Ξεκίνησαν οι συμμετοχές για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2018, για μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, που διοργανώνει για τέταρτη χρονιά ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης και Τεχνολογίας WRO Hellas με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE. Μέσα από δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης, όπως αυτή της εκπαιδευτικής ρομποτικής, η COSMOTE επενδύει στα παιδιά και την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων.

Πολύ συχνά στην ανάπτυξη των παιδιών ακούμε φράσεις όπως “δεξιότητες κριτικής σκέψης” ή “ικανότητες για δημιουργική επίλυση των προβλημάτων”, οι οποίες αποτελούν στόχους για τη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών. Οι ειδικοί αναφέρουν πως στην πραγματικότητα όταν χρησιμοποιούμε αυτούς τους όρους, μιλάμε για τη φαντασία! Η φαντασία βοηθά στην εφαρμογή της γνώσης, στην επίλυση προβλημάτων και έχει βρεθεί να έχει θεμελιώδη σημασία στην ενσωμάτωση της εμπειρίας και στη μαθησιακή διαδικασία. Για να κατανοήσουν τα παιδιά την πραγματικότητα, δεν μπορεί να εκλείψει η φαντασία!

Σε έναν κόσμο που αλλάζει τόσο γρήγορα, όπως είναι αυτός που ζούμε σήμερα, τα παιδιά θα βρεθούν αντιμέτωπα με πολλές προκλήσεις και θα χρειαστούν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους για να ανταπεξέλθουν. Για να αντιμετωπίσουν το απροσδόκητο και για να εξελίξουν την τωρινή τους σκέψη σε νέες καταστάσεις, για να χρησιμοποιήσουν πληροφορίες με νέους τρόπους και να πειραματιστούν με νέες έννοιες, για να σκεφτούν πιο ευέλικτα, για να εκτιμήσουν αξίες και τους τρόπους που εφαρμόζονται, για να αλλάξουν και να διαχειριστούν τον κόσμο τους, για να μάθουν να κατανοούν τη θέση των άλλων ανθρώπων, η φαντασία και η δημιουργική σκέψη θα κριθούν απαραίτητες!

Η δημιουργικότητα καλύπτει τις πιο χαρακτηριστικές ικανότητες των ατόμων, οι οποίες εκδηλώνονται με την εφευρετικότητα, τη σύνθεση και το σχεδιασμό. Ένας από τους τρόπους που μπορούν να βελτιωθούν αυτές οι ικανότητες είναι μέσω της εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Η εκπαιδευτική ρομποτική βασίζεται στην μέθοδο S.T.E.M (Science–Technology-Engineering–Mathematics), καθώς συνδυάζοντας την επιστήμη, τα μαθηματικά, την μηχανική και την τεχνολογία για τη δημιουργία μιας ρομποτικής κατασκευής, βοηθά τα παιδιά να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, αλλά και να αναπτυχθεί η ομαδικότητα, η φαντασία και η δημιουργικότητά τους. Η μέθοδος αυτή δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να εργάζονται σε ομάδες, να σκέφτονται και να κατασκευάζουν ως μηχανικοί και να κατανοούν βιωματικά.

Η ρομποτική αφενός, είναι μία διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα δραστηριότητα που δίνει τη δυνατότητα στο μαθητή να εμπλακεί με τη δράση, αφετέρου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης για τη διδασκαλία διαφόρων εννοιών, κυρίως, από τις Φυσικές Επιστήμες και άλλα γνωστικά αντικείμενα.

Η εκπαιδευτική Ρομποτική έχει θετικές επιπτώσεις εκτός από το γνωστικό τομέα και στο συναισθηματικό (αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση) και κοινωνικό (κοινωνικοποίηση, απομυθοποίηση). Το όραμα της ρομποτικής είναι όλοι οι μαθητές να αναπτύξουν αυτές τις δεξιότητες, οι οποίες στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης αποτελούν επιτακτική ανάγκη για την προετοιμασία πολιτών του κόσμου που θα μπορούν να συνεισφέρουν θετικά σε παγκόσμια κλίμακα.

Η COSMOTE, εδώ και 4 χρόνια, ως στρατηγικός συνεργάτης του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης και Τεχνολογίας, WRO Hellas, υλοποιεί ένα σύνολο δράσεων, με σκοπό τη διάδοση της εκπαιδευτικής μεθόδου STEM (Science–Technology-Engineering–Mathematics) στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Οι δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας της COSMOTE και του WRO Hellas, είναι ο ετήσιος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, καθώς και τα εθνικά στάδια για την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, τα οποία διοργανώνει ο WRO Hellas τα τελευταία 10 χρόνια, αναδεικνύοντας τις ελληνικές ομάδες που συμμετέχουν κάθε χρόνο στην World Robot Olympiad™. Επιπλέον, η COSMOTE στηρίζει τη συμμετοχή ελληνικών ομάδων στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής, καθώς επίσης έχει διαθέσει δωρεάν περισσότερα από 350 πακέτα εκπαιδευτικής ρομποτικής σε ομάδες μαθητών από όλη την Ελλάδα.



Οι μαθητές, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές από τις 13 περιφέρειες της χώρας, που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, καλούνται να προετοιμαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έτσι ώστε οι ρομποτικές κατασκευές τους να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των παρακάτω θεμάτων:

  • Για μαθητές Δημοτικού (8-12 ετών): «Εποικισμός του Άρη» & WeDo 2.0 Ποδόσφαιρο
  • Για μαθητές Γυμνασίου (13-15 ετών): «Βυζαντινή Αυτοκρατορία & Επικοινωνίες»
  • Για μαθητές Λυκείου (16-18 ετών): «Αειφόρος Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα»

Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.wrohellas.gr μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2018. Μέχρι σήμερα περισσότερα από 5.000 παιδιά έχουν συμμετάσχει στους διαγωνισμούς ρομποτικής που υλοποιούνται με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE.



Χορηγός επικοινωνίας του διαγωνισμού είναι η COSMOΤΕ TV.