Οι ερευνητές της ESET έχουν εντοπίσει εκστρατείες παρακολούθησης που χρησιμοποιούν μία νέα παραλλαγή του FinFisher, του περίφημου spyware που είναι επίσης γνωστό ως FinSpy. Επτά χώρες έχουν πέσει θύματα της εκστρατείας (για λόγους προστασίας η ESET δεν θα τα κατονομάσει ποιες είναι αυτές). Σε δύο από αυτές, είναι πιθανό μεγάλες εταιρίες παροχής υπηρεσιών internet να έχουν εμπλακεί στη μόλυνση των στόχων της εκστρατείας παρακολούθησης.

«Σε δύο περιπτώσεις στο σύνολο των εκστρατειών, το spyware έχει εξαπλωθεί μέσω μιας επίθεσης τύπου man-in-the-middle και πιστεύουμε ότι μεγάλοι πάροχοι διαδικτύου έπαιξαν το ρόλο του ενδιάμεσου – man in the middle»εξηγεί ο Filip Kafka, ο αναλυτής malware της ESETπου διεξήγαγε την έρευνα.

Tο FinFisher είναι λογισμικό κατασκοπείας (spyware) που έχει προωθηθεί ως ένα εργαλείο επιβολής του νόμου και έχει χρησιμοποιηθεί από κυβερνητικούς φορείς σε παγκόσμιο επίπεδο. Θεωρείται επίσης ότι έχει χρησιμοποιηθεί από καταπιεστικά καθεστώτα.

To spyware FinFisher διαθέτει εκτεταμένες δυνατότητες κατασκοπείας, όπως ζωντανή παρακολούθηση μέσω webcam και μικροφώνων, keylogging και εξαγωγή αρχείων. Ωστόσο, η σημαντικότερη καινοτομία του είναι ο τρόπος με τον οποίο το εργαλείο παρακολούθησης διεισδύει στους υπολογιστές-στόχους.
Όταν ένας χρήστης, που αποτελεί στόχο, πρόκειται να κατεβάσει μία από τις πολλές δημοφιλείς εφαρμογές, όπως το WhatsApp, το Skype ή το VLC Player, αυτές ανακατευθύνονται στον διακομιστή του εισβολέα, για να αποκτήσουν ένα πακέτο trojan λογισμικού μολυσμένο με FinFisher.

«Κατά τις έρευνες μας, βρήκαμε αρκετές ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι η ανακατεύθυνση συμβαίνει σε τέτοια επίπεδα που αφορούν μεγάλους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου» σχολίασε ο Filip Kafka. Σύμφωνα με τον Kafka, σε ό,τι αφορά ανάλογες εκστρατείες, είναι η πρώτη φορά όπου αποκαλύπτεται δημόσια η πιθανή συμμετοχή μεγάλου παρόχου Internet στη διάδοση κακόβουλου λογισμικού. «Αυτές οι εκστρατείες FinFisher αποτελούν εξελιγμένα, πολύπλοκα και συγκαλυμμένα σχέδια επιτήρησης, με πρωτοφανή συνδυασμό μεθοδολογίας και βεληνεκούς».

Για περισσότερες λεπτομέρειες, διαβάστε το σχετικό άρθρο του Filip Kafka στο blog της ESET με θέματα ασφάλειας, WeLiveSecurity.com. Το WeLiveSecurity.com έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς διάφορα άρθρα σχετικά με τις εκστρατείες που βασίζονται στο FinFisher.