Η DeepMind, μια εταιρεία που ασχολείται με την τεχνητή νοημοσύνη, δημιούργησε έναν υπολογιστή, ο οποίος μπορεί να καταφεύγει στη δική του μνήμη, να αναλύσει τα γεγονότα και να χρησιμοποιήσει τη γνώση του για να απαντήσει σε ερωτήσεις.
Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα στον χώρο της AI, αφού με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να απαντάει σε ερωτήσεις ανθρώπων, χωρίς προηγουμένως να έχει μάθει κάθε πιθανή απάντηση σε όλες τις ερωτήσεις. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη μνήμη του, θα τα αναλύει και θα βρίσκει τη σωστή απάντηση μόνο του.
Η DeepMind, την οποία αγόρασε η Google το 2014, αποκαλεί τον νέο αυτόν AI υπολογιστή Differentiable Neural Computer (DNC). Για παράδειγμα, ο υπολογιστής αυτός έχει την δυνατότητα να πάρει ένα οικογενειακό δέντρο ή έναν χάρτη συγκοινωνιών του Λονδίνου και να απαντήσει σε πολύπλοκες ερωτήσεις.
Θα μπορούσατε να λάβετε απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως: «Ξεκινώντας από την Bond Street, χρησιμοποιώντας την κεντρική γραμμή για μία στάση και χρησιμοποιώντας ένα άλλο μέσο για 4 στάσεις, πού θα καταλήξω;». Αυτό είναι αρκετά εντυπωσιακό, καθώς ο υπολογιστής θα χρησιμοποιήσει τα δεδομένα που έχει ήδη για να βρει μια απάντηση, την οποία δε γνώριζε ότι την ξέρει.
Με τον ίδιο τρόπο, θα μπορούσε να καταλάβει ερωτήσεις που αφορούν τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων σε μια μεγάλη οικογένεια.
Αυτός ο υπολογιστής δημιουργήθηκε με την βοήθεια νευρωνικών δικτύων, τα οποία μιμούνται τον τρόπο που ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί. Τα νευρωνικά δίκτυα βοήθησαν την AlphaGo AI να νικήσει τον παγκόσμιο πρωταθλητή στο παιχνίδι GO. Όμως η AlphaGO, για να το κάνει αυτό έπρεπε να δεχθεί δεδομένα 30 εκατομμυρίων κινήσεων από ιστορικά παιχνίδια για να μάθει πώς να παίζει. Ο DNC θα μπορούσε να κάνει περισσότερες κινήσεις και πιο πολύπλοκα πράγματα από μόνος του.
Η DeepMind ελπίζει ότι το DNC, που τον περιγράφει ως «ένα μηχάνημα γνώσης, το οποίο χωρίς προηγούμενο προγραμματισμό, μπορεί να οργανώσει πληροφορίες σε συνδεδεμένα γεγονότα και να τα χρησιμοποιήσει για να λύσει προβλήματα», θα φέρει περαιτέρω ανακαλύψεις στον χώρο της πληροφορικής.
Πηγή: techblog.gr