Στην εποχή του work from home, το laptop έχει αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινότητά μας. Αποτελώντας τη συσκευή που γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ σπιτιού και γραφείου, ο φορητός υπολογιστής σου επιτρέπει να παραμείνεις παραγωγικός απ’ όπου κι αν είσαι, φροντίζοντας παράλληλα για την ενημέρωση, την επικοινωνία και την ψυχαγωγία σου. Καλό λοιπόν θα ήταν να φροντίσεις κι εσύ για τη δική του ευημερία, πλαισιώνοντάς το με τα κατάλληλα αξεσουάρ laptop. Ποια είναι όμως αυτά και τι θα πρέπει να προσέξεις κατά την επιλογή τους; Έλα να τα δούμε ένα προς ένα.
Τσάντα/Θήκη μεταφοράς
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κανονίσεις όσον αφορά στα αξεσουάρ του laptop σου είναι μία τσάντα μεταφοράς. Με δεδομένο πως το έχεις μαζί σου σε σπίτι και γραφείο, το τελευταίο που θες είναι να διακινδυνεύσεις να σου πάθει κάποια ζημιά στον δρόμο -κάτι που οι περισσότερες εγγυήσεις δεν καλύπτουν. Για τον λόγο αυτό καλό θα ήταν να επενδύσεις σε μία αξιόπιστη τσάντα. Βασική προϋπόθεση: να το χωράει. Δε χρειάζεται να είναι ούτε πολύ μεγαλύτερη (αφού τότε το laptopδε θα εφαρμόζει σταθερά μέσα), ούτε οριακή σε μέγεθος (αφού τότε ο βαθμός προστασίας που θα του παρέχει θα είναι σημαντικά μικρότερος).
Το στυλ της είναι καθαρά στη διακριτική σου ευχέρεια. Κάποιοι βολεύονται με μία τσάντα πλάτης αφού τους παρέχει καλύτερη στήριξη. Άλλοι πάλι προτιμούν μία τσάντα ώμου για πιο άνετη πρόσβαση. Ό,τι κι αν επιλέξεις, θα έχει έξτρα θήκες για τα άλλα αξεσουάρ και περιφερειακά του συστήματος σου (από φορτιστή μέχρι ποντίκι) καθώς επίσης και ό,τι χρειάζεσαι στην καθημερινότητά σου. Πρότασή μας είναι να έχει καλή συμπεριφορά απέναντι στο νερό (έτσι ώστε να μην ψάχνεις ομπρέλα με την παραμικρή ψιχάλα) και όσο το δυνατόν πιο πλούσια επένδυση με αφρώδες υλικό. Τα υπόλοιπα τα αφήνουμε σε ‘σένα.
Βάση
Οι περισσότεροι θεωρούν πως μία βάση laptopδεν έχει να τους προσφέρει το παραμικρό. Μέγα σφάλμα! Μία βάση, βλέπεις, μπορεί να ωφελήσει τόσο το ίδιο το σύστημα, όσο και τον χρήστη. Αρχικά, έχουμε το προφανές: το θέμα της ψύξης. Οι περισσότερες βάσεις laptopδιαθέτουν ενσωματωμένους ανεμιστήρες οι οποίοι αναλαμβάνουν να δροσίσουν την κάτω πλευρά ενός φορητού υπολογιστή. Έρχονται μάλιστα με τουλάχιστον μία ενσωματωμένη θύρα USB, έτσι ώστε να μη χάσεις αυτή που θα χρησιμοποιήσεις για την τροφοδοσία του ανεμιστήρα.
Αυτό που ίσως δε γνώριζες, είναι πως μία βάση μπορεί να συνεισφέρει στην ψύξη του laptopακόμα κι όταν ο ανεμιστήρας της δε λειτουργεί. Η διάτρητη επιφάνειά της επιτρέπει στο σύστημα να «αναπνέει», συμβάλλοντας στην απαγωγή της θερμότητας από το εσωτερικό του. Όσο για τον χρήστη, μία βάση laptopδιαθέτει ρυθμιζόμενη κλίση, έτσι ώστε να βρεις τη γωνία που σε βολεύει περισσότερο. Τοποθέτησε τα χέρια σου με τρόπο τέτοιο ώστε να μην ταλαιπωρούνται ενώ πληκτρολογείς και απόλαυσε μια ξεκούραστη εμπειρία εργασίας ή ψυχαγωγίας.
Αντάπτορας θυρών
Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοχοι laptopsκαθώς αυτά μικραίνουν σε μέγεθος έχει να κάνει με τον αριθμό των διαθέσιμων θυρών τους. Ναι, ο κόσμος σιγά-σιγά χρησιμοποιεί ολοένα και περισσότερες ασύρματες μορφές συνδεσιμότητας όπως π.χ. το Wi-Fiκαι το Bluetooth, όμως παρ’ όλα αυτά τα καλώδια είναι ακόμα εδώ και θα συνεχίσουν να μας… συντροφεύουν για πολύ καιρό ακόμα. Τη λύση έρχεται να δώσει ένας αντάπτορας θυρών ο οποίος, όπως μαρτυρά και το όνομά του, εφοδιάζει το laptopμε έξτρα θύρες.
Τα πιο απλά μοντέλα συνήθως αυξάνουν τη διαθεσιμότητα θυρών USBType-Aτου συστήματος, χρησιμοποιώντας μία και προσφέροντας τρεις ή τέσσερις. Τα πράγματα όμως γίνονται πραγματικά ενδιαφέροντα με τις πιο προηγμένες τεχνολογικά προτάσεις, εκείνες που χρησιμοποιούν μία αυξημένων δυνατοτήτων θύρα USBType-C, αποδίδοντας πολλές περισσότερες (USBType-Aκαι Type-C, HDMI, DisplayPort, αναγνώστη καρτών microSD, Ethernet, θύρα ήχου κ.α.). Καταλαμβάνουν ελάχιστο χώρο, μεταφέρονται πανεύκολα και θα σου δώσουν τη δυνατότητα να συνδέσεις κάθε λογής περιφερειακό (οθόνη, ποντίκι, πληκτρολόγιο, εξωτερικό σκληρό, USBstick κλπ) και να μεταφέρεις δεδομένα από κάθε συσκευή χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.
Μαντηλάκια οθόνης
Μη βιαστείς να σνομπάρεις τα μαντηλάκια οθόνης. Η τελευταία, βλέπεις, σκονίζεται πολύ πιο εύκολα απ’ όσο θα περίμενες αλλά για κακή σου τύχη, είναι δύσκολο να διακρίνεις σκόνη και δαχτυλιές ενόσω είναι αναμμένη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η ποιότητα της εικόνας που απολαμβάνεις, κάτι που είμαστε σίγουροι πως δε θα θες. Επιπρόσθετα, αν δοκιμάσεις να απομακρύνεις τη σκόνη με το χέρι σου, το πιθανότερο είναι πως σημαντική ποσότητα αυτής θα πέσει στον χώρο ανάμεσα στην οθόνη και το σώμα του υπολογιστή, καταλήγοντας κατά πάσα πιθανότητα στο εσωτερικό του, κάτι που σε βάθος χρόνου ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα της ψύξης του.
Ο πιο απλός τρόπος για να γλιτώσεις απ’ όλα τα παραπάνω και να εξασφαλίσεις πως το laptopσου θα είναι πάντα καθαρό είναι ένα μαντηλάκι ή σετ καθαρισμού οθόνης. Ό,τι από τα δύο κι αν προτιμήσεις, στοιχίζει ελάχιστα οπότε δε θα σε επιβαρύνει οικονομικά και θα χωρέσει χωρίς κανένα πρόβλημα στην τσάντα που προαναφέραμε. Μην το αμελήσεις!