Πριν μερικές ημέρες, το Facebook ανακάλυψε ένα κενό ασφαλείας που επηρέασε πάνω από 50 εκατ. λογαριασμούς του κοινωνικού δικτύου. Ενώ το κενό καλύφθηκε και ενημερώθηκαν οι χρήστες, η υπόθεση δεν έχει λήξει. Οι ρυθμιστικές Αρχές της Ευρώπης, όπου εφαρμόζεται το γνωστό GDPR (Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων), ερευνούν προσεκτικά το γεγονός για να βρουν τι ακριβώς συνέβη και γιατί.
Επικεφαλής της έρευνας είναι η Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων, η οποία συνεργάζεται με την Ισπανική Υπηρεσία Προστασίας Δεδομένων. Στόχος της επιτροπής είναι να ανακαλύψει εάν το Facebook είχε λάβει όλα τα μέτρα προστασίας σύμφωνα με το GDPR, πριν ανακαλυφθεί η ευπάθεια και πώς ενεργεί μετά το γεγονός. Εκπρόσωπος του Facebook ανέφερε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε επαφή με την Επιτροπή και παρέχει τα απαραίτητα στοιχεία.
Η πιθανή συνέπεια που θα αντιμετωπίσει το Facebook, σε περίπτωση που οι Αρχές καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι δεν είχε ακολουθηθεί ο Κανονισμός, τότε το πρόστιμο θα μπορούσε να φτάσει τα 1,6 δισ. δολάρια. Ειδικοί αναφέρουν ότι η Ιρλανδική Επιτροπή δεν συνηθίζει να επιβάλλει μεγάλα πρόστιμα, εν αντιθέσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που μοιράζει… 9-ψήφια πρόστιμα.
Η απόφαση της Επιτροπής θα μπορούσε να έχει κι άλλες αρνητικές επιπτώσεις. Εάν οι επηρεαζόμενοι χρήστες αποφασίσουν για μαζική καταγγελία, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το πόρισμα της έρευνας για τις υποθέσεις τους. Αυτό θα μπορούσε να είναι καταστροφικό για το Facebook.
Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης