Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, επί προεδρίας Trump, τα τελευταία δύο χρόνια είχε ανοίξει πόλεμο με τη Huawei. Ο Trump θεωρούσε την εταιρεία «κίνδυνο εθνικής ασφάλειας», λόγω των φερόμενων σχέσεων του κατασκευαστή με την κινεζική κυβέρνηση. Μέσω προεδρικού διατάγματος απαγόρευσε τόσο στις αμερικανικές όσο και σε διεθνείς εταιρείες να συνεργάζονται με τη Huawei. Το ερώτημα πλέον είναι αν πρόκειται να αλλάξει κάτι με την διαδοχή της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
 

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η Huawei έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασίες για την προσπάθεια άρσης της απαγόρευσης. Ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον της Huawei ήταν η απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (FCC) πέρυσι, που κήρυξε την Huawei «απειλή για την εθνική ασφάλεια» και απαγόρευσε στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ κρατική χρηματοδότηση για την αγορά εργαλείων από τη Huawei. Η Huawei υπέβαλε αγωγή στο Εφετείο των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «αυθαίρετη, ιδιότροπη, καταχραστική ως προς τη διακριτική ευχέρεια και ανυποστήρικτη από ουσιαστικά αποδεικτικά στοιχεία».
 

Η Xiaomi υπέβαλε παρόμοια αγωγή, σε μια από τις τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης Trump, κατά την οποία κήρυξε τη Xiaomi ως «κομμουνιστική κινεζική στρατιωτική εταιρεία» και απαγόρευσε στους Αμερικανούς πολίτες να κατέχουν μετοχές της Xiaomi. Η Xiaomi χαρακτήρισε την απόφαση «παράνομη και αντισυνταγματική», υποστηρίζοντας ότι δεν τηρήθηκαν νόμιμες διαδικασίες.

Η FCC έχει πλέον νέα ηγεσία υπό της κυβέρνησης Biden, αλλά εκπρόσωπος της FCC δήλωσε στη Wall Street Journal ότι θα υποστηρίξουν την προηγούμενη απόφαση εναντίον της Huawei. «Πέρυσι, η FCC εξέδωσε έναν τελικό χαρακτηρισμό που προσδιορίζει τη Huawei ως απειλή εθνικής ασφάλειας βάσει σημαντικών αποδεικτικών στοιχείων που ελέγχθηκαν από την FCC και πολλούς οργανισμούς εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας, «θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε αυτήν την απόφαση.» Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι «αποδείξεις» δεν δημοσιεύτηκαν ποτέ, το οποίο φυσικά εγείρει ερωτήματα περί της διαδικασίας των ΗΠΑ.

Η διοίκηση του Μπάιντεν βρίσκεται επί του παρόντος σε ανασκόπηση των πολιτικών του Trump και δεν φαίνεται να έχει καταλήξει ακόμη σε κάποιο πόρισμα για τη Huawei. Το Υπουργείο Εμπορίου είναι υπεύθυνο για την απαγόρευση της Huawei και ενώ η νέα Υπουργός, Gina Raimondo, είπε ότι «θα προστατεύσει τους Αμερικανούς και το δίκτυό της χώρας από κινεζικές παρεμβάσεις», αρνήθηκε επίσης να επιβεβαιώσει ότι θα διατηρήσει την απαγόρευση της Huawei, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση.
 

Η Huawei άρχισε να προσεγγίζει τη διοίκηση του Biden νωρίτερα αυτή την εβδομάδα όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Huawei, Ren Zhengfei, είπε ότι θα «καλωσορίσει» με ένα τηλεφώνημα και με ανοιχτή επικοινωνία τον νέο πρόεδρο. «Εάν η παραγωγική ικανότητα της Huawei μπορεί να επεκταθεί, αυτό θα σήμαινε περισσότερες ευκαιρίες και για τις εταιρείες των ΗΠΑ να προμηθεύσουν επίσης», δήλωσε ο CEO της εταιρείας σε δημοσιογράφους. «Πιστεύω ότι αυτό θα είναι αμοιβαία επωφελές. Πιστεύω ότι η νέα διοίκηση θα έχει κατά νου τα επιχειρηματικά συμφέροντα, καθώς αποφασίζουν για τη νέα τους πολιτική.»
 

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης