Η κινεζική κυβέρνηση έδωσε οδηγία να αφαιρεθεί όλος ο εξοπλισμός και το λογισμικό των κυβερνητικών γραφείων και των δημοσίων ιδρυμάτων, που προέρχονται από το εξωτερικό, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, όπως αναφέρουν οι Financial Times.
H οδηγία θα αποτελέσει πλήγμα σε πολυεθνικές εταιρείες, όπως η HP, η Dell και η Microsoft. Πρόκειται για παρόμοια τακτική με αυτή της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία κάνει προσπάθειες για τον περιορισμό της χρήσης των κινεζικών προϊόντων και υπηρεσιών εντός των ΗΠΑ. Πρόκειται για τον περιβόητο εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών, που πλέον έχει μετατραπεί σε τεχνολογικό ψυχρό πόλεμο.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει απαγορεύσει σε αμερικανικές επιχειρήσεις να συνεργάζονται με την κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, Huawei, κάτι που έχει αναγκάσει την Google, την Intel και την Qualcomm να παύσουν τις συνεργασίες τους με τον κινεζικό κολοσσό.
Ο Τραμπ κατέστησε έτσι σαφές το γεγονός ότι ο εμπορικός πόλεμος έχει να κάνει με το ποια από τις δύο οικονομικές υπερδυνάμεις διαθέτει την τεχνολογική υπεροχή για τις επόμενες δύο δεκαετίες.
Πρόκειται για την πρώτη οδηγία του Πεκίνου, που στοχεύει σε χρήση ξένης τεχνολογίας, αν και είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, που θέλει την Κίνα να βασίζεται όλο και περισσότερο στην εγχώρια τεχνολογία της.
Οι Financial Times αναφέρουν ότι η εν λόγω οδηγία θα οδηγήσει σε περίπου 20 με 30 εκατ. μέρη εξοπλισμού κατά προσέγγιση, που θα χρειαστούν αντικατάσταση και ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει από το 2020. Αναλυτές που μίλησαν στους Financial Times, πιστεύουν ότι το 2020 θα αντικατασταθούν περίπου το 30% του εξοπλισμού και του λογισμικού, 50% το 2021 και άλλο ένα 20% το 2022.
Η οδηγία κατέφθασε νωρίτερα μες στη χρονιά από τα κεντρικά γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
Η αντικατάσταση του εξοπλισμού και του λογισμικού θα πάρει χρόνο και το χρονικό πλαίσιο είναι πολύ πιεσμένο, καθώς πολλά από τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται έχουν αναπτυχθεί στις ΗΠΑ, όπως για παράδειγμα τα Windows της Microsoft. Παράλληλα, οι υπολογιστές του Δημοσίου είναι κυρίως της Lenovo, η οποία είναι κινεζική, όμως τα μέρη τους, όπως οι επεξεργαστές και οι σκληροί δίσκοι, είναι κατασκευασμένα από αμερικανικές εταιρείες.
Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης