Λευτέρης Ξυκομηνός
Σε έναν υπολογιστή υπάρχει το βασικό λογισμικό του, που δεν είναι άλλο από το Λειτουργικό Σύστημα ή αλλιώς Operating System, πάνω στο οποίο εγκαθίστανται οι όποιες άλλες εφαρμογές και προγράμματα χρησιμοποιούμε. Στους υπολογιστές, ως τα πιο δημοφιλή Λειτουργικά Συστήματα έχουμε τα Windows και Linux για PC και αντίστοιχα το macOS για τους Apple Mac. Ακολούθως, το ίδιο ισχύει και για τα smartphones – μην ξεχνάμε άλλωστε ότι πρόκειται για σύγχρονους υπολογιστές σε πολύ μικρό μέγεθος. Τα πιο δημοφιλή Λειτουργικά Συστήματα για κινητά τηλέφωνα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το Android της Google και το iOS της Apple. Το τελευταίο μάλιστα, έχει αναγνωριστεί ως το πιο ασφαλές από πλευράς ιδιωτικότητας των δεδομένων του χρήστη, αλλά και επειδή έχει πολύ λιγότερες «τρύπες» που επιτρέπουν την διείσδυση χακερ. Μόνο που μια τελευταία «διαρροή» πληροφοριών, αλλάζει κάπως τα πράγματα, όσο αφορά τα μηνύματα που ανταλλάζουν μεταξύ τους οι χρήστες των iOS συσκευών, όπως τα iPhone και iPad.
Ως γνωστό, στο περιβάλλον iOS, όταν θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα χρησιμοποιούμε την εφαρμογή iMessage (Μηνύματα) και ανάλογα, αν ο παραλήπτης του μηνύματος δεν έχει iPhone/iPad τότε το μήνυμα αποστέλλεται ως SMS και το εικονίδιο αποστολής είναι πράσινου χρώματος, ενώ αν έχει τότε είναι μπλε και το αποστέλλεται μέσω του Apple-συστήματος μηνυμάτων ως δεδομένα (data) μέσω 3G ή Wi-Fi. Κατά την Apple, όλες οι συνομιλίες μέσω iMessages στο iOS είναι απολύτως κρυπτογραφημένες και κανείς δεν μπορεί να τις αποκρυπτογραφήσει, ώστε να τις διαβάσει – ούτε καν η Apple. Η εταιρεία όμως λαμβάνει κάποιες πληροφορίες. Σημαντικές πληροφορίες, όπως η ώρα που έγινε η αποστολή/λήψη ενός μηνύματος (ή μηνυμάτων), η ημερομηνία, το νούμερο του κινητού τηλεφώνου (ή e-mail) του αποστολέα/παραλήπτη, η συχνότητα αποστολής/λήψης μηνυμάτων με κάποιο χρήστη (επαφή – contact), καθώς και περιορισμένα στοιχεία τοποθεσίας (που βρισκόμαστε δηλαδή, όταν στέλνουμε/λαμβάνουμε ένα μήνυμα).
Μάλιστα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάπως είναι ανεκτό αυτό, αφής στιγμής τα μηνύματα είναι πλήρως κρυπτογραφημένα, άρα το περιεχόμενό τους δεν γίνεται γνωστό σε κανέναν. Το πρόβλημα όμως ξεκινάει, όταν οι Αρχές του κράτους ζητούν αυτές τις πληροφορίες. Όπως έγινε γνωστό, ένα από τα επίσημα έγγραφα-οδηγίες της Apple προς την αστυνομία της Φλώριδας των ΗΠΑ και που απέκτησε η ιστοσελίδα «The Intercept», η εταιρεία κρατά αρχείο όλων των προαναφερθέντων στοιχείων για διάστημα 30 ημερών και είναι υποχρεωμένη κατόπιν δικαστικής εντολής, να τα παραδώσει στις αρχές. Το διάστημα των 30 ημερών, μπορεί να επεκταθεί ακόμα περισσότερο αν αυτό ορίζεται από την δικαστική εντολή, κάτι που μεταφράζεται σε στοιχεία αρκετών μηνών. Βέβαια όπως αναφέραμε προηγουμένως, το περιεχόμενο των συνομιλιών μέσω μηνυμάτων, θα παραμείνει άγνωστο, καθότι η κρυπτογράφηση αυτό ακριβώς εγγυάται: την απόλυτη ιδιωτικότητα. Τα υπόλοιπα όμως στοιχεία, που δεν είναι και λίγα εδώ που τα λέμε, η Apple είναι υποχρεωμένη να τα δώσει στις αρχές.
Μετά την διαρροή του εγγράφου και τον αναμενόμενο προβληματισμό που δημιουργήθηκε, η Apple προέβη σε μια δήλωσε, κατά την οποία αναγνωρίζει την υποχρέωσή της να συμμορφώνεται και να υπακούει σε έγκυρες δικαστικές εντολές όπως ορίζει ο νόμος, εντούτοις δήλωσε ρητά πως το περιεχόμενο των μηνυμάτων είναι απόρρητο, καθώς ούτε η ίδια έχει πρόσβαση σε αυτό (σσ. λόγω της κρυπτογράφησης). Εν κατακλείδι λοιπόν, τίποτε στην ψηφιακή και άκρως διαδικτυακή σύγχρονη πραγματικότητα δεν είναι απόλυτα ιδιωτικό, έστω κι αν προσφέρεται αυτή η ψευδαίσθηση. Άλλωστε εδώ και πολλές δεκαετίες, οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όταν υποχρεωθούν νόμιμα, παραδίδουν τις συνδιαλέξεις μας στις αρχές…
Περισσότερες πληροφορίες: