Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με απόφασή της, συμπεραίνει ότι η Google κατέχει δεσπόζουσα θέση στις αγορές των υπηρεσιών γενικής διαδικτυακής αναζήτησης, των λειτουργικών συστημάτων για έξυπνες κινητές συσκευές για τα οποία είναι δυνατό να παρέχεται άδεια χρήσης και των καταστημάτων εφαρμογών (app stores) για το λειτουργικό σύστημα Android για κινητές συσκευές. Το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην εταιρεία φτάνει τα 4,34 δισ. ευρώ.
Ακολουθεί παρακάτω η επίσημη δήλωση της Google:
«Το λειτουργικό Android έχει δημιουργήσει περισσότερες επιλογές για όλους, όχι λιγότερες. To ακμάζον οικοσύστημα, η καινοτομία και η μείωση των τιμών αποτελούν κλασικά χαρακτηριστικά του ισχυρού ανταγωνισμού. Σκοπεύουμε να ασκήσουμε έφεση κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.», δήλωσε εκπρόσωπος της Google.
Το σχετικό blogpost της Google:
Το Android έχει δημιουργήσει περισσότερες επιλογές, όχι λιγότερες
Αν αγοράσετε ένα τηλέφωνο με λειτουργικό σύστημα Android, επιλέγετε μία από τις δύο πιο δημοφιλείς πλατφόρμες κινητών στον κόσμο –αυτήν που έχει διευρύνει στο μέγιστο τις επιλογές κινητών τηλεφώνων που είναι διαθέσιμα παγκοσμίως.
Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε απόφαση για παραβίαση ανταγωνισμού από το λειτουργικό σύστημα Android και το επιχειρηματικό του μοντέλο.
H απόφαση αγνοεί το γεγονός ότι τα κινητά Android ανταγωνίζονται τα κινητά με λειτουργικό iOS, γεγονός που επιβεβαίωσε το 89% των ερωτηθέντων σε έρευνα αγοράς της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Επίσης, παραβλέπει το πόσο πολλές επιλογές προσφέρει το Android σε χιλιάδες κατασκευαστές τηλεφώνων και παρόχους κινητής τηλεφωνίας, που κατασκευάζουν και πωλούν συσκευές Android, σε εκατομμύρια προγραμματιστές εφαρμογών σε όλο τον κόσμο που έχουν δημιουργήσει τις επιχειρήσεις τους με το Android και σε δισεκατομμύρια καταναλωτών που έχουν, πλέον, την οικονομική δυνατότητα να αγοράζουν και να χρησιμοποιούν Android smartphones τελευταίας τεχνολογίας.
Σήμερα, χάρη στο Android, υπάρχουν περισσότερες από 24.000 συσκευές, με όλο το εύρος των τιμών, σε περισσότερες από 1.300 διαφορετικές μάρκες προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων ολλανδικών, φινλανδικών, γαλλικών, γερμανικών, λετονικών, πολωνικών, ρουμανικών, ισπανικών και σουηδικών κατασκευαστών τηλεφώνων.
Τα τηλέφωνα που κατασκευάζονται από αυτές τις εταιρείες είναι όλα διαφορετικά αλλά έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό -την ικανότητα να χρησιμοποιούν τις ίδιες εφαρμογές. Αυτό γίνεται εφικτό χάρη στους απλούς κανόνες που εξασφαλίζουν τεχνική συμβατότητα, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή το σχήμα της συσκευής. Κανένας κατασκευαστής τηλεφωνικών συσκευών δεν είναι υποχρεωμένος να υπογράψει τους κανόνες αυτούς – μπορεί να χρησιμοποιεί ή να τροποποιεί το λειτουργικό Android με όποιο τρόπο θέλει, όπως έκαναν εταιρείες σαν την Amazon με τα Fire tablets και τα TV sticks.
Για να έχουμε επιτυχημένες πλατφόρμες ανοιχτού κώδικα πρέπει να ζυγίζουμε με μεγάλη προσοχή τις ανάγκες όλων όσων τις χρησιμοποιούν. Η ιστορία όμως δείχνει ότι χωρίς κανόνες σχετικά με τη βασική συμβατότητα, οι πλατφόρμες ανοιχτού κώδικα διασπώνται, γεγονός που πλήττει τους χρήστες, τους προγραμματιστές και τους κατασκευαστές τηλεφωνικών συσκευών. Οι κανόνες συμβατότητας του λειτουργικού Android αποφεύγουν ακριβώς αυτό και βοηθούν στο να καταστεί το λειτουργικό Android μια ελκυστική μακροπρόθεσμη πρόταση για όλους.
Δημιουργώντας ευελιξία, επιλογές και ευκαιρίες
Σήμερα, χάρη στο Android, ένα τυπικό τηλέφωνο δύναται να έχει προ-εγκατεστημένες περίπου 40 εφαρμογές από διαφορετικούς προγραμματιστές, όχι μόνο από την εταιρεία από την οποία αγοράστηκε η τηλεφωνική συσκευή. Αν προτιμάτε άλλες εφαρμογές – ή προγράμματα περιήγησης ή μηχανές αναζήτησης – αντί για τις προ-εγκατεστημένες, μπορείτε εύκολα να τις απενεργοποιήσετε ή να τις διαγράψετε και να επιλέξετε άλλες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν δημιουργήσει κάποιοι από τους 1,6 εκατομμύρια Ευρωπαίους που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ως προγραμματιστές εφαρμογών.
Για την ακρίβεια, ένας τυπικός χρήστης τηλεφώνου με λειτουργικό Android θα εγκαταστήσει μόνος του περίπου 50 εφαρμογές. Πέρυσι, παραπάνω από 94 δισεκατομμύρια εφαρμογές μεταφορτώθηκαν παγκοσμίως από το Play app store της εταιρείας μας; προγράμματα πλοήγησης όπως το Opera Mini και το Firefox έχουν μεταφορτωθεί πάνω από 100 εκατομμύρια φορές και το UC Browser, πάνω από 500 εκατομμύρια φορές.
Αυτό είναι εντελώς αντίθετο με το πώς ήταν τα πράγματα την δεκαετία του 1990 και τις αρχές του 2000 -την εποχή του dial-up. Τότε, η αλλαγή προ-εγκατεστημένων εφαρμογών στον υπολογιστή σας ή η προσθήκη νέων, ήταν τεχνικά δύσκολη και χρονοβόρα. Η απόφαση της Επιτροπής σχετικά με το λειτουργικό Android, παραβλέπει το σημερινό εύρος επιλογών και τα σαφή στοιχεία για το πώς χρησιμοποιούν οι καταναλωτές τα τηλέφωνά τους σήμερα.
Μια πλατφόρμα που δημιουργήθηκε για την εποχή των smartphone
Το 2007,επιλέξαμε να προσφέρουμε δωρεάν το Android στους κατασκευαστές τηλεφώνων και στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Φυσικά, εμπλέκονται διάφορα κόστη για την κατασκευή του Android και η Google επένδυσε δισεκατομμύρια δολάρια την τελευταία δεκαετία για να κάνει το Android αυτό που είναι σήμερα. Η επένδυση αυτή έχει νόημα για εμάς, επειδή έτσι, μπορούμε να προσφέρουμε στους κατασκευαστές τηλεφώνων τη δυνατότητα προ-εγκατάστασης μιας σειράς δημοφιλών εφαρμογών της Google (όπως τα Search, Chrome, Play, Maps και Gmail), ορισμένες από τις οποίες, δημιουργούν έσοδα για εμάς από διαφημίσεις ενώ όλες διασφαλίζουν ότι η συσκευή θα λειτουργεί αμέσως μόλις βγει από το κουτί της. Οι κατασκευαστές τηλεφώνων δεν είναι υποχρεωμένοι να συμπεριλαμβάνουν τις υπηρεσίες μας και επίσης είναι ελεύθεροι να προ-εγκαταστήσουν ανταγωνιστικές εφαρμογές, παράλληλα με τις δικές μας. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε έσοδα μόνο αν οι εφαρμογές μας είναι εγκατεστημένες και αν οι χρήστες επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν τις δικές μας εφαρμογές αντί για τις ανταγωνιστικές.
Θετικό τόσο για τους συνεργάτες όσο και για τους καταναλωτές
Η δωρεάν διανομή της πλατφόρμας Android και της σειράς εφαρμογών της Google δεν είναι αποτελεσματική μόνο για τους κατασκευαστές τηλεφώνων και τους παρόχους, αλλά και για τους προγραμματιστές και τους καταναλωτές. Εάν οι κατασκευαστές τηλεφώνων και οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας δεν μπορούσαν να συμπεριλάβουν τις εφαρμογές μας στο μεγάλο εύρος των συσκευών τους, θα προκαλούνταν σύγχυση στην ισορροπία του οικοσυστήματος του Android.
Μέχρι τώρα, το επιχειρηματικό μοντέλο του Android σήμαινε ότι δε θα χρειάζεται να χρεώνουμε τους κατασκευαστές κινητών για την τεχνολογία μας ή να εξαρτόμαστε από ένα αυστηρά ελεγχόμενο μοντέλο διανομής.
Πάντα συμφωνούσαμε ότι το μέγεθος δημιουργεί και τις ανάλογες ευθύνες. Ένα υγιές, ακμάζον οικοσύστημα Android είναι προς το συμφέρον όλων και έχουμε αποδείξει ότι είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε αλλαγές. Μας προβληματίζει όμως το γεγονός ότι η σημερινή απόφαση θα διαταράξει την προσεκτική ισορροπία που έχουμε επιτύχει με το λειτουργικό Android και ότι αποστέλλει ένα ανησυχητικό μήνυμα υπέρ των ιδιόκτητων συστημάτων σε σχέση με τις ανοιχτές πλατφόρμες.
Η καινοτομία, το εύρος επιλογών και η μείωση των τιμών αποτελούν κλασικά χαρακτηριστικά του ισχυρού ανταγωνισμού, και το λειτουργικό Android τα έχει επιτύχει όλα. Η σημερινή απόφαση επικροτεί το λειτουργικό Android, ενώ απορρίπτει το επιχειρηματικό μοντέλο που το υποστηρίζει. Η σημερινή απόφαση απορρίπτει το επιχειρησιακό μοντέλο που υποστηρίζει το λειτουργικό Android, το οποίο έχει δημιουργήσει περισσότερες επιλογές για όλους, όχι λιγότερες. Σκοπεύουμε να ασκήσουμε έφεση. #ΑndroidWorks
Διαβάστε επίσης: