Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης

Εικονολήπτης: Νίκος Χριστοφάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι «παράπλευρες» -που μάλλον τελικά είναι άμεσες- συνέπειες του μακρόχρονου lockdown αποδεικνύεται πια ότι είναι και τα ειδεχθή εγκλήματα, που ταλανίζουν τη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Ο εγκλεισμός φέρνει στην επιφάνεια τα σοβαρά φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας που σε συνδυασμό με τις ψυχικές και ψυχολογικές νόσους, οδηγούν στον θυμό, και ο θυμός στη βία και επακολούθως στο έγκλημα. 

Σε ειδική εκπομπή του zougla.gr ήδη από τις 20 Μαρτίου 2020, στο ξεκίνημα της πρώτης καραντίνας δηλαδή, η Κέλλυ Ιωάννου, Διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSIi), που είναι επίσης Κλινική Εγκληματολόγος – Σύμβουλος Οικογένειας και Υποστήριξης Θυμάτων, είχε προειδοποιήσει για αυτές τις φαινομενικά όχι εύκολα προβλέψιμες για εκείνη την εποχή συνέπειες. 

Στην εκπομπή είχαν αναδειχτεί επίσης και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από το ψηφιακό έγκλημα, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της ανθρώπινης δραστηριότητας πράγματι πέρασε όπως ήταν λογικό, από τον φυσικό κόσμο στον διαδικτυακό. Οι φόβοι επαληθεύτηκαν: Όπως αναφέρει η Κέλλυ Ιωάννου, το κυβερνοέγκλημα τον τελευταίο χρόνο σχεδόν διπλασιάστηκε, αφού καταγράφηκαν κατά 90% περισσότερα εγκλήματα σε σχέση με το 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το phishing και την υφαρπαγή των προσωπικών μας δεδομένων -περιλαμβανομένου και του αριθμού της κάρτας μας- μέχρι τους σεξουαλικούς εκβιασμούς και τη διακίνηση πορνογραφικού υλικού ανηλίκων, τις στιγμές που ο κόσμος παρέμενε κλεισμένος στα σπίτια του, το ψηφιακό έγκλημα ανθούσε.

Τα περιθώρια προστασίας μας δυστυχώς είναι περιορισμένα και συνίστανται κυρίως στην πρόληψη και στη μεγάλη προσοχή των επικοινωνιών μας και των δεδομένων που παρέχουμε σε εφαρμογές του διαδικτύου – όσο βέβαια και στην «υποχρεωτική» καχυποψία που οφείλουμε να έχουμε σε κάθε μας συνδιαλλαγή και επικοινωνία με οποιονδήποτε άγνωστό μας, στον ψηφιακό κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρατηρήθηκε επίσης μεγάλη αύξηση στις απάτες ακόμα και στον… τρόπο που γίνεται πια το φλερτ, με τα απρόσεχτα θύματα να βρίσκονται πολύ άσχημα μπλεγμένα, κατά τη διαδικασία αναζήτησης συντρόφου στο διαδίκτυο -το οποίο για πολλούς και πολλές, κατά την περίοδο της καραντίνας, αποτελούσε μονόδρομο… Εκτός από τους παιδεραστές, πλέον παρατηρείται το φαινόμενο των… «σεξουαλικών αρπακτικών».

Η Κέλλυ Ιωάννου μας περιγράφει κάποιους βασικούς τρόπους για να αποφεύγουμε τις κακοτοπιές του αχανούς αυτού κόσμου.

«Ενημέρωση, πρόληψη, εκπαίδευση, αυτά είναι τα καλύτερά μας όπλα, γιατί δυστυχώς έχουμε την κουλτούρα πρώτα να πάθουμε και μετά να μάθουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δείτε τη συνέντευξη:

 

 

Δείτε ακόμα:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης