Ο τελικός του UEFA Champions League μεταξύ της Λίβερπουλ και της Ρεάλ Μαδρίτης θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαΐου. Πρόκειται για μια τεράστια εκδήλωση που συγκεντρώνει πλήθος φιλάθλων. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της UEFA, το 2020 το κοινό των ζωντανών αγώνων αθροιστικά ήταν 5,2 δισεκατομμύρια, ενώ τον τελικό παρακολούθησαν 328 εκατομμύρια ποδοσφαιρόφιλοι.

Λαμβάνοντας υπόψη το πόσο δημοφιλής είναι η εκδήλωση αυτή, οι απατεώνες θα προσπαθήσουν να τη χρησιμοποιήσουν για να κλέψουν πολύτιμα προσωπικά δεδομένα ή χρήματα. Οι ειδικοί της Kaspersky διερεύνησαν το ζήτημα και κατάφεραν να βρουν διάφορους τύπους απάτης που σχετίζονται με το UEFA Champions League.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Ψεύτικες υπηρεσίες streaming
 

Δυστυχώς, δεν θα μπορέσουν όλοι να αγοράσουν εισιτήριο και να παρακολουθήσουν τον τελικό στη Γαλλία. Για τους περισσότερους φιλάθλους, το streaming είναι η καλύτερη διαθέσιμη επιλογή για να παρακολουθήσουν το παιχνίδι. Οι απατεώνες το έχουν αντιληφθεί και χρησιμοποιούν τον αγώνα για να δημιουργήσουν πλατφόρμες “phishing” για streaming.

Τα παρακάτω παραδείγματα δείχνουν ότι οι φίλαθλοι καλούνται να εισάγουν προσωπικά δεδομένα ως το πρώτο βήμα για να εγγραφούν ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στον αγώνα. Μετά την εγγραφή, θα τους ζητηθεί επίσης να εισάγουν τα τραπεζικά τους στοιχεία για να επαληθεύσουν την τραπεζική τους κάρτα.
Τέτοιες «άγνωστες» υπηρεσίες θα πρέπει να θεωρούνται ύποπτες, ειδικά εάν υπόσχονται «δωρεάν υπηρεσία», αλλά αργότερα, κατά τη διαδικασία εγγραφής, ζητούν από τους χρήστες να παράσχουν τραπεζικά και άλλα προσωπικά στοιχεία.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2. Ψεύτικα εισιτήρια για τον τελικό
 

Δεδομένης της τεράστιας δημοτικότητας του Champions League και του αριθμού των φιλάθλων σε όλο τον κόσμο, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς την τεράστια διαφημιστική εκστρατεία που δημιουργείται γύρω από την αγορά εισιτηρίων για τον τελικό. Προφανώς, δεν θα καταφέρουν όλοι να αποκτήσουν εισιτήρια.

Το στάδιο Stade de France, που θα φιλοξενήσει τον τελικό, έχει χωρητικότητα μόνο 80.000 θεατών. Λόγω του περιορισμένου αριθμού διαθέσιμων θέσεων σε σύγκριση με τον αριθμό των οπαδών του ποδοσφαίρου, οι απατεώνες πωλούν ενεργά πλαστά εισιτήρια. Παραδείγματα τέτοιων απατών φαίνονται παρακάτω.

Τα στιγμιότυπα οθόνης δείχνουν ότι οι τιμές τρίτων είναι αρκετά υψηλές – από 1.200£ έως 7.350£. Ως εκ τούτου, οι φίλαθλοι πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και να μελετούν προσεκτικά τον ιστότοπο από τον οποίο πρόκειται να αγοράσουν εισιτήρια. Για να αποφύγετε να πέσετε θύμα απάτης, η ασφαλέστερη επιλογή είναι να αγοράσετε εισιτήρια στις επίσημες ιστοσελίδες της UEFA.
 

«Τέτοιες μεγάλες και διεθνείς εκδηλώσεις αναπόφευκτα προσελκύουν μια ποικιλία απατεώνων, οι οποίοι εκμεταλλεύονται επιδέξια την εμπιστοσύνη των ανθρώπων. Οι σχετικές απάτες μπορούν να λάβουν διάφορες μορφές – από την πώληση πλαστών εισιτηρίων έως ψεύτικες φιλανθρωπικές οργανώσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί και να μην ανταποκρίνονται σε προσφορές που φαίνονται πολύ δελεαστικές, καθώς γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα δωρεάν. Μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας μπορεί επίσης να είναι μια καλή επιλογή για να βοηθήσει στην εξάλειψη των σχεδίων εξαπάτησης και στη διατήρηση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων», σχολιάζει η Olga Svistunova, Web Content analyst στην Kaspersky.

Για να αποφύγετε απάτες, να εξοικονομήσετε χρήματα και να διατηρήσετε τα προσωπικά σας δεδομένα, οι ειδικοί της Kaspersky μοιράζονται μερικές απλές συμβουλές:

  • Ελέγξτε οποιονδήποτε σύνδεσμο πριν κάνετε κλικ. Τοποθετήστε τον δείκτη του ποντικιού πάνω του για προεπισκόπηση της διεύθυνσης URL και αναζητήστε ορθογραφικά λάθη ή άλλες παρατυπίες. Είναι επίσης καλή πρακτική να εισάγετε όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης μόνο μέσω ασφαλούς σύνδεσης. Αναζητήστε το πρόθεμα HTTPS πριν από τη διεύθυνση URL του ιστότοπου, υποδεικνύοντας ότι η σύνδεση με τον ιστότοπο είναι ασφαλής.
  • Μερικές φορές ψεύτικα emails και ιστότοποι μοιάζουν με αληθινά. Εξαρτάται από το πόσο καλά έκαναν οι απατεώνες τη δουλειά τους. Συγκεκριμένα, οι υπερσύνδεσμοι, πιθανότατα, θα είναι λανθασμένοι — με ορθογραφικά λάθη. Ωστόσο, οι σύνδεσμοι μπορούν επίσης να «μεταμφιεστούν» ώστε να μοιάζουν με έγκυρους και να σας ανακατευθύνουν σε διαφορετική σελίδα, παριστάνοντας τον νόμιμο ιστότοπο.
  • Για την προστασία των δεδομένων και των οικονομικών σας, είναι καλή πρακτική να βεβαιωθείτε ότι η ηλεκτρονική σελίδα ολοκλήρωσης αγοράς και πληρωμής είναι ασφαλής. Θα ξέρετε ότι είναι αν η διεύθυνση URL της ιστοσελίδας ξεκινά με HTTPS αντί για το συνηθισμένο HTTP, ένα εικονίδιο κλειδαριάς θα εμφανίζεται επίσης συνήθως δίπλα στη διεύθυνση URL και η γραμμή διευθύνσεων σε ορισμένα προγράμματα περιήγησης θα είναι πράσινη. Εάν δεν βλέπετε αυτές τις λειτουργίες, μην προχωρήσετε.
  • Χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας που μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε την ασφάλεια της διεύθυνσης URL που επισκέπτεστε και παρέχει επίσης τη δυνατότητα να ανοίξετε οποιονδήποτε ιστότοπο σε προστατευμένο περιβάλλον για να αποτρέψετε την κλοπή ευαίσθητων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών στοιχείων.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης