Η Google, όπως φαίνεται, ξεκίνησε να χρεώνει για την πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών της από τα νομικά όργανα της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times, ο “τιμοκατάλογος” έχει ως εξής: 45 δολάρια για απλή κλήτευση, 60 δολάρια για καταγραφή κλήσεων και 245 δολάρια για ένταλμα έρευνας.
 

Η εταιρεία λαμβάνει μεγάλο όγκο αιτημάτων από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου για να παραδώσει δεδομένα σχετικά με τους χρήστες της και ως εκ τούτου αποφάσισε να επιβάλει χρεώσεις για την “αντιστάθμιση του κόστους” της σύνταξης αυτών των δεδομένων. Σύμφωνα με την έκθεση, η Google έχει τη νόμιμη άδεια να επιβάλει τέτοιες χρεώσεις, αλλά στο παρελθόν μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν παραδώσει δεδομένα χωρίς να χρεώσουν τις υπηρεσίες αυτές.

Στην έκθεση διαφάνειας σχετικά με τις αιτήσεις για πληροφορίες χρηστών, η Google αποκάλυψε ότι αυξήθηκαν τα αιτήματα κατά την τελευταία δεκαετία, με περισσότερες από 160.000 αιτήσεις για δεδομένα χρηστών/λογαριασμών κατά το 2019. Μεταξύ 60% και 80% του συνόλου των περιπτώσεων, η Google έχει παραδώσει τουλάχιστον κάποια από τα δεδομένα που ζητήθηκαν. “Εξετάζουμε κάθε αίτημα που λαμβάνουμε για να βεβαιωθούμε ότι ικανοποιεί τις ισχύουσες νομικές απαιτήσεις και τις πολιτικές της Google”, λέει η Google στην έκθεση. “Εάν θεωρούμε ότι το αίτημα είναι υπερβολικά ευρύ – ζητάμε πάρα πολλές πληροφορίες δεδομένων των περιστάσεων – προσπαθούμε να το περιορίσουμε”.
 

Η Google αναφέρει επίσης ότι, όσον αφορά στα νομικά αιτήματα από κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, “το συνηθέστερο αίτημα είναι η κλήτευση, ακολουθούμενη από τα εντάλματα έρευνας.” Αναφέρει ότι ειδοποιεί τους χρήστες, των οποίων τα δεδομένα έχουν ζητηθεί όπου είναι δυνατόν, καθώς “η πολιτική τους είναι να ειδοποιούν τον χρήστη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προτού αποκαλυφθούν οποιεσδήποτε πληροφορίες, εκτός αν η κοινοποίηση αυτή απαγορεύεται από τον νόμο.”

Η εταιρεία αποφάσισε να ξεκινήσει να χρεώνει από αυτόν τον μήνα για τις ιδιωτικές πληροφορίες, όπως τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το ιστορικό τοποθεσίας και άλλα προσωπικά στοιχεία όπως το ιστορικό αναζήτησης των χρηστών.
 

Η κίνηση της Google μπορεί να θεωρηθεί ως ένας τρόπος για να έχει η εταιρεία κάποιο πρόσθετο κέρδος χρεώνοντας αυτές τις υπηρεσίες, αν και οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της ιδιωτικότητας επικροτούν αυτήν την απόφαση, καθώς ενδέχεται να υποχρεώσουν τους οργανισμούς να περιορίσουν τα αιτήματά τους. Επίσης αναμένεται να βοηθήσει την εταιρεία να μειώσει τις υπερβολικά ευρείες αναζητήσεις που περιλαμβάνουν μεγάλους όγκους πληροφοριών των χρηστών.

Τέλος, σύμφωνα με τα έγγραφα που διαθέτουν οι NYT, αναφέρεται ότι οι νομικές υπηρεσίες υποστηρίζουν πως αυτές οι χρεώσεις δεν θα επηρεάσουν καθόλου το πλήθος των αιτημάτων τους για την άρση της ιδιωτικότητας.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης