Δύο τελειόφοιτοι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, ο Διονύσιος Μπίτας και ο Νίκος – Κυριάκος Παπασταύρος, θέλησαν να δώσουν λύσεις σε προβλήματα της γεωργικής καλλιέργειας, δημιουργώντας ένα ρομποτικό σύστημα Γεωργίας Ακριβείας, το ΚΥΤΙΟΝ.
Το ΚΥΤΙΟΝ είναι ένα εναέριο σύστημα για μέτρηση συνθηκών μικροκλίματος και πρόβλεψη ασθενειών, κατάλληλο για χρήση σε ανοικτές και θερμοκηπιακές καλλιέργειες και απευθύνεται σε παραγωγούς, γεωπόνους & γεωργικούς συμβούλους, που επιθυμούν να βελτιώσουν τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας καλλιέργειας.
Αντικαθιστά τα ακριβά και δύσκολα στην εγκατάσταση grid σενσόρων με ένα μικρό σε μέγεθος “κουτί», που μπορεί να διαχειριστεί την άρδευση και την υδρολίπανση με χρήση νευρωνικών δικτύων. Προσφέρει φασματοσκοπική πρόβλεψη ασθενειών, κάνει χρήσιμες τηλεμετρήσεις, ενώ συγκεντρώνει, διαχειρίζεται και αξιολογεί δεδομένα μέσω ενός γραφικού περιβάλλοντος, το οποίο δεν απαιτεί στη χρήση του ιδιαίτερες τεχνολογικές γνώσεις.
Η ποιότητα και η ποσότητα της παραγωγής αυξάνεται, με παράλληλη βελτίωση του εισοδήματος των χρηστών του, ενώ μειώνεται ο χρόνος ενασχόλησης του καλλιεργητή.
To project τους διακρίθηκε με την πρώτη θέση στην διοργάνωση Match & Develop a Startup, στο πλαίσιο του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας και πήρε απευθείας το “εισιτήριο” για τη 2η φάση του 10ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας, στον οποίο επίσης βραβεύτηκε με το 2ο βραβείο (€10.000).
Το όραμα των δύο φοιτητών είναι να αποδείξουν ότι η τεχνολογία αιχμής μπορεί σήμερα να είναι ένας λόγος, αλλά ακόμα περισσότερο ένα ισχυρό κίνητρο για να επιστρέψει η νέα γενιά στα χωράφια και τις καλλιέργειες. Το μυστικό σε αυτή τη μετάβαση λέγεται «Γεωργία Ακριβείας».
«Η δεύτερη θέση στον τελικό του Διαγωνισμού της Εθνικής Τράπεζας και το χρηματικό έπαθλο μας δίνει την δυνατότητα να βελτιώσουμε το πρωτότυπο και να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό MVP που θα είναι πολύ κοντά στο προϊόν που πιστεύουμε οι πελάτες μας θα αγαπήσουν», δήλωσε ο Διονύσης Μπίτας.
Έναρξη 11ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας
Μπορείτε και εσείς να συμμετέχετε στο Διαγωνισμό που διοργανώνει η Εθνική Τράπεζα στέλνοντας τη δική σας ατομική ή ομαδική πρωτότυπη επιχειρηματική πρόταση στην ηλεκτρονική διεύθυνση nbg.gr/nbgseeds/competition μέχρι 8 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 15:00.