Η έλλειψη στην ασφάλεια των δεδομένων που διατηρεί το Facebook δεν έχει προηγούμενο. Στο νέο επεισόδιο του δράματος, βρέθηκαν στοιχεία από 540 εκατ. λογαριασμούς εκτεθειμένα στους servers της Amazon.
Οι ερευνητές ασφαλείας της UpGuard βρήκαν λεπτομέρειες όπως σχόλια, likes, κωδικούς ασφαλείας, φωτογραφίες και ονόματα, τα οποία είχαν συλλεχθεί από δύο ξεχωριστές εφαρμογές τρίτων στο Facebook, σύμφωνα με το Bloomberg.
Το νέο σκάνδαλο έρχεται έναν χρόνο έπειτα από το αρχικό με την Cambridge Analytica και ύστερα από υποσχέσεις του Mark Zuckerberg ότι θα ενισχύσει την ασφάλεια για τα δεδομένα των χρηστών.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι βάσεις δεδομένων ήταν αποθηκευμένες χωρίς καμία ασφάλεια σε servers της Amazon και προήλθαν από μια εταιρεία media που εδρεύει στο Μεξικό, με την ονομασία Cultura Colectiva, αλλά και μία άλλη εφαρμογή με την ονομασία “At the Pool”.
H εφαρμογή “At the Pool” σταμάτησε να λειτουργεί το 2014, αλλά η βάση δεδομένων είναι ακόμα διαθέσιμη διαδικτυακώς, ενώ η Cultura Colectiva που είχε ενημερωθεί για το κενό ασφαλείας τον περασμένο Ιανουάριο από την UpGuard δεν έκανε για τις απαραίτητες κινήσεις.
Πρόσφατα, είχαμε δει ξανά το Facebook να πρωταγωνιστεί σε αντίστοιχο σκάνδαλο, με τους κωδικούς 600 εκατ. χρηστών να παραμένουν απροστάτευτοι και προσβάσιμοι από 20.000 υπαλλήλους της εταιρείας. Αν πάμε πιο πίσω, υπήρξε αντίστοιχη αποκάλυψη για κενό ασφαλείας τον περασμένο Οκτώβριο, με έναν χάκερ που είχε πρόσβαση σε 29 εκατ. λογαριασμούς και πριν από αυτό είχαν βρεθεί προς πώληση ιδιωτικά μηνύματα από 81.000 χρήστες. Και όλα αυτά, έπειτα από το μεγάλο σκάνδαλο της Cambridge Analytica.
Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης