Η αναβάθμιση του desktop σου δεν είναι παίξε-γέλασε: το PC σου χρειάζεται… βοήθεια προκειμένου να συνεχίσει να καλύπτει τα «θέλω» σου και εσύ έχεις τη χρυσή ευκαιρία να του δώσεις τη χαμένη του αίγλη, επιτρέποντάς του να πιάσει εκ νέου τις ανεπανάληπτες ταχύτητες που είχε όταν το είχες πρωτοαγοράσει. Εδώ είναι που απαιτείται προσεκτική σκέψη έτσι ώστε να κάνεις τη σωστή επιλογή υποσυστημάτων, αποφεύγοντας παράλληλα τις δυσάρεστες εκπλήξεις που παραμονεύουν. Έλα να ρίξουμε μια ματιά σε κάποιους παράγοντες που οφείλεις να έχεις κατά νου.

Ξεκίνα από τη motherboard

Η motherboard είναι η βάση του συστήματός σου (δεν ονομάζεται τυχαία «μητρική κάρτα»). Ό,τι βρίσκεται στο εσωτερικό του tower σου άλλωστε συνδέεται με κάποιον τρόπο σε αυτή, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει πρωτίστως να εξασφαλίσεις ότι διαθέτει αρκετές υποδοχές (connectors) για όλα όσα έχεις κατά νου. Από εκεί και πέρα, κάθε motherboard μπορεί να «σηκώσει» συγκεκριμένες γενιές επεξεργαστών όπως επίσης τύπο και ποσότητα μνήμης (RAM) μεταξύ άλλων. Αποφάσισε τι είναι αυτό που θες να αναβαθμίσεις (περισσότερα σχετικά παρακάτω) και δες αν η motherboard σου σε καλύπτει. 


 
Αν δεις ότι η υπάρχουσα κάρτα σου δεν επαρκεί για να ικανοποιήσει τα «θέλω» σου, τότε θα πρέπει να επενδύσεις σε μία καινούρια και αυτή τη φορά σκέψου σοβαρά το ενδεχόμενο περαιτέρω αναβάθμισης στο μέλλον.

Προσδιόρισε τι θα αναβαθμίσεις

Η λέξη «αναβάθμιση» από μόνη της δε λέει τίποτα: υπάρχουν τόσα πράγματα που μπορείς να αναβαθμίσεις σε ένα σύστημα. Πριν ασχοληθείς με οτιδήποτε άλλο, προσδιόρισε τι είναι αυτό που το σύστημά σου δεν κάνει τόσο καλά όσο θα ήθελες. Έχει μέτρια απόδοση στο multitasking; Τα βρίσκει σκούρα σε απαιτητικές εφαρμογές; «Αγκομαχάει» κάθε φορά που παίζεις κάποιο video game; Ανάλογα με την ανάγκη σου θα καταλήξεις στο υποσύστημα ή τα υποσυστήματα που πρέπει να βελτιώσεις έτσι ώστε να προσαρμόσεις την έρευνα αγορά σου αναλόγως και να εστιάσεις σε αυτά. Η κίνηση αυτή θα σε βοηθήσει να κάνεις τις κατάλληλες κινήσεις, αποφεύγοντας να διαθέσεις τα χρήματά σου σε κάτι που δε θα έχει αποτέλεσμα.

Δώσε βάση στην ψύξη

Το γεγονός ότι το PC σου είναι desktop και ως εκ τούτου διαθέτει κάμποσο χώρο στο εσωτερικό του δε λέει τίποτα όσον αφορά στην ψύξη του. Σκέψου απλά ότι στο πλαίσιο της αναβάθμισης τοποθετείς στο εσωτερικό του ισχυρότερα υποσυστήματα τα οποία είναι πολύ πιθανόν να ανεβάζουν υψηλότερες θερμοκρασίες απ’ ό,τι οι προκάτοχοί τους. 


 
Εξασφάλισε λοιπόν ότι ο αέρας εξακολουθεί να κινείται ομαλά και χωρίς εμπόδια στο εσωτερικό του tower. Αν το κρίνεις απαραίτητο, πλαισίωσε το τελευταίο με ορισμένους έξτρα ανεμιστήρες και ανανέωσε τη θερμοαγώγιμη πάστα στον επεξεργαστή για καλύτερα αποτελέσματα. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα -ή αν σκοπεύεις να ασχοληθείς με απαιτητικές εργασίες όπως π.χ. overclocking- μπορείς να επενδύσεις σε ένα σύστημα υδρόψυξης.

Αντέχει το τροφοδοτικό;

Έχεις βρει τα τέλεια εξαρτήματα. Τα εγκατέστησες στο desktop σου χωρίς προβλήματα. Πατάς το «on» και… καταστροφή! Το σύστημά σου απενεργοποιείται εκ νέου και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μία μυρωδιά καμένου αναβλύζει από το εσωτερικό του. Δε σκέφτηκες, βλέπεις, σε καμία φάση της διαδικασίας να ελέγξεις αν το τροφοδοτικό είναι σε θέση να αντέξει όλα όσα συνέδεες αμέριμνος. Hint: δεν ήταν. 

Το υποθετικό αυτό σενάριο δε θες σε καμία περίπτωση να γίνει πραγματικότητα, γι’ αυτό και θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι το τροφοδοτικό σου διαθέτει αφ’ ενός τα κατάλληλα βύσματα και αφ’ ετέρου την ισχύ που απαιτείται έτσι ώστε τα πάντα να λειτουργούν απρόσκοπτα. Δες τις ελάχιστες απαιτήσεις που θέτει ο κατασκευαστής του εκάστοτε καινούριου σου υποσυστήματος και μέτρα την ισχύ που καταναλώνουν αθροιστικά τα διάφορα εξαρτήματα του desktop σου.

Μην ξεχάσεις λειτουργικό, firmware και drivers

Για το τέλος αφήσαμε κάτι που πολλοί παραβλέπουν πάνω στη… φούρια τους κι αυτό δεν είναι άλλο από το software. Αν έχεις εγκαταστήσει νέα υποσυστήματα στο desktop σου, αφιέρωσε χρόνο στην αναβάθμιση του firmware τους -σε πολλές περιπτώσεις θα «ξεκλειδώσεις» έξτρα λειτουργίες και θα πετύχεις καλύτερη απόδοση. Κάνε το ίδιο με τους drivers, εγκαθιστώντας την πιο πρόσφατη έκδοσή τους (η όλη διαδικασία πλέον είναι πανεύκολη και ουσιαστικά πλήρως αυτοματοποιημένη) και διασφαλίζοντας ότι θα θυμάσαι να ελέγχεις για ενημερώσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα. 


 
Τέλος, σε θερμοπαρακαλούμε να προμηθευτείς και να αναβαθμίσεις το σύστημά σου με την τελευταία χρονικά έκδοση των Windows. Και καλύτερη εμπειρία χρήσης θα απολαύσεις και θα θωρακίσεις το σύστημά σου με κάθε λογής ενημερώσεις και «μπαλώματα» για κενά ασφαλείας που ούτε φαντάζεσαι.