Ο αριθμός των επιθέσεων DDoS που εντοπίστηκαν από το Kaspersky DDoS Prevention το 4ο τρίμηνο του 2020 αυξήθηκε ελαφρώς σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019. Ωστόσο, είναι 31% λιγότερες σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο του 2020. Αυτή η πτώση μπορεί να συνδεθεί με το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.

Το γεγονός ότι οι άνθρωποι άρχισαν να περνούν περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο το 2020, είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο των επιθέσεων DDoS. Και το τέταρτο τρίμηνο, οι επιθέσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα συνεχίστηκαν: αρκετά σχολεία στη Μασαχουσέτη και το Πανεπιστήμιο Laurentian στον Καναδά αντιμετώπισαν τέτοια περιστατικά. Οι υπηρεσίες online gaming υπέστησαν επίσης επιθέσεις DDoS.

Ωστόσο, το 4ο τρίμηνο του 2020 σημειώθηκαν μόνο 10% περισσότερες επιθέσεις σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2019. Και σε σύγκριση με το τρίμηνο του 2020, ο αριθμός των επιθέσεων το 4ο τρίμηνο του 2020 μειώθηκε κατά 31%, ενώ το τρίτο τρίμηνο του 2020 σημειώθηκε επίσης πτώση σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε αύξηση του κόστους των κρυπτονομισμάτων. Ως αποτέλεσμα, οι ψηφιακοί εγκληματίες ίσως χρειαστεί να «επαναπρογραμματίσουν» ορισμένα botnets, ώστε οι C&C servers, που συνήθως χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις DDoS, να μπορούν να επαναπρογραμματίζουν τις «μολυσμένες» συσκευές και να χρησιμοποιούν την υπολογιστική τους δύναμη για να εξορύξουν κρυπτονομίσματα.  

Αυτό αποδεικνύεται περαιτέρω από τα στατιστικά στοιχεία του KSN. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019, καθώς και στις αρχές του 2020, ο αριθμός των προγραμμάτων εξόρυξης κρυπτονομισμάτων μειώθηκε. Ωστόσο, από τον Αύγουστο του 2020 η τάση άλλαξε, με την ποσότητα αυτής της μορφής κακόβουλου λογισμικού να αυξάνεται ελαφρώς και να φτάνει στο αποκορύφωμά της το 4ο τρίμηνο.
 

«Η αγορά επιθέσεων DDoS επηρεάζεται επί του παρόντος από δύο αντίθετες τάσεις. Από τη μία πλευρά, οι άνθρωποι εξακολουθούν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη σταθερή εργασία των διαδικτυακών πόρων, οι οποίοι μπορούν να κάνουν τις επιθέσεις DDoS μια κοινή επιλογή για τους κακόβουλους φορείς. Ωστόσο, με την άνοδο των τιμών των κρυπτονομισμάτων, μπορεί να είναι πιο επικερδές να «μολύνουν» ορισμένες συσκευές με miners. Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε ότι ο συνολικός αριθμός επιθέσεων DDoS στο 4ο τρίμηνο παρέμεινε αρκετά σταθερός. Και μπορούμε να προβλέψουμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί το 2021», σχολιάζει ο Alexey Kiselev, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης στην ομάδα Kaspersky DDoS Protection.

Για να παραμείνουν προστατευμένοι από επιθέσεις DDoS, οι ειδικοί της Kaspersky προτείνουν:
 

  • Διατηρήστε τις λειτουργίες διαδικτυακών πόρων με την πρόσληψη ειδικών που κατανοούν πώς να ανταποκριθούν σε επιθέσεις DDoS.
  • Επικυρώστε συμφωνίες τρίτων και στοιχεία επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνάπτονται με παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου. Αυτό βοηθάει τις ομάδες να έχουν γρήγορη πρόσβαση σε συμφωνίες σε περίπτωση επίθεσης.
  • Εφαρμόστε επαγγελματικές λύσεις για την προστασία του οργανισμού σας από επιθέσεις DDoS.