Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη λιγότερο από το 30% των ερευνητών παγκοσμίως είναι γυναίκες και μόνο το 30% των γυναικών που φοιτούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ακολουθούν σπουδές σχετικές με Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Επιστήμη των Μηχανικών και Μαθηματικά (STEM).
Συμβάλλοντας στο κλείσιμο της ψαλίδας της ανισότητας, το Ίδρυμα ESET Foundation προωθεί το ρόλο των γυναικών στις επιστήμες. Το 2021 σηματοδοτεί την έκτη ετήσια υποτροφία “ESET Women in Cybersecurity”, μιας πρωτοβουλίας της ESET που ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 2016 και που αποσκοπεί στο να βοηθήσει και να ενθαρρύνει τις γυναίκες που φιλοδοξούν να ακολουθήσουν καριέρα στον τομέα της ασφάλειας των πληροφοριών.
Πέρυσι, η ESET τίμησε τη συγκεκριμένη ημέρα παρουσιάζοντας πέντε μοναδικές γυναίκες και το έργο τους στον τομέα της πληροφορικής, από την προγραμματιστή υπολογιστών Ada Lovelace στα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα έως τη συνιδρύτρια του Flickr, Caterina Fake.
Φέτος, στο πλαίσιο του εορτασμού της ημέρας, η ESET φέρνει στο φως ευρήματα από την πρόσφατη παγκόσμια έρευνα που διεξήγαγε για τη Χρηματοοικονομική Τεχνολογία (FinTech) με τη συμμετοχή 10.000 ατόμων από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Βραζιλία και την Ιαπωνία.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε καταναλωτές και διερευνά τη στάση τους απέναντι στην χρηματοοικονομική τεχνολογία και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ιδίως σε σχέση με τις εφαρμογές FinTech. Τα ευρήματά αποκαλύπτουν ορισμένες αναδυόμενες αντιθέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών σε σχέση με την υιοθέτηση της FinTech και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
Οι απάτες ηλεκτρονικού “ψαρέματος” είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν λάβει email ηλεκτρονικού ψαρέματος σε κάποιο σημείο της ζωής τους, ανεξάρτητα από το αν το γνώριζαν ή όχι. Η έρευνα της ESET έδειξε ότι άνδρες και γυναίκες δήλωσαν εξίσου βέβαιοι για το ότι θα μπορούσαν να εντοπίσουν ένα ψεύτικο email, με το 70% των ανδρών να πιστεύουν ότι θα μπορούσαν σε σύγκριση με το 68% των γυναικών.
Ωστόσο, περισσότεροι ήταν οι άνδρες που συμφώνησαν απολύτως ότι θα μπορούσαν να εντοπίσουν το ψεύτικο email, 30% έναντι του 23% των γυναικών, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να υπάρχει ένα ελαφρώς υψηλότερο αίσθημα βεβαιότητας μεταξύ των ανδρών, ανεξάρτητα από το εάν αυτή η βεβαιότητα είναι βάσιμη ή όχι.
Αναφορικά με τη χρήση των εφαρμογών FinTech, άνδρες και γυναίκες είχαν πολλά κοινά στοιχεία συμπεριφοράς. Σχεδόν το ένα πέμπτο (18%) των ανδρών χρησιμοποιούν περισσότερες από πέντε εφαρμογές / πλατφόρμες FinTech σε σύγκριση με το 15% των γυναικών. Και ενώ οι άνδρες ήταν ελαφρώς πιο πιθανό να δοκιμάσουν τις τεχνολογικές τους δεξιότητες, οι διαφορές μεταξύ των φύλων ήταν αρκετά μικρές.
Ωστόσο, η διαφορά σε εκείνους που συμφώνησαν στο ότι υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους των εφαρμογών FinTech ήταν ελαφρά μεγαλύτερη, με τους μισούς άνδρες (50%) να συμφωνούν σε σύγκριση με το 43% των γυναικών.
Η έρευνα αποκάλυψε, επίσης, ότι μεγαλύτερη πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν πάνω από πέντε εφαρμογές FinTech είχαν εκείνοι που χαρακτήρισαν τον εαυτό τους ως «μέσου επιπέδου» (39%) ή «προηγμένου επιπέδου» (36%) ως προς τις γνώσεις τους γύρω από την τεχνολογία, σε σύγκριση με εκείνους που καταγράφηκαν ως «βασικού επιπέδου»(25%).
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το 55% από όσους χρησιμοποιούν περισσότερες από πέντε εφαρμογές FinTech είναι άνδρες και το 45% είναι γυναίκες.
Μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες απαντήσεις δόθηκαν σχετικά με τη στάση τους ως προς τα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin. Ενώ ελαφρώς περισσότεροι άντρες από τις γυναίκες έδειξαν ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα και συμμετείχαν (19% έναντι 12%) από την έναρξη της πανδημίας, δεν υπάρχει διαχωρισμός φύλου για εκείνους που ενδιαφέρονται αλλά δεν έχουν ακόμη ασχοληθεί με τα κρυπτονομίσματα: το συγκεκριμένο ποσοστό είναι ακριβώς 18% τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.
Αν και η έρευνα της ESET επικεντρώνεται στη χρηματοοικονομική τεχνολογία και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η μικρή ποσοστιαία διαφορά μεταξύ των φύλων μπορεί να ρίξει φως στο ότι οι περισσότερες από τις διαφορές γύρω από το εμφανές ενδιαφέρον των γυναικών για την τεχνολογία πηγάζουν από αντιλήψεις και προκαταλήψεις παρά από τα πραγματικά επίπεδα ενδιαφέροντος για την τεχνολογία. Έτσι, τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας μεταξύ των γυναικών είναι πιο πιθανό να απεικονίζουν λανθασμένα στερεότυπα και στερεότυπα μη συμπεριληπτικότητας.
Σύμφωνα με την ESET, η σημερινή μέρα χρησιμεύει ως υπενθύμιση για το ότι πρέπει να εξαλείψουμε τα εμπόδια που αποτρέπουν εκείνους που θα μπορούσαν να καινοτομήσουν από το να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους. Με άλλα λόγια: Όσο μεγαλύτερη η πολυμορφία στην επιστήμη και την τεχνολογία, τόσο πιο καινοτόμες οι ιδέες που θα γεννιούνται.