Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε δύο δέσμες τυποποιημένων συμβατικών ρητρών: μία για χρήση μεταξύ υπευθύνων επεξεργασίας και εκτελούντων την επεξεργασία και μία για τη διαβίβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε τρίτες χώρες. Οι δέσμες αυτές αντανακλούν νέες απαιτήσεις του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων (ΓΚΠΔ) και λαμβάνουν υπόψη την απόφαση του Δικαστηρίου στην υπόθεση Schrems II, εξασφαλίζοντας έτσι στους πολίτες υψηλό επίπεδο προστασίας των δεδομένων. Αυτά τα νέα εργαλεία θα προσφέρουν μεγαλύτερη νομική προβλεψιμότητα στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και θα βοηθήσουν ιδίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της ασφαλούς διαβίβασης δεδομένων, ενώ παράλληλα καθιστούν δυνατή την ελεύθερη διασυνοριακή κυκλοφορία των δεδομένων χωρίς νομικούς φραγμούς.
Η Αντιπρόεδρος για θέματα αξιών και διαφάνειας, κ. Βιέρα Γιούροβα, δήλωσε σχετικά: «Στην Ευρώπη θέλουμε να παραμείνουμε ανοικτοί και να επιτρέψουμε τη ροή δεδομένων, αρκεί αυτή να συνοδεύεται από την κατάλληλη προστασία. Οι εκσυγχρονισμένες τυποποιημένες συμβατικές ρήτρες συμβάλλουν στην επίτευξη αυτού του στόχου. Προσφέρουν στις επιχειρήσεις ένα χρήσιμο εργαλείο που διασφαλίζει τη συμμόρφωσή τους με τη νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων, τόσο στις δραστηριότητές τους εντός της ΕΕ όσο και στις διεθνείς διαβιβάσεις. Πρόκειται για μια λύση που είναι αναγκαία στον διασυνδεδεμένο ψηφιακό μας κόσμο, όπου η διαβίβαση των δεδομένων γίνεται με ένα απλό κλικ».
Ο επίτροπος Δικαιοσύνης κ. Ντιντιέ Ρεντέρς δήλωσε σχετικά: «Στον σύγχρονο ψηφιακό μας κόσμο, είναι σημαντικό να μπορούμε να μοιραζόμαστε τα δεδομένα έχοντας την απαραίτητη προστασία, τόσο εντός και όσο και εκτός της ΕΕ. Με αυτές τις ενισχυμένες ρήτρες, παρέχουμε μεγαλύτερη προστασία και ασφάλεια δικαίου στις εταιρείες για τη διαβίβαση δεδομένων. Μετά την έκδοση της απόφασης Schrems II, ήταν καθήκον και προτεραιότητά μας να επινοήσουμε εργαλεία φιλικά προς τον χρήστη, στα οποία οι επιχειρήσεις θα μπορούν να έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη. Η δέσμη αυτή θα βοηθήσει σημαντικά τις εταιρείες να συμμορφωθούν με τον ΓΚΠΔ.»