Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

Η πανδημία έχει επιβάλλει νέους όρους στην αγορά και η κανονικότητα πλέον έχει αλλάξει, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό να έχει επιταχυνθεί ραγδαία. Πολλές είναι οι επιχειρήσεις που έχουν κληθεί να λάβουν μέτρα για την επιβίωσή τους, χωρίς να υπάρχει όμως πολλές φορές καθοδήγηση ή βοήθεια. Η νέα καθημερινότητα έχει δημιουργήσει καινούργιες ανάγκες και όλοι καλούνται να ακολουθήσουν αυτές τις ταχύτητες.
 

Μια παραδοσιακή επιχείρηση αναπόφευκτα έχει ανάγκη από ένα eshop πλέον, ενώ πολλοί είναι οι επιχειρηματίες που εν μέσω καραντίνας έχουν ως μόνη λύση το διαδίκτυο. Η δημιουργία νέων ιστότοπων και ηλεκτρονικών καταστημάτων είναι όμως για πολλούς ένα εντελώς άγνωστο αντικείμενο. Πού μπορεί να απευθυνθεί κάποιος και πώς θα καταφέρει να επανέλθει σε ικανοποιητικούς ρυθμούς για την επιχείρησή του;

Το διαδίκτυο είναι ένας τρόπος επικοινωνίας. Μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο και να χρησιμοποιηθεί με άπειρους τρόπους. Το πρώτο βήμα όμως ίσως είναι πιο δύσκολο. Η ενημέρωση για την κατοχύρωση ενός domain, δηλαδή η διαδικασία που απαιτείται για να αποκτήσει “διεύθυνση” το site του ενδιαφερόμενου είναι ένα από τα στάδια, στα οποία χρειάζεται να δοθεί προσοχή, ενώ φυσικά αντίστοιχα πρέπει να ενημερωθούμε και για τα δικαιώματά μας ως ιδιοκτήτες ιστότοπων ή eshops, αλλά και τον τρόπο που πρέπει να φροντίσει για την ασφάλεια και τη φιλοξενία του website του ο καθένας.

Για όλα τα παραπάνω το zougla.gr μίλησε με τον CEO της DNHOST, Γιάννη Φαραζούμη. Η DNHOST είναι ένας από τους μεγαλύτερους registrars στην Ελλάδα με τεράστια εμπειρία στον χώρο των υπηρεσιών internet και μέσω των παρακάτω απαντήσεων, ο κ. Φαραζούμης μάς ενημερώνει για το κομμάτι της κατοχύρωσης και φιλοξενίας ενός website/eshop.
 

Έχετε παρατηρήσει αύξηση στις κατοχυρώσεις ονομάτων, ειδικότερα δε, αύξηση στις κατοχυρώσεις eshops; Είναι σημαντική; Έχουν αλλάξει οι ανάγκες και οι τάσεις;

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία υπάρχει σαφής αυξητική τάση των κατοχυρώσεων .gr domain names που αντιστοιχεί στις ανάγκες της αγοράς για ηλεκτρονικά καταστήματα και online πωλήσεις.

Βέβαια, η πανδημία έκανε πολλούς χρήστες να εγκαταλείψουν τα projects τους και να σταματήσουν να ανανεώνουν τα domains που είχαν στην κατοχή τους, οπότε μπορούμε να πούμε πως υπάρχουν δύο τάσεις που οριακά αλληλοαναιρούν η μια την άλλη.

Παράλληλα υπάρχει μια σημαντική αύξηση στις πωλήσεις νέων καταλήξεων όπως .site, .blog, .online, .store, .shop, .live, .app, .io, .co κ.α., σαν αποτέλεσμα της ευρείας χρήσης τους και από sites του εξωτερικού, της ανόδου των start-ups αλλά και του κορεσμού, δηλαδή της δυσκολίας εύρεσης ενός “καλού”, “πιασάρικού” domain, που υπάρχει ήδη στα .gr, .com και .eu.domains. Πλέον υπάρχουν πάνω από 400 καταλήξεις για να βρει κάποιος το domain που θέλει και ταιριάζει ακριβώς στις ανάγκες; επικοινωνίας του.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρηματίες που θέλουν να κατοχυρώσουν τα domains για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα;

Αρχικά επειδή το domain name, δηλ. η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι βασική για τη λειτουργία ενός ιστότοπου, την κατοχύρωση του domain θα πρέπει να την κάνει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος ή μέσω ενός έμπιστου συνεργάτη. ΑΜΕΣΑ θα πρέπει να ζητήσει και την αποστολή του κωδικού Εξουσιοδότησης του ονόματος, να ελέγξει ότι πράγματι έχει καταχωρηθεί στον ίδιο τον ενδιαφερόμενο και ότι τα στοιχεία είναι σωστά. Η κατοχύρωση γίνεται online σε πραγματικό χρόνο μέσω μιας έγκυρης εταιρείας-καταχωρητή domains. Προτείνουμε την επιλογή και στήριξη μιας ελληνικής εταιρίας, ώστε να έχετε άμεση εξυπηρέτηση στα Ελληνικά.

Ο καταχωρητής-πάροχος του domain πρέπει να είναι εγκεκριμένος από την αρμόδια αρχή, (πχ. για τα .gr και .ελ από την ΕΕΤΤ) και καλό θα ήταν να σας τον έχουν συστήσει ή να τον έχετε ξανακούσει, όπως πχ. η DNHOST που είναι μέσα στους 5 μεγαλύτερους και γνωστότερους Registrars στην Ελλάδα.

H αδειοδότηση του καταχωρητή μπορεί να ελεγχθεί εύκολα και γρήγορα στη σελίδα https://eregpublic.eett.gr/anazhthsh.php με το ΑΦΜ ή άλλα στοιχεία του καταχωρητή. Αντίστοιχα για τα .eu και .ευ υπάρχει το μητρώο της EURid στη διεύθυνση https://eurid.eu/en/register-a-eu-domain/find-a-registrar/.

Τέλος, για τις υπόλοιπες καταλήξεις (πχ. .com, .io κτλ.) αρμόδια είναι η ICANN με τη λίστα των καταχωρητών να βρίσκεται στο https://www.icann.org/registrar-reports/accreditation-qualified-list.html Επίσης, η ENOM της οποίας είμαστε μεταπωλητής εδώ και 20 χρόνια, είναι επίσημος καταχωρητής σχεδόν όλων των διαθέσιμων γεωγραφικών & εθνικών καταλήξεων (gTLDs & ccTLDs).

Ποια είναι τα συνήθη σφάλματα στην παραπάνω διαδικασία και πώς μπορούν να προστατευτούν οι χρήστες από αυτά;

Αποφεύγουμε όσους δεν βρίσκoνται στη λίστα και ελέγχουμε (επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα του) ότι η επιλογή μας είναι αξιόπιστη και εύκολα προσβάσιμη για επικοινωνία μέσω τηλεφώνου, email ή live chat.

Το domain πρέπει να κατοχυρωθεί προσεκτικά (χωρίς λάθη στο email, το κινητό ή την επωνυμία) στα στοιχεία του επιχειρηματία και να σας δοθεί άμεσα πλήρη πρόσβαση στον λογαριασμό διαχείρισης του domain. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο προγραμματιστής ή κάποιος φίλος, συγγενής κλπ. κατοχυρώνει εκ παραδρομής (ή πιο σπάνια, σκόπιμα) το domain στα δικά του (ή σε λάθος) στοιχεία και έπειτα πρέπει να γίνει ολόκληρη διαδικασία για την αλλαγή του κατόχου, ή το άτομο που έκανε την κατοχύρωση εξαφανίζεται και είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη η ανάκτηση της διαχείρισης του domain.

Σε τέτοιες περιπτώσεις και προκειμένου πάρετε τον έλεγχο του domain, μπορείτε να κάνετε μια αναζήτηση στο Whois του αντίστοιχου μητρώου ή στο website μας για να το βρείτε και στη συνέχεια να επικοινωνήσετε με τον καταχωρητή του ονόματος χώρου του.

Θα ήταν χρήσιμο να διαλέξετε ένα ευκολομνημόνευτο domain name που μπορεί οποιοσδήποτε να το θυμάται και να το προφέρει με ευκολία. Μην ξεχνάτε πως το όνομα του site σας είναι αυτό που θα χρησιμοποιηθεί για να σας αναζητήσουν ή να σας συστήσουν σε τρίτους.

Χρησιμοποιήστε λέξεις κλειδιά του τομέα δραστηριοποίησης σας στο domain σας, πχ. “host”, εάν προσφέρετε υπηρεσίες hosting, όπως η DNHOST. Επίσης, μπορείτε να διαλέξετε μια κατάληξη domain σχετική με το περιεχόμενο του site, πχ. .radio για ραδιοφωνικούς σταθμούς ή .tech για εταιρείες ή προϊόντα τεχνολογίας.

Οι επιλογές αυτές θα σας βοηθήσουν να αναδειχθείτε στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης (SEO) σε σχετικές αναζητήσεις και θα δώσουν ένα σαφές μήνυμα στους υποψήφιους πελάτες ή χρήστες του site σας για το περιεχόμενο του, γεγονός που θα τους κάνει να το επισκεφθούν και να το εμπιστευθούν πιο εύκολα.

Φροντίστε να εισάγετε όλα τα στοιχεία επικοινωνίας σας (ειδικά email και κινητό) σωστά και κρατήστε τα επικαιροποιημένα, ώστε να λαμβάνετε όλες τις σχετικές ειδοποιήσεις.

Θα θέλατε να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες για εσάς και την DNHOST; Ποιες υπηρεσίες προσφέρετε; Αφορούν μόνο ελληνικά domains ή και ξένα;

H DNHOST ξεκίνησε πριν 21 χρόνια να παρέχει αμιγώς online υπηρεσίες κατοχύρωσης domain names και φιλοξενίας ιστοσελίδων, καθώς και έκδοση πιστοποιητικών SSL, προσφέροντας γρήγορη εξυπηρέτηση μέσω τηλεφώνου, email & live chat.

Πιο αναλυτικά, πέραν των δημοφιλών .gr, .com, .eu πλέον διαθέτουμε και πάνω από  400 νέες καταλήξεις domain, στοχευμένες σε κάθε οικονομικό κλάδο, τοποθεσία ή δραστηριότητα, πχ. εμπόριο, τεχνολογία, ομορφιά, τουρισμός, φαγητό, ακίνητα, εκπαίδευση, τέχνες, διασκέδαση κ.α.

Όσον αφορά στο web hosting, έχουμε υψηλής αξιοπιστίας και διαθεσιμότητας λύσεις φιλοξενίας σε επώνυμους servers και κορυφαία data centers για κάθε μεγέθους ιστοσελίδες ή e-shop αλλά και για developers, digital design και marketing agencies που θέλουν να καλύψουν τους πελάτες τους. Από πακέτα για 1 site και email, έως πακέτα μεταπώλησης, ιδιωτικούς servers και development ή production cloud servers καθώς και custom λύσεις στα μέτρα της κάθε επιχείρησης.

Επίσης, εκδίδουμε και ανανεώνουμε πιστοποιητικά ασφαλείας SSL σε συνεργασία με παγκόσμιους ηγέτες στο web security (Comodo, Thawte, Digicert κ.α.), για πλήρη προστασία και κρυπτογράφηση των δεδομένων ενός site, ειδικά τώρα που οι browsers επισημαίνουν ως “Μη Ασφαλή (Not secure)” όσα websites δεν λειτουργούν σε “https://”.

Τα SSL πλαισιώνονται και από την υπηρεσία εγκατάστασης SSL, σε εξαιρετικά χαμηλό αντίτιμο, για όσους πελάτες δε θέλουν να εγκαταστήσουν μόνοι τους το SSL τους με βάση τους αναλυτικούς οδηγούς μας.

Τέλος, προσφέρουμε εγκατάσταση με ένα κλικ δημοφιλών web εφαρμογών όπως WordPress, Joomla, PrestaShop, OpenCart κ.α., σε όλα τα πακέτα μας αλλά και τον Website Builder Site Pro, για να φτιάξουν εύκολα και γρήγορα το site τους χωρίς τη βοήθεια προγραμματιστή.
 

Τι μπορούμε να κάνουμε εάν το domain που θέλουμε είναι ήδη κατοχυρωμένο;

Αν έχετε εταιρεία και μπορείτε να τεκμηριώσετε πως ένα domain αποτελεί διακριτικό γνώρισμα της, μπορείτε να το διεκδικήσετε με βάση τον νόμο, είτε το έχει στην κατοχή του καλόπιστος, είτε κακόπιστος τρίτος.
Αν χρησιμοποιείτε το όνομα της εταιρείας σας πχ. για εμπορικές συναλλαγές, έχει αποκτήσει διακριτική δύναμη και κάποιος σε ύστερο χρόνο κατοχυρώσει το όνομα αυτό, τότε έχετε σοβαρές πιθανότητες να κερδίσετε το domain αυτό.

Εναλλακτικά, για την άμεση κάλυψη των αναγκών σας, υπάρχουν πάρα πολλές εξειδικευμένες καταλήξεις (νέα TLDs) ανάλογα με τη θεματική του ιστότοπου, που εξασφαλίζουν ισχυρότερη εταιρική ταυτότητα και καλύτερη κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης.
 

Τι μπορούμε να κάνουμε εάν δε μας δίνει την κατοχή/κωδικούς του domain ο προγραμματιστής μας ή απλά δεν μπορούμε να επικοινωνήσουνε μαζί του;

Αρχικά να επικοινωνήσετε με τον καταχωρητή του domain ή το αντίστοιχο Μητρώο ή ρυθμιστική αρχή και να ζητήσετε ΑΜΕΣΩΣ την αποστολή του κωδικού Εξουσιοδότησης του ονόματος.

Αν όντως το domain σάς ανήκει (έχει κατοχυρωθεί στα δικά σας στοιχεία), θα λάβετε τους κωδικούς εξουσιοδότησης και θα το μεταφέρετε στον δικό σας λογαριασμό. Αν όλα αυτά είναι δύσκολα ή δυσνόητα στην πράξη, μπορείτε να στείλετε ένα email με το ερώτημα σας στο support@dnhost.gr και θα είναι χαρά μας να βοηθήσουμε.

Αν δεν καταφέρετε να αποκτήσετε το domain με αυτό το τρόπο θα πρέπει να κινηθείτε νομικά.
 

Θέλω να ανεβάσω το παλιό μου site αλλά δεν βρίσκω ή δεν έχω πρόσβαση στα αρχεία του. Τι επιλογές έχω;

Προσοχή, ιδίως όταν πρόκειται να σταματήσετε τη συνδρομή σας σε ένα πακέτο φιλοξενίας, πάρτε πρώτα ένα backup στον υπολογιστή σας, κάτι που μπορεί να λύσει μια σειρά από προβλήματα, όπως η άμεση επαναφορά του site σε οποιοδήποτε πάροχο, έως τις περιπτώσεις “προβλημάτων” με τον developer σας.

Αν δεν έχετε backup, μπορείτε να βρείτε, μέσω των στοιχείων του domain σας (με ένα domain whois ή μια αναζήτηση με ένα εργαλείο DNS history) και να επικοινωνήσετε με τον πάροχο hosting που φιλοξενούσε το website σας.
 


 

Σε περίπτωση που μας χακάρουν το site, τι μπορούμε να κάνουμε και πώς μπορούμε να αποφύγουμε κάτι τέτοιο στο μέλλον;

Θα πρέπει να μιλήσετε άμεσα με τον προγραμματιστή σας ή και με τον πάροχο φιλοξενίας σας για περισσότερες πληροφορίες. Προφανώς, παραβιάστηκε κάποιος εύκολος κωδικός ή εκμεταλλεύθηκαν κενό ασφαλείας στον κώδικα του website (πχ WordPress), αν έχει καιρό να αναβαθμιστεί στην τελευταία του έκδοση.

Θα πρέπει να γίνει άμεση αλλαγή κωδικών εισόδου/βάσης δεδομένων/ftp, έλεγχος για τα μολυσμένα αρχεία, καθαρισμός τους και αναβάθμιση στην τελευταία έκδοση της εφαρμογής (πχ. WordPress κ.α.).

Δοκιμάστε επίσης να μεταφερθείτε σε έναν πολύ ασφαλή host, όπως πχ. στην DNHOST, όπου οι τεχνικοί μας και τα πολλαπλά λογισμικά προστασίας από hackers/DDOS αναλαμβάνουν αυτόματα και δωρεάν  την αποτελεσματική προστασία του site ή του e-shop σας από αυτοματοποιημένες επιθέσεις.

Σε περίπτωση δεν μπορούμε να βρούμε τα email μας, τι μπορούμε να κάνουμε;

Για να μην συμβεί ποτέ αυτό, προτείνουμε  να κατεβάζετε τα email σας και τοπικά, στον υπολογιστή σας -παράλληλα με την online πρόσβασή σας σε αυτά-, με εφαρμογές όπως το Windows Mail app, το Outlook ή το Thunderbird. Στην περίπτωση αυτή, ό,τι και να συμβεί στα email σας (πχ. καταστραφούν, διαγραφούν ή χάσετε την πρόσβαση στο web email σας), θα έχετε πάντα τη δυνατότητα να ανατρέξετε σε αυτά.

Εννοείται πως όταν διακόπτετε μια συνδρομή hosting πρέπει να κρατήσετε αρχείο στον υπολογιστή σας τοπικά με τις παραπάνω εφαρμογές/αρχεία. Αν δεν το έχετε κάνει, επικοινωνήστε με τον πάροχο φιλοξενίας σας, μήπως έχει κρατήσει ακόμα αντίγραφο των email σας.

Με την  τοπική διατήρηση των email σας δε θα κινδυνεύσετε να γεμίσει ο χώρος του πακέτου hosting σας (και ενδεχομένως να πέσει και το site σας) εάν γεμίσει και να χάσετε πολύτιμα email που περιμένετε.
 

Να επιλέξουμε δωρεάν ή επί πληρωμή SSL;

Προτείνουμε σε κάθε περίπτωση ένα εμπορικό SSL γιατί το κύρος των μεγάλων εταιρειών και την ασφάλεια που σας προσφέρουν δεν μπορεί να την εγγυηθεί κανένα free SSL. Παρέχουν μεγάλη συμβατότητα με όλους τους browsers, 100% διαθεσιμότητα, γρήγορη εξυπηρέτηση  και προσφέρουν χρηματική εγγύηση αν παραβιαστεί το SSL.
 

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την ταχύτητα και την ασφάλεια του site μας;

Εάν πιστεύετε πως το site σας δεν είναι αρκετά γρήγορο, τότε μπορείτε να το ελέγξετε με δωρεάν εργαλεία όπως το https://gtmetrix.com/ και το https://tools.pingdom.com/ .

Η αιτία για κενά ασφαλείας ή καθυστερήσεις  βρίσκεται τόσο στον server (σε πολυφορτωμένα μηχανήματα φθηνών hosts), σε χαμηλής ταχύτητας δίκτυα που δέχονται επιθέσεις DDoS και botnets, αλλά κυρίως στο ίδιο το site. Για παράδειγμα, ένα WordPress site με δεκάδες plugins, ένα eshop με χιλιάδες προϊόντα, θα καθυστερούν να φορτώσουν σε ένα βασικό πακέτο hosting.

Η ομάδα των experts της DNHOST αντιμετωπίζει ξεχωριστά κάθε περίπτωση και θα σας συμβουλέψει πώς θα μπορέσετε να κάνετε το site σας ταχύτατο και να το προστατεύσετε αποτελεσματικά.