μπαταρίες.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο ακόμα για την υιοθέτηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας σε πρακτικές εφαρμογές. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ωστόσο, θα βοηθηθούν ιδιαίτερα από μία τέτοια λύση.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης