Η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκοπεύει να παραχωρήσει «ηλεκτρονική προσωπικότητα» σε ρομπότ, σε μια κίνηση για την προστασία της κοινωνίας από τις εξελίξεις της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι κάτι τέτοιο επιφυλάσσει κινδύνους. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, πριν από μερικές ημέρες και συγκεκριμένα στις 13 Ιανουαρίου, η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφερόταν η πρόταση «Δώστε στα ρομπότ προσωπικότητα».
Οι επικριτές αυτής της κίνησης υποστηρίζουν ότι η ηλεκτρονική προσωπικότητα θα προστατεύσει μόνο τα συμφέροντα των λίγων σε βάρος των πολλών. Όπως αναφέρει η Guardian, μόλις τεθούν οι κανόνες για τη ρομποτική προσωπικότητα, οι δημιουργοί των συσκευών θα «προσαρμόσουν» τα μηχανήματά τους με σκοπό να έχουν το μέγιστο όφελος από την ευκαιρία αυτή – όχι επειδή αυτοί οι άνθρωποι είναι κακοί αλλά επειδή κάτι τέτοιο αποτελεί μέρος της λογικής οποιασδήποτε εμπορικής δραστηριότητας.
Παραχωρώντας «δικαιώματα» στα μελλοντικά ρομπότ, θα υπάρξουν συνέπειες τις οποίες δεν μπορούμε καν να φανταστούμε ακόμα. Παράλληλα, εγείρονται σημαντικά ερωτήματα, όπως πώς μια κοινωνία θα μπορούσε να αρνηθεί σε ένα εξελιγμένο ρομπότ το δικαίωμα συμμετοχής του στη λήψη κοινωνικών αποφάσεων, όπως δηλαδή η ψήφος; Και με ποια βάση ένα ρομπότ δεν θα έχει το «δικαίωμα» να συμμετάσχει στο σώμα ενόρκων ενός δικαστηρίου;
Παρά το γεγονός ότι πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης ως ένα παράγοντα για την ευημερία τόσο των κοινωνιών όσο και των ανθρώπων, άλλοι έχουν εκφράσει επανειλημμένως τον σκεπτικισμό τους σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχουν τα ρομπότ στον κόσμο. Στην παρούσα φάση κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα την εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης και αν αυτή θα έχει θετικές ή αρνητικές συνέπειες στις ζωές των ανθρώπων. Το μέλλον θα δείξει.