Ένα νέο διαδικτυακό παιχνίδι που απειλεί ζωές εφήβων και ονομάζεται «Μπλε Φάλαινα» ξεκίνησε από τα κοινωνικά δίκτυα της Ρωσίας, ενώ εξαπλώνεται σε γύρω χώρες με περιστατικά σε Ουκρανία, Καζακστάν και Κιργιστάν.
Σε αυτό, ο παίκτης πρέπει να συμμετάσχει σε επικίνδυνες αποστολές. Να αναρριχηθεί σε επικίνδυνα μέρη, όπως γέφυρες, ενώ το τελευταίο στάδιο απαιτεί αυτοκτονία είτε πηδώντας από τη στέγη ενός ψηλού κτιρίου ή δια απαγχονισμού.
…το τελευταίο στάδιο απαιτεί αυτοκτονία είτε πηδώντας από τη στέγη ενός ψηλού κτιρίου ή δια απαγχονισμούΟι οδηγίες για τις σκοτεινές αποστολές δίνονται από ανώνυμους «game masters» μέσω συγκεκριμένων ιστοτόπων. Οι συμμετέχοντες επιβραβεύονται με πόντους για την συμμετοχή τους στις επικίνδυνες δραστηριότητες.
Τα θύματα του αυτοκαταστροφικού «παιχνιδιού», που παρουσιάζεται ως φιλοσοφική πρόκληση, είναι κατά κύριο λόγο έφηβοι. Μία από τις δοκιμασίες τις οποίες καλούνται να φέρουν εις πέρας είναι να χαράξουν λέξεις και σύμβολα στα χέρια τους, μεταξύ των οποίων και μια φάλαινα.
Τα σύμβολα της φάλαινας και του μπλε χρώματος έχουν βιβλικές αναφορές. Η φάλαινα συμβολίζει τον αιώνιο θάνατο και είναι αναφορά στο βιβλικό κήτος που κατάπιε τον Ιωνά, ενώ το μπλε χρώμα συμβολίζει την απελπισία.
Σύμφωνα με τη Daily Mail, δύο νεαρά κορίτσια,η 15χρονη Γιούλια Κονσταντίνοβα και η 16χρονη Βερόνικα Βαλκόβα, βρήκαν τραγικό θάνατο πριν μερικές εβδομάδες, όταν «βούτηξαν» από την ταράτσα ενός ψηλού κτηρίου.
Λίγες ώρες αργότερα ένα ακόμη 15χρονο κορίτσι τραυματίστηκε σοβαρά πέφτοντας από το παράθυρο ενός διαμερίσματος ψηλού ορόφου, σε άλλη περιοχή της Ρωσίας. Οι ρωσικές Αρχές πιστεύουν ότι και τα τρία κορίτσια επηρεάστηκαν από τους «εγκεφάλους» του σκοτεινού παιχνιδιού που ονομάζεται «Μπλε Φάλαινα».
Στην πόλη Lviv της Ουκρανίας, ένας 13χρονος θέλησε να βάλει τέλος στη ζωή του, προκειμένου να νικήσει στο online παιχνίδι. Το παιδί ήταν στην ταράτσα ενός πολυόροφου κτιρίου της πόλης. Τα πόδια του ήταν κρεμασμένα στο κενό και ήταν έτοιμος να πέσει. Γείτονες που είδαν τον 13χρονο να είναι έτοιμος να πηδήξει στο κενό, τον πλησίασαν και κατάφεραν να τον τραβήξουν σε ασφαλές σημείο.
Πέρσι οι ρωσικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του 21χρονου Filip Budeikin, ο οποίος εκτιμάται ότι είναι ο δημιουργός του παιχνιδιού και κατηγορείται ότι προέτρεψε σε αυτοκτονία τουλάχιστον 15 εφήβους. Ο νεαρός φέρεται να ισχυρίστηκε ότι ο αριθμός αυτός είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερος. «Θα πεθάνουν ευτυχισμένοι. Τους έδωσα αυτό που δεν έχουν στην πραγματική τους ζωή: ζεστασιά, κατανόηση, ανταπόκριση», δήλωσε.
Με το παιχνίδι να έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς και σε χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία και το Βέλγιο, οι αρχές έχουν συστήσει στους γονείς να προσέχουν τα παιδιά τους και να τα αποτρέπουν να συμμετάσχουν σ’ αυτό.
«Τον τελευταίο καιρό έχουν παρατηρηθεί πάρα πολλά περιστατικά παιδιών τα οποία είναι σε προεφηβεία ή εφηβεία και πέφτουν θύματα παραπλάνησης, από αμφιβόλου ποιότητας site τα οποία τους προτρέπουν να κάνουν πράξεις που είναι στα όρια της παρανομίας και της τρέλας», εξηγεί μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος των Ελλήνων χρηστών ίντερνετ, Νίκος Βασιλάκος.
Και προσθέτει: «Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η «κόντρα του πνιγμού» όπως ονομάζεται και η κόντρα της «Μπλε Φάλαινας». Στην κόντρα της «Μπλε Φάλαινας» το 15χρονο παιδί καλείται με ένα μεγάλο μαχαίρι να χαράξει μία φάλαινα πάνω στο χέρι του. Στην κόντρα του πνιγμού το παιδί καλείται να δέσει μια θηλιά στο λαιμό του και να κινηματογραφήσει τον εαυτό του, ενώ είναι στο όριο του πνιγμού. Αυτά τα πράγματα στήνονται από ανθρώπους που δεν είναι ούτε νέοι ούτε έφηβοι, είναι ενήλικες οι οποίοι χρησιμοποιούν τεχνικές που δεν φαίνονται και δεν παρουσιάζουν κινδύνους. Το 15χρονο παιδί όμως δεν ξέρει τι συμβαίνει. Και το χειρότερο είναι ότι δεν ξέρει πως να προφυλαχθεί από αυτό που τον προτρέπουν να κάνει».
Το κοινό και στα δύο παραπάνω περιπτώσεις είναι ότι γίνεται πλύση εγκεφάλου στους νέους και τα παιδιά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός νεαρού στη Βρετανία, ο οποίος βρέθηκε από τη μητέρα του στραγγαλισμένος, λίγες ημέρες αφού είχε προειδοποιηθεί από το σχολείο για το συγκεκριμένο «παιχνίδι».
Οι ρωσικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του 21χρονου Filip Budeikin, ο οποίος εκτιμάται ότι είναι ο δημιουργός του παιχνιδιού και κατηγορείται ότι προέτρεψε σε αυτοκτονία τουλάχιστον 15 εφήβους«Ο καλύτερος τρόπος να συμβουλεύσουμε τα παιδιά και να τα προφυλάξουμε από τέτοιους κινδύνους είναι να είμαστε κοντά ως γονείς στα παιδιά μας και να τους εξηγήσουμε ότι αυτά όλα τα πράγματα δεν είναι πραγματικά. Ότι είναι στημένα κόλπα από ανθρώπους οι οποίοι τα κινηματογραφούν και δεν φαίνεται ότι ουσιαστικά το σκοινί δεν είναι σκοινί αλλά είναι υλικό που δεν μπορεί να πνίξει. Ότι η φάλαινα που χαράσσει στο χέρι του ο Ρώσος που εμφανίζεται στα βίντεο στο YouTube είναι ουσιαστικά προϊόν μακιγιάζ. Το παιδί δεν έχει ούτε την ωριμότητα, ούτε την κρίση να καταλάβει τι γίνεται. Και γι΄ αυτό βλέπουμε ότι όλο και περισσότεροι έφηβοι καθημερινά πέφτουν θύματα αυτών των προτροπών που είναι στα όρια της παρανομίας και ουσιαστικά του κινδύνου για τη ζωή του παιδιού. Και ο λόγος που το κάνουν είναι για να νιώσουν σημαντικοί και ότι ξεχωρίζουν στο χώρο τους. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Και γι’ αυτό πρέπει και το σχολείο, η Πολιτεία και οι γονείς να προστρέξουν και να συνδράμουν στην ανάγκη που έχουν τα παιδιά για ενημέρωση. Και να τους εξηγήσουν ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι πραγματικά, δεν είναι αληθινά αλλά είναι επικίνδυνα όταν τα κάνει κανείς μόνος στο σπίτι».
Ο κ. Βασιλάκος επισημαίνει ακόμα ότι συχνά οι ειδικοί διαπιστώνουν μία προβληματική κατάσταση πίσω από ένα παιδί που πείθεται να κάνει κάτι τέτοιο. «Τις περισσότερες φορές υπάρχει μία προβληματική σχέση, μία προβληματική οικογένεια ή μία προβληματική ψυχολογία ενός παιδιού η οποία βγαίνει στην επιφάνεια μέσα από τέτοια εκδήλωση», λέει χαρακτηριστικά.
Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης